Luty – odziej ciepłe buty!
Rzeczywiście pogoda zimowa daje znać o sobie jak co roku chyba właśnie w lutym…Pani zima nagle budzi się z zimowego snu- ha ha! i postanawia o sobie przypomnieć. U mnie śnieg leży na trawie i na tarasie. Co za niepotrzebny widok!
Poza tym w domu wiosna na parapetach, w wazonach i na talerzach.
Jak zwykle o tej porze uskuteczniam kiełkowanie. Wyjątkowo pięknie udały mi się kiełki czerwonej kapusty. Pyszne listki do wszystkiego.
W kuchni wykorzystuję różne produkty i składniki, które zostają mi w pojemnikach czy w lodówce. No bo co zrobić z resztą pieczeni cielęcej lub z garścią soczewicy…Kurs na Zero Waste trwa.
Pysznego weekendu!
Pierogi dla Niej i dla Niego
ciasto
300 g mąki typ 00
4 jajka z wiejskiego chowu
szczypta soli
Mąkę wysypujemy na blat tworząc z niej ‚krater’. We wgłębienie wsypujemy sól i wlewamy jaja. Widelcem zarabiamy jajka z mąką. Kiedy mąka i jajka się połączą, zagniatamy ciasto dłonią, aż stanie się elastyczne. Tworzymy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, na które kładziemy porcje nadzienia. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
Z soczewicą
100 g soczewicy
1 średnia cebula
olej rzepakowy tłoczony na zimno
majeranek, sól i pieprz do smaku
Soczewicę płuczemy i zalewamy gorącą wodą, moczymy ok. 1. godzinę, odcedzamy, zalewamy świeżą wrzącą wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na 1. łyżce oleju. Soczewicę rozdrabniamy widelcem lub w malakserze, dodajemy cebulę, 2 -3 łyżki oleju rzepakowego i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane pierogi podajemy polane topionym masłem z kiełkami kapusty.
Z cielęciną
200 g cielęciny z pieczeni lub z rosołu
1 szalotka
3 łyżki stopionego masła
tymianek, sól i pieprz do smaku
2 plastry szynki dojrzewającej
Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Szalotkę blanszujemy na 1. łyżce masła i dodajemy do mięsa. Wlewamy masło, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Na patelni smażymy szynkę na chrupko, dodajemy ugotowane pierogi, chwilę trzymamy na ogniu i podajemy z kiełkami kapusty.
Z soczewica , z soczewicą zamawiam porcje .
Uwielbiam soczewicę , lubię wszystkie strączki, ale soczewica najpyszniejsza wg subiektywnej mojej oceny
Margot, bardzo proszę! I dla mnie były soczewicowe…
Cóż za kompozycja smaków!
Ewo, polecam!
Wyglądają tak apetycznie, że bym zjadła i jedne, i drugie. 🙂
Wspaniale Danusiu! Zapraszam.
Soczewicę uwielbiam pod każdą postacią. Do pierogów nadaje się ona rewelacyjnie.
Można je jeść i jeść i jeść 🙂
Tak Małgosiu. Podzielam Twoje zdanie.
Ja poproszę kilka sztuk z soczewicą, ale z cielęciną też 🙂
Pycha!
Kamila, częstuj się !
Smacznego
Kocham soczewicę, jadłabym bezkarnie moc takowych! W ogóle u dużo gadać, wszystkie pyszne!
Co za literówki paskudne, w każdym razie biorę wszystkie ;-P
Częstuj się w takim razie!
Z kuchni do kuchni,
cieszę się, że Ci przypadły do gustu.
Koniecznie muszę je zrobić, koniecznie!
Kasiu,
koniecznie!!!
Jak pięknie podane, i to połączenie smaków, mistrzowskie!
Tysiu,
co za miły komentarz!
Bardzo dziękuję.
To mnie zmotywowałaś żeby w końcu zrobić pierogi 😉
Paulina, świetnie i do dzieła!
Chetnie bym sprobowala, soczewice l ubie ale jesli chodzi o pierogi stawiam i tak na klasykę ruskie i z kapustą i grzybami
Angelika, zapraszam.
W moim domu rodzinnym pierogi z cielęciną były klasyką…
No własnie zima się rozpanoszyła a wszyscy czekają na wiosnę. Kiełki faktycznie piękne, a pierogi mniam:)
mlodakk,
naprawdę mam dość tego zimowego marazmu.
Pierogi mniam!
o matko jakie pyszności cudowne połączenie smaków
Mariola, dziękuję.
Ostatnio moim numerem jedne są pierogi z kaszą gryczaną. Z soczewicą jeszcze nie jadłam 🙂
I love life, to teraz zrób z soczewicą!
Po pierwsze zdjęcie bajeczne. Pięknie oddałaś klimat tytułu twojej potrawy. Wiesz że jeszcze nie robiłam pierogów z soczewicą. Za to zacna pasta z soczewicy mi wychodzi.
Uwielbiam pierogi z soczewicą 🙂
Ale mi smaku narobiłaś!
Jakie pyszności, prezentują się pięknie! Ale bym zjadła takie pierożki!! : )
Bardzo mi się podoba pomysł na farsz, na pewno całość jest przepyszna 🙂
Julita,
dziękuję. Jest naprawdę pysznie!
Chętnie bym takie spróbowała, farsz świetny 🙂
Beti,
polecam. Smak wynagrodzi pracę.
Rzadko jem soczewicę, muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam pierogi! 🙂
Dominiko,
koniecznie! ja je uwielbiam.
Pyszna propozycja! U Nas też często pierogi w dwóch smakach 🙂 dla niej ruskie lub z kasza gryczana a dla niego z mięsem 🙂
Poproszę jedne i drugie, mam ślinotok. 🙂
Po prostu boskie- obie wersje. I zdjęcie piękne 🙂
Dziękuję Olu.
Pozdrowienia!
Fantastyczna propozycja! Wszystko cudownie ze sobą gra. Ekstra!
Pichceniomania,
dziękuję. Polecam, skuś się!
Poproszę wersję z soczewicą! A gdzie można dostać takie kiełki?
Edyta, częstuj się soczewicowymi.
Kiełki można kupić u mnie wszędzie..W zieleniaku, w spożywczym, w markecie…