Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji

 

 

Dokładnie tydzień temu na zaproszenie Ambasadora Szwecji w Warszawie miałam zaszczyt i przyjemność uczestniczyć w spotkaniu, które odbyło się w szwedzkiej Ambasadzie. Tematem były świąteczne tradycje kulinarne Szwecji.
Po oficjalnym powitaniu przez Pana Ambasadora, udaliśmy się do kuchni, gdzie przy pomocy szefa kuchni Michała Godynia przygotowaliśmy tradycyjne świąteczne przysmaki Szwedów:

– Bułeczki szafranowe Lussekatter
– Pokusę Janssona – Janssons Frestelse – wersję tradycyjną i wegetariańską
– Owoce w syropie z anyżem, goździkami i kardamonem
– Śledzie z dodatkiem świeżej wanilii, liścia limonki i cytrusów
– Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy.

Największą moją sympatię zdobyły oba przepisy na śledzie. Wiadomo, ze Szwedzi mają tysiące pomysłów na śledzia i jest on ulubioną Ich rybą. Tak się składa, że i ja śledzie uwielbiam, toteż przygotowałam w swoim domu oba przepisy z kuchni Ambasady. Są naprawdę godne polecenia i w tym roku znajdą się na moim świątecznym stole.
Dzisiaj zapraszam na jeden z nich.

 

 

 

Śledzie z dodatkiem świeżej wanilii, liścia limonki kaffir i cytrusów
Przepis na 4 osoby

Składniki:
Filety śledziowe solone 8 sztuk
Marynata podstawowa:
100 ml octu spirytusowego 10%
200 g cukru
300 ml wody
1 marchewka
2 cebule
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego

Druga marynata:
1 cytryna (skórka)
1 limonka (skórka)
1 pomarańcza (skórka)
4 liście limonki
1 gałązka trawy cytrynowej
1 laska wanilii
5 ziaren białego pieprzu
200 ml octu jabłkowego ( użyłam domowy malinowy)

Śledzie odsączyć na sitku i przełożyć do czystej, zimnej wody. Następnie należy je moczyć przez ok. trzy godziny. W tym czasie można przygotować marynatę podstawową. Wodę, cukier, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną w wiórki cebulę i przyprawy zagotować. Dodać ocet i odstawić do wystygnięcia. Kiedy marynata będzie już zimna, włożyć do niej wymoczone filety śledziowe i odstawić do lodówki na około dwa dni.
Po dwóch dniach należy przygotować drugą marynatę. Śledzie z marynaty podstawowej należy wyjąć i odstawić. Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny, limonki i pomarańczy i przesypać do marynaty. Dodać trawę cytrynową w całości i liście limonki. Laskę wanilii rozciąć na pół, wyjąć nasiona i wraz ze strąkiem wrzucić do marynaty. Dodać ziarna białego pieprzu i ocet owocowy. Do tak przygotowanej zalewy przełożyć zamarynowane wcześniej śledzie i odstawić na co najmniej dwa dni.

34 thoughts on “Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji

  1. pyszne muszą być te śledziki

  2. Aniu bardzo ciekawy przepis na śledziki ❤️

  3. Bardzo smakowity przepis na cytrusowe śledziki! Wypróbuję na pewno!

  4. Bardzo smakowity przepis na cytrusowe śledziki! Wypróbuję na pewno!

  5. Wizyta w Ambasadzie to coś specjalnego! 🙂 A przepis na śledziki mam ochotę od razu wypróbować 🙂

  6. Przepięknie wglądają Twoje śledziki… na pewno wykorzystam przepis na święta. Mam jeszcze jedno pytanie z czego zrobione jest tło ?

  7. Takie spotkanie w Ambasadzie musiało byś świetnym przeżyciem 🙂
    A śledziki rewelacyjne Aniu 🙂

  8. fantastyczny przepis! postaram się zrobić te śledzie na święta :*

  9. Bardzo fajne, takie inne. Chętnie wypróbuję 🙂

  10. tu mnie bardzo zaskoczyłaś

  11. Spotkanie musiało być bardzo ciekawe 🙂 Ja chętnie spróbowałabym tych bułeczek ☺

  12. wspaniałe spotkanie 🙂
    A śledzie, fanką nie jestem, ale wyglądają tak pysznie, że mogłabym się na nie skusić 🙂

  13. U mnie w rodzinie śledzi się nie jada, ale gdy kiedyś spróbowałam u koleżanki bardzo mi zasmakowały, może powinnam spróbować po raz kolejny? 🙂

    • Martynosia,
      w całej rodzinie nikt nie jada śledzi??? Po raz pierwszy się z tym spotykam i myślę, że koniecznie powinnaś spróbować.

  14. Ja również uwielbiam śledzie, ale w takim wydaniu nie miałam okazji spróbować więc pozwolę sobie Twój przepis przetestować 😉

  15. Bardzo fajny przepis 🙂 Do wypróbowania 🙂

  16. Teraz rozumiem, dlaczego Vörtbröd tak podpasował 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *