‘Gdy pewnego ranka ścinał róże w swym ogrodzie, nie mógł oprzeć się pokusie wręczenia jej jednej z nich podczas najbliższej wizyty. Pamiętając o mowie kwiatów miał nie lada problem, bo chodziło o kobietę niedawno owdowiałą. Czerwona róża, symbol płomiennej namiętności, mogła znieważać jej żałobę. Żółte róże, które w innym języku były kwiatami przynoszącymi szczęście, w powszechnie przyjętej symbolice były wyrazem zazdrości. Opowiadano mu kiedyś o czarnych różach z Turcji, które może byłyby najwłaściwsze, ale nie zdołał ich zdobyć do swej hodowli. Po długim namyśle ośmielił się zaryzykować białą, choć ta najmniej mu się podobała, bo była nijaka i niema:nie mówiła nic.(…) Została dobrze przyjęta, jak prezent pozbawiony intencji, i w ten sposób wtorkowy rytuał został wzbogacony o kolejny element.’
* Gabriel Garcia Marquez – Miłość w czasach zarazy
Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą
dla dwóch osób
1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem! lub domowej roboty
2 garście młodej pokrzywy ( liście z wierzchołków roślin )
kostka greckiej fety – 200 g
1 łyżka natki pietruszki
pieprz do smaku
1 łyżka klarowanego masła
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Pokrzywę i natkę płuczę i osuszam na ręczniku kuchennym. Siekam. Fetę kruszę do miski. Dodaję pokrojoną pokrzywę i natkę, mieszam widelcem, doprawiam pieprzem. Uwaga! oryginalna grecka feta jest słona i nie potrzeba solić nadzienia. Rozwijam arkusz francuskiego ciasta i dzielę je na dwa kawałki za pomocą noża. Na każdym układam wałek z farszu i zwijam w rulony. Na blasze do pieczenia układam papier do wypieków i układam oba rulony w spiralę. Smaruję rozpuszczonym masłem i wkładam blachę do piekarnika. Piekę do zrumienienia ciasta. Wyjmuję blachę, zsuwam ciasto na deskę i podaję.
Wygląda naprawdę bardzo interesująco!
Konesso,
jest bardzo smaczne! Polecam
Ciekawe połączenie, bardzo ciekawe. Chętnie bym spróbowała 😀
Aga, polecam. Bardzo smaczne!
Zdrowo i smacznie. Mam już zrobiony syrop z pokrzywy.
Gosiu,
dziękuję. Syrop z pokrzywy bardzo pyszny.
nie jadłam nigdy niczego z pokrzywą, więc jestem bardzo ciekawa tego spiralnego ciasta 🙂
Magda, koniecznie spróbuj. Jest super!
Fajnie wygląda a farsz ciekawie łączy smaki i produkty 🙂
Aniu ale mnie zaciekawiłaś tym przepisem, to musi smakować obłędnie 🙂
Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego 🙂
Iwona, dziękuję!
Pychotka
Mela,
dziękuję!
Wiosna zakręciła na na zielono i u mnie podobne zestawienie będzie 🙂
Pyszne to to!
Kamila, to całkiem dobrze.
Smacznego!
Piękne, pyszne i zdrowe, Wow !!!
Alu, tak!!!
Polecam.
Pokrzywą Ty mnie już kiedyś zaraziłaś:-) Oj zrobię 🙂
Marzena, koniecznie.
To jest pyszne!