Kuchnia włoska jest w czołówce moich ulubionych. Wiadomo, że bazuje na świeżych lokalnych produktach i preferuje potrawy proste i nieprzekombinowane.
Zbliża się właśnie pora, kiedy o świeże dobre produkty będzie coraz trudniej, a świeże zioła, pomidory i inne warzywa zostaną tylko wspomnieniem.
Jeżeli nie zamkniemy ich w słoikach lub nie sprowadzimy ze słonecznych krajów, pozostaje jedynie dłuuuugie czekanie do następnego sezonu.
Idealnym wyjściem jest korzystanie ze sprawdzonych produktów, rodem w Italii.
Dokładnie w Toskanii znajduje się gospodarstwo ekologiczne LaSelva, którego produkty z oznaczeniem BIO możemy łatwo kupić w Polsce.
LaSelva położona jest w południowej Toskanii i od 1980 roku zajmuje się (w oparciu o wytyczne rozporządzenia w sprawie rolnictwa ekologicznego UE) uprawą warzyw i owoców ekologicznych. Na powierzchni około 350 ha uprawiane są nie tylko warzywa, owoce, ale także zboża i mieszanki paszowe dla bydła, ponieważ to gospodarstwo ekologiczne jest wszechstronnym, mieszanym gospodarstwem uprawnym wraz z inwentarzem – hodowla bydła rasy Chianina i owiec rasy Apeniny.
Spaghetti z bazyliowym pesto, pieczoną papryką i suszonymi pomidorami
300 g świeżego makaronu spaghetti
słoik pesto z bazylią i pecorino LaSelva
1 łyżka pieczonej papryki w oleju LaSelva
1 łyżka suszonych pomidorów z kaparami w oliwie LaSelva
pieprz i sól morska do smaku
Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Przecedzamy na sicie i z powrotem przekładamy do garnka. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy paprykę i pomidory z kaparami. Delikatnie łączymy z makaronem i pesto. Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Pesto bazyliowe z pecorino w oliwie
suszone pomidory w oleju z kaparami
Wszystko komponuje się idealnie 🙂
Dżemdżus,
dziękuję!
Wspaniały makaron! Pyszności!
Dziekuję Kamila!
Chyba już się spotkałam z tymi produktami, ale tak czy siak przyjrzę im się bliżej 🙂 A pomysł na danie fajny – taki ekspresowy obiad, gdy nie mamy czasu.
Zuziu,
koniecznie im się przyjrzyj. Warto!
Dla mnie obiad zwyczajny, nie ekspresowy…, bo dania włoskie nie są skomplikowane.
Uwielbiam wloska kuchnie… A taki makaron chetnie bym zjadla 🙂
Majko,
cieszy mnie to bardzo!
Mmm, jakie pyszności, prosty, ale świetny pomysł na makaron 🙂 Pozdrawiam :*
Ewo,
proste znaczy pyszne!
Pyszne składniki, lubię tę włoską kuchnię 🙂
Zufiku,
tak, kilka składników a efekt pyszny!
Oj zjadłabym , wygląda tak apetycznie, że ślinka cieknie sama… 🙂
Urszula,
spokojnie możesz ten makaron przygotować.
Mało pracy, duży efekt!
Ciao 🙂
Niedaleko mnie też jest LA SELVA, agroturystyka. Ciekawe jakie są specjały ich kuchni? Marzę, żeby się przekonać i spróbować specjałów z tych pięknych agroturystyk, których obok mnie jest mnóstwo.
Salutuję 🙂
Wiolla,
to masz Ich smaki na wyciągnięcie ręki!
zazdroszczę…
A danie, które prezentujesz jest boskie 🙂 jak większość toskańskich dań
Wiolla,
tak. Prostota tak pyszna, że nie można przestać jeść!
Ciao!
Prawdziwa włoska uczta! 🙂
Dziękuję Judik!
Nie widziałam tych produktów u nas. Spaghetti wyborne:-)
Marzena,
tych produktów nie kupisz w zwykłym sklepie. Możesz zamówić przez internet!
Smacznego.