Jadalne chwasty, zwane dzikimi ziołami, to rośliny, które często nie są zauważane i traktowane jak nieprzydatne zielsko. W rzeczywistości natomiast są bogatym źródłem składników odżywczych i mogą być wykorzystywane w kuchni.
Odkąd sięgam pamięcią, jedliśmy dzikie zioła, zwłaszcza wiosną, kiedy są delikatne i młode.
Tym razem pysznie rozsiadły się na śniadaniowych kanapkach.
* młode liście i kwiaty mniszka lekarskiego mają działanie wzmacniające i odtruwające.
* pokrzywa. Jej młode liście są bogate w witaminy i mogą być dodawane do zup, sałatek czy koktajli.
* krwawnik działa przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, antyseptycznie, moczopędnie, rozkurczowo i spazmolitycznie, wspomaga trawienie, reguluje cykl menstruacyjny i obniża ciśnienie.
* jasnota purpurowa – można ją wykorzystać w fitoterapii na problemy trawienne, obniżenie ciśnienia, łagodzenie bólów oraz w kuchni jako dodatek do sałatek czy zup.
* kwiaty fiołka wonnego zawierają witaminę C, flawonoidy, olejek eteryczny, saponiny, salicylany, śluzy, alkaloidy oraz antocyjany.
Ziele fiołka jest używane do leczenia zapalenia pęcherza moczowego oraz do płukania jamy ustnej i gardła. Ma zastosowanie w leczeniu zaburzeń przemiany materii, reumatyzmie, podagrze, kamicy moczowej i żółciowej. Ze względu na obecność kwasu salicylowego ziele fiołka wonnego ma łagodne działanie przeciwbólowe. Napary i odwary z fiołka są stosowane w leczeniu bezsenności, pobudzenia nerwowego oraz w leczeniu niektórych chorób skóry. Cenne olejki eteryczne z fiołka wonnego już w XIX wchodziły w skład kosmetyków i perfum. Świeże kwiaty były wykorzystywane przy produkcji czekoladek, galaretek i likierów. Obecnie jadalne kwiaty fiołka dodawane są do sałatek, koktajli, do zdobienia deserów oraz ciast.
Unikaj zbierania dzikich roślin w pobliżu zanieczyszczonych obszarów. Zwracaj uwagę na świeżość, aby uzyskać ich maksymalne wartości odżywcze.
Wiosenne śniadanie z jadalnym zielskiem
1 garść jadalnych chwastów i kwiatów
ulubiona pasta jajeczna
kromki domowego chleba na zakwasie
oliwa EV
Zrób ulubioną pastę jajeczną. Zebrane świeże dzikie zioła i kwiaty opłucz na durszlaku i wysusz na kuchennym ręczniku. Kromki chleba skrop oliwa i opiecz w piekarniku lub na żeliwnej patelni.
Na każdą kromkę kładź porcję pasty jajecznej i układaj jadalne zielsko i kwiaty. Delektuj się wiosennym śniadaniem.
Co z jadalnymi chwastami w Konwaliowej kuchni?
Moje jutrzejsze śniadanie będzie wyglądało dokładnie tak!
Dziękuję za to dzikie, zielone, przepyszne spotkanie.
Magda, bardzo się cieszę! Dzikich zieloności na śniadaniu.
Zdjęcia wyglądają przepięknie. Takie śniadanie aż się prosi o leniwe celebrowanie poranka.
Moniko, dziękuję bardzo. Celebrowanie jedzenia to zen dla kubków smakowych.
Uwielbiam takie pomysły na śniadanie – naturalne, pełne smaku i sezonowych dobroci!
Miye, cieszę się. Korzystam z dzikich roślin od zawsze. Bardzo polecam.
Z jadalnego zielska znam chyba tylko zupy z pokrzywy.
Wygląda ładnie. Nie jasalam nigdy tych roślin
Bogactwo na talerzu i to z niedalekiej łąki, wspaniałości.