Sos jabłkowy z chrzanem. Do mięsa, ryb i sałatek

 

Ten  smaczny i delikatny sos jabłkowy z chrzanem, jest bardzo popularny w Austrii, gdzie podają go nawet najstarsze restauracje.  Przede wszystkim  do kultowej gotowanej wołowiny Tafelspitz,  w słynnej restauracji Plachuta. W odróżnieniu od klasycznego sosu chrzanowego z surowym jabłkiem, ten bazuje  na duszonych jabłkach, dzięki czemu jest niezwykle delikatny i zjada się go  do ostatniej porcji. Apfelken –  jabłkowy chrzan,  dosłownie tak tłumaczy się nazwę tego sosu z języka niemieckiego, jest naszym ulubionym sosem.  Apfelken na pewno  zaskoczy każdego miłośnika chrzanowych nut. Pasuje zarówno do mięsa, jak i do pieczonych ryb, takich jak  na przykład łosoś czy śledź.

2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
50 ml wody
1 stołowa łyżka miodu – powinien być delikatny, np. akacjowy lub lipowy
1 stołowa łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
30 ml słodkiej śmietanki 30%
2-3 stołowe łyżki tartego białego chrzanu, najlepiej domowego

Do małego garnka z grubym dnem włóż jabłka, dodaj sok z cytryny, sól i wodę. Wymieszaj, postaw na mały ogień, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Zajmie to około 8-10 minut, w zależności od odmiany jabłek.
Zdejmij pokrywkę i jeśli nadal pozostanie trochę płynu, odparuj go całkowicie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pozostaną same jabłka. Zdejmij z ognia, dodaj miód i śmietankę i za pomocą blendera zmiksuj jabłka na gładką masę lub rozgnieć je widelcem.
Dodaj chrzan i wszystko wymieszaj. Sos podawaj na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

 

 

Sos jabłkowy z chrzanem podałam z sałatką z pieczonym łososiem. Jest to pyszne połączenie !
Do sosu wykorzystałam jabłka Gala.
Wyróżniają​ ​ się​ one​ intensywnym​ ​ aromatem, ​ ​ są​ ​ wyśmienite​ ​ na​ ​ surowo, ale także suszone lub duszone. ​ ​ ​ Świetnie​ ​ komponują​ ​ się​ ​ w​ ​ przetworach​ ​ z​ ​ innymi​ ​ owocami, ​na przykład z ​ gruszkami. ​ ​

Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji

3 thoughts on “Sos jabłkowy z chrzanem. Do mięsa, ryb i sałatek

  1. Jestem ciekawa smaku sosu jablkowego z chrzanem, troche mnie zaintrygowalas. W dodatku widze, ze ma roznorakie zastosowanie – na pewno sprobuje 🙂

  2. Uwielbiam takie historie o kulinarnych klasykach z różnych krajów! Apfelken brzmi genialnie – połączenie jabłek i chrzanu to totalny hit, zwłaszcza w tak delikatnym wydaniu. Aż mam ochotę wypróbować ten przepis do pieczonego łososia! Dzięki za podzielenie się, zdecydowanie dodaję do listy do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *