,Jestem w trakcie. Mieszam 2000 ze zwykłą pszenną i jestem dobrej myśli.’
,Oczywiście dołączam z wielką przyjemnością.Chlebek zapowiada się świetnie.’
,Mój właśnie siedzi w piekarniku.Pachnie nieziemsko cynamonem i orzechami…’
,Witajcie! Mój siedzi sobie w piekarniku i doczeka się podwieczorku.’
,Już błogo uśmiecham się myśląc o cynamonowym aromacie, który rozchodzi się po wszystkich zakamarkach domu.’
,Studzi się.Zdjęcia i przekrój będą późno,bo lecę na imprezę do białego rana…’
,Nie znoszę zagniatania ciasta, a tu poszło miło,gładko i przyjemnie.’
,Mogłam od razu zagnieść podwójną porcję,ponieważ 3/4 chlebka zostało przez nas zjedzone na kolację.’
,Przepyszny jest i powtórka nastąpi na pewno!’
,Pyszny jest,choć wyszedł mi odrobinkę zbity…pewnie ograniczyłam mu troszkę rośnięcie i dlatego.’
,…a jeszcze napiszę,że po dzisiejszym pieczeniu będę miała kolejną bliznę do kolekcji po oparzeniu,za to będzie mi się miło kojarzyła.’
,Chlebek upieczony,obfotografowany i zjedzony do ostatniego okruszka…oj pyszny był.’
,Czytam wszystkie wasze e-maile,ale za bardzo się nie udzielam,bo po prostu ciężko mi pisać jedną ręką.Wchodzimy chyba w ząbkowanie…’
Dwadzieścia cztery Piekarki zjednoczone we wspólnym pieczeniu chleba.
Cinnamon Raisin Walnut Bread – 100% Whole Wheat
Moje wariacje na temat chlebka
Zamiast rodzynków dałam owoce goji,a orzechy wymieniłam na płatki migdałów.
Rodzynki mi wyszły, a była duża paczka suszonych goji.
Orzechów prawie nie jadamy – uczulają nas.
Zamiast mielonego cynamonu dodałam francuską przyprawę Quatre epices – mielony cynamon,imbir,gałka muszkatołowa.
Do posypania ciasta – cukier cynamonowy według przepisu.
Każdy z moich chlebków wyrastał średnio po półtorej godziny.
Przed włożeniem do pieca smarowałam je rozkłóconym białkiem.
Chlebek na zdjęciach zrobiłam w wersji ,do odrywania’.
1. Biga – mąka pełnoziarnista Lubella,ciasto z owocami goji na mące chlebowej.
Ciasto właściwe z mąką chlebową i płatkami migdałów .
Bigę przechowywałam przez noc w lodówce.
Po pierwszej fermentacji ciasto chlebowe w foremce wstawiłam na noc do lodówki.
Piekłam rano po ogrzaniu ciasta w temperaturze pokojowej.
Super!
2. Biga- mąka krupczatka,ciasto z owocami goji z pełnoziarnistą Lubella.
Ciasto właściwe krupczatka i płatki migdałów.
Wyrastało w temperaturze pokojowej.
Podarowałam w prezencie.
Usłyszałam same zachwyty!
3. Biga – mąka chlebowa,ciasto z owocami goji i mąką pełnoziarnistą Lubella.
Ciasto chlebowe pełnoziarnista Lubella i płatki migdałów.
Doskonały!
I kolor.Wyszedł mi cudowny kolor.
To za sprawą goji!
Dziękuję Wam,Drogie Piekarki za to,że chciałyście być razem.
I piekłyście mimo wyjazdów,imprez weekendowych,niechęci do zagniatania ciasta,słodkich wypieków i do rodzynków; diety,remontu kuchni, oparzonej ręki,ząbkowania dziecka, braku czasu i innych przeciwności.
Jesteście WIELKIE!
Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nieład Alutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks’N’Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba
i ja – Amber
We stumbled over here from a different website and thought I may as well check things out.
I like what I see so now i’m following you.
Look forward to checking out your web page repeatedly.