Jabłka i truskawki karmelizowane w rumie to absolutnie pyszna rzecz do wszystkiego – deserów, lodów, ciast lub do podania solo. Jabłka nadają świetnego dojrzałego aromatu, a truskawki sezonowej świeżości. ( I uwaga, to nieprawda, że takich potraw z alkoholem nie mogą jeść dzieci. Alkohol dawno z nich wyparował. Zostały tylko zaledwie nuty. Wszystkie dzieci na świecie jedzą takie desery. Nasze też! )
U nas idealnie sprawdziły się te karmelizowane owoce jako dodatek do syrników. Zachwyty były, a jakże.
Karmelizowane jabłka i truskawki
3 jabłka – u mnie Grójeckie
200 g truskawek
1/2 szklanki cukru trzcinowego bio
1/2 szklanki białego rumu
gałązka tymianku
Umyj truskawki i odrzuć szypułki. Pokrój na ćwiartki. Obierz jabłka i pokrój na plasterki. Na patelnię wsyp cukier i włącz średnie grzanie. Kiedy cukier zacznie się topić wlej rum. Teraz wsyp jabłka i dodaj tymianek. Smaż na wolnym ogniu, aż jabłka puszczą sok. Kiedy płyn troche odparuje, dodaj truskawki i smaż jeszcze chwile. Wymieszaj i wyłącz grzanie.
Syrniki/serniki
300 g dobrego twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru z wanilią
5-6 łyżek kaszy manny + kasza manna do obtaczania placuszków
rodzynki (opcjonalnie )
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia.
Twaróg, jajko, kaszę, cukier waniliowy, szczyptę soli, zmiksuj na gładką masę i odstaw na 15-20 minut. Odsącz rodzynki z wody i dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką. Podziel ciasto na porcje i formuj z niego niewielkie placuszki. Obtaczaj je w suchej kaszy mannej.
Smaż placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
Podawaj z karmelizowanymi owocami na deser, podwieczorek, słodkie śniadanie.
Zapowiada się smaczny deser. Nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować
Gosiu, bardzo Ci ten pyszny duet polecam.
Mini serniczki to świetna sprawa. Muszę sprówać
Natalio, koniecznie spróbuj.
Ciekawy deser i z chęcią go zrobię. Świetnie wyglądają te mini serniczki 🙂
Aniu,
dziękuję. U mnie czasami jest to też słodkie śniadanie.
Ależ apetycznie wyglądają te serniczki! Zjadłabym kilka porcji na raz 🙂 Zapisuję przepis i gdy tylko będę miała twaróg, na pewno wypróbuję.
Edyta, bardzo się cieszę. Koniecznie je zrób. Są pyszne.
Fajnie wyglądają te miniserniczki, ciekawe z tą gałązką tymianku jako dodatek do owocowo alkoholowej całości
czerwonafilizana, wszystko tu ze sobą się komponuje. Polecam.
Nabrałam wielkiego apetytu, marzy mi się taki śniadanko teraz!
Kamila, więc do dzieła. To łatwe i takie pyszne.
No w takim połączeniu, z tymi obłędnie wyglądającymi owocami, to nawet i moje dzieci zjadłyby wszystko z talerzyka.
Żyć nie umierać, nawet Twoje dzieci? To znaczy, że one nie lubią czegoś? Bo wszystkie dzieci uwielbiają ten zestaw.
Bardzo fajny sernik, będę musiała wypróbować ten przepis.
Angela, chyba nie doczytałaś…To nie jest sernik, tylko serniki – takie placuszki z sera.
pięknie podane. owoce na deser sprawdzają się idealnie
Marysiu, owoce do każdego posiłku są super.
Na pewno jest się czym zainteresować. Raz jadłyśmy gotowe w lokalu.
Pojedztam, na pewno warto zrobić samemu. O niebo lepsze niż w lokalu.