
Kuchnia włoska jest w czołówce moich ulubionych. Wiadomo, że bazuje na świeżych lokalnych produktach i preferuje potrawy proste i nieprzekombinowane.
Zbliża się właśnie pora, kiedy o świeże dobre produkty będzie coraz trudniej, a świeże zioła, pomidory i inne warzywa zostaną tylko wspomnieniem.
Jeżeli nie zamkniemy ich w słoikach lub nie sprowadzimy ze słonecznych krajów, pozostaje jedynie dłuuuugie czekanie do następnego sezonu.
Idealnym wyjściem jest korzystanie ze sprawdzonych produktów, rodem w Italii.
Dokładnie w Toskanii znajduje się gospodarstwo ekologiczne LaSelva, którego produkty z oznaczeniem BIO możemy łatwo kupić w Polsce.
LaSelva położona jest w południowej Toskanii i od 1980 roku zajmuje się (w oparciu o wytyczne rozporządzenia w sprawie rolnictwa ekologicznego UE) uprawą warzyw i owoców ekologicznych. Na powierzchni około 350 ha uprawiane są nie tylko warzywa, owoce, ale także zboża i mieszanki paszowe dla bydła, ponieważ to gospodarstwo ekologiczne jest wszechstronnym, mieszanym gospodarstwem uprawnym wraz z inwentarzem – hodowla bydła rasy Chianina i owiec rasy Apeniny.

Spaghetti z bazyliowym pesto, pieczoną papryką i suszonymi pomidorami
300 g świeżego makaronu spaghetti
słoik pesto z bazylią i pecorino LaSelva
1 łyżka pieczonej papryki w oleju LaSelva
1 łyżka suszonych pomidorów z kaparami w oliwie LaSelva
pieprz i sól morska do smaku
Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Przecedzamy na sicie i z powrotem przekładamy do garnka. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy paprykę i pomidory z kaparami. Delikatnie łączymy z makaronem i pesto. Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Pesto bazyliowe z pecorino w oliwie

suszone pomidory w oleju z kaparami


Wszystko komponuje się idealnie
Dżemdżus,
dziękuję!
Wspaniały makaron! Pyszności!
Dziekuję Kamila!
Chyba już się spotkałam z tymi produktami, ale tak czy siak przyjrzę im się bliżej
A pomysł na danie fajny – taki ekspresowy obiad, gdy nie mamy czasu.
Zuziu,
koniecznie im się przyjrzyj. Warto!
Dla mnie obiad zwyczajny, nie ekspresowy…, bo dania włoskie nie są skomplikowane.
Uwielbiam wloska kuchnie… A taki makaron chetnie bym zjadla
Majko,
cieszy mnie to bardzo!
Mmm, jakie pyszności, prosty, ale świetny pomysł na makaron
Pozdrawiam :*
Ewo,
proste znaczy pyszne!
Pyszne składniki, lubię tę włoską kuchnię
Zufiku,
tak, kilka składników a efekt pyszny!
Oj zjadłabym , wygląda tak apetycznie, że ślinka cieknie sama…
Urszula,
spokojnie możesz ten makaron przygotować.
Mało pracy, duży efekt!
Ciao

Niedaleko mnie też jest LA SELVA, agroturystyka. Ciekawe jakie są specjały ich kuchni? Marzę, żeby się przekonać i spróbować specjałów z tych pięknych agroturystyk, których obok mnie jest mnóstwo.
Salutuję
Wiolla,
to masz Ich smaki na wyciągnięcie ręki!
zazdroszczę…
A danie, które prezentujesz jest boskie
jak większość toskańskich dań
Wiolla,
tak. Prostota tak pyszna, że nie można przestać jeść!
Ciao!
Prawdziwa włoska uczta!
Dziękuję Judik!
Nie widziałam tych produktów u nas. Spaghetti wyborne:-)
Marzena,
tych produktów nie kupisz w zwykłym sklepie. Możesz zamówić przez internet!
Smacznego.