Jak powstaje tofu?
Wytwarza się je z nasion soi poprzez koagulację ‘mleka’ sojowego, uzyskiwanego przez namaczanie nasion soi w wodzie, a następnie odciskanie go w formach. Ten proces przypomina wytwarzanie twarogu.
Skąd znamy tofu?
Tofu zaczęto wytwarzać i wykorzystywać w Chinach już 2000 lat temu. Dziś jest nieodzownym składnikiem kuchni Azji Wschodniej i Południowo – Wschodniej. W ciągu ostatnich 50. lat trafiło do kuchni Zachodu. Najczęściej wykorzystują je w naszej szerokości geograficznej wegetarianie i weganie.
Dlaczego warto jeść tofu?
* zawiera wiecej białka niż mięso i jest źrółem żelaza. Ma mało tłuszczów, ale jest bogate w wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i miedź. Zawiera dziewięć niezbędnych aminokawasów – jako jeden z nielicznych produktów spożywczych
* proteiny zawarte w tofu pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Fitoestrogeny mogą łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów – na przykład raka piersi
* tofu idelanie nadaje się do przygotowania szybkiego posiłku. Nie wymaga gotowania. Trzeba je tylko odsączyć z wody
* tofu ma łagodny smak i dzięki temu doskonale nadaje się do marynowania. Nie zmienia smaku marynaty i pozwala zachować naturalne jej aromaty.
Smoothie z bananem i tofu
przepis z książki Tylko tofu
50 g miękkiego tofu
1 banan
1 łyżka miodu
3 łyżki jogurtu greckiego
100 ml mleka lub napoju roslinnego – u mnei kasztanowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu + do posypania
Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Jesli wolisz bardziej płynny napój, dodaj więcej mleka lub napoju roslinnego. Przed podaniem posyp cynamonem.
Książka Tylko tofu Amelii Wasiliew zawiera 65 przepisów na tofu. Początkujący zwolennicy tego roślinnego zamiennika mięsa mogą odkryć rozmaite smaki i postacie tofu. Autorka pokazuje jak wszechstronne jest jego zastosowanie w kuchni. Możemy cieszyć się dodatkiem tofu do potraw od śniadania, poprzez przekąski, obiad, deser i skończywszy na kolacji.
Według Amelii Wasiliew jeśli są tacy, którzy twierdzą, że tofu nie ma smaku, z całą pewnością nie próbowali go przyrządzonego w odpowiedni sposób.
* Tylko tofu, Amelia Wasiliew
premiera 11 marca 2020 roku
Wydawnictwo Buchmann
O, widzę Aniu ,ze i ty korzystasz z tej książki , u mnie w najbliższym sklepie teraz sporo różnego tofu jest ( a drożdży od miesiąca nadal nie ma 🙁 ) to sporo przepisów już wykorzystałam , Jak na razie jestem zadowolona z efektów
Tak Alu,
korzystam, bo tofu jadam w wielu postaciach.
( u mnie drożdże suche są normalnie dostępne).
Ja nie jestem fanka tofu 🙁 ale moja sis in law robi bardzo dobre Japonskie danie I zjadam caly talerz 🙂
Monica Hein,
to w takim razie lubisz je!
Dla mnie to kwestia przyrządzenia.
Ciekawa propozycja Aniu 🙂 Tofu lubię i jadam – zwykłe i wędzone, które stosuję jako zamiennik wędzonki. Smażę z cebulka , ale musi bardzo drobniutko pokrojone, pycha 🙂 Pozdrawiam
Małgosiu, jadam przeważnie świeże tofu. Dodaję do niego różne dodatki. Pycha!