Przyznam, że serniki w Poznańskiej Cafe la Ruina i Raj są nietuzinkowe i wyborne. A na sernikach to ja się znam i nie jeden sernik w życiu upiekłam.
Dlatego będąc niedawno w Poznaniu pognałam na Śródkę, aby sernik najpyszniejszy w Poznaniu zjeść.
Trafiłam na trufle z czekoladą, które z wietnamską kawą stworzyły duet egzotyczny i zacny w smaku. Sernik i kawa rozpieściły moje kubki smakowe tak, że zapragnęłam jakiś śródkowy i ruinowy sernik w swoim domu wykonać. Czas mijał, serniki śniły mi się po nocach i pewnego dnia znalazłam się w warszawskiej Caffeedesk, gdzie wpadła mi w ręce książka Właścicieli poznańskiej Cafe la Ruina i Raj obdarzona krótkim tytułem – Lubię. Książki nie wypuściłam z ręki, bo rzecz to wyjątkowa. Łączy miłość do podróży z miłością do jedzenia, co jest mi szczególnie bliskie.
I tak ziścił się sernik z tahiny i sezamu w mojej wariacji. Jest kremowy, rozkosznie wilgotny i nieziemsko pyszny.
Jeżeli raz go wykonasz, będziesz już tęsknić za nim zawsze!
Sernik z tahiną i sezamem
przepis z książki – Lubię z moimi zmianami
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C bez wiatraka.
spód
120 g mąki
60 g masła
50 g uprażonych ziaren sezamu
2 łyżki 100 % tahini
Roztop masło i włóż wszystkie składniki do miski. Połącz je dłońmi, zagniatając mocno między palcami. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadź. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, aż się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia.
masa
500 g dobrego twarogu
200 g mascarpone
100 g tahiny
100 g brązowego nierafinowanego cukru
100 ml słodkiego mleka zagęszczonego
200 g kwaśnej smietany
3 jajka
szczypta soli
W misie robota umieść twaróg i mascarpone, wymieszaj. Dodawaj po kolei pozostałe składniki, mieszając je tylko do połączenia – tahinę, cukier i sól. Następnie jedno po drugim jajka, śmietanę i zagęszczone mleko. Przelej do formy na upieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Piecz 40 minut lub do czasu, kiedy boki sernika będą ścięte, a środek trzęsący. Wyłącz grzanie i zostaw sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku. Potem uchyl lekko drzwiczki i zostaw sernik do ostygnięcia. Wstaw go na noc do lodówki.
Przed podaniem upraż 100 g sezamu na patelni i posyp sernik. Delektuj się!
A może zechcesz przygotować ten sernik na Wielkanoc? Zapewniam, że wzbudzi zachwyt domowników i gości.
Wspaniały sernik, bardzo ciekawa jestem jak smakuje 🙂
Pati,
smakuje bosko!
Przekonaj się…
Na pewno pyszny, I w Twoje doświadczenie w ich przyrządzaniu jestem pewna! <3
Anita, dziękuję za miłe słowa.
Serdeczności!
Obłędny 🙂 Z pewnością upiekę tym bardziej, że mam bardzo dobrą tahinę. Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
na pewno się nie zawiedziesz.
Już Ci zazdroszczę!
Wspaniałości! Królowa serników 🙂
Kamila,
dziękuję.
Bardzo je lubię, ale królowa to z pewnością nie…
Wspaniały wypiek. Sernik uwielbiam w każdej wersji, w takiej ciekawej jeszcze nie próbowałam. Jeszcze 🙂
Pichceniomania,
jest wspaniały!
Taki sernik na dobry humor.
Kusi, kusi 😉 I dokładnie tak – przygotuję go na Wielkanoc. Amber, tahini robisz sama czy kupujesz gotowe ?
Edyta,
tahini kupuję świeże u pana w falafelowni
Do ciasta na spód dodajemy 130 g masła, tak? Pytam, gdyż ten podział na 70 g i 60 g mnie zbija trochę z tropu 🙂
Rachela,
dodałam tyle ile napisałam. Kierowałam się przepisem Autorów, a nie podziałem. Ciasto jest wyjątkowo kruche i pyszne.
Ale tu wdepnęłam na pokuszenie…ślinotok mam normalnie:-)
Marzena,
ten sernik po prostu trzeba zrobić!
Jeśli chodzi o kwaśną śmietanę, to jaką polecasz kupić? Ile ma mieć procent?
Aniu, ja używam z bazaru, taką naturalną z eko gospodarstwa.
Jeżeli ze sklepu to 18%.
Można prościej, tzn wymieszać 1kg twarogu z wiaderka piątnicy 18% tłuszczu z 200g tahini i 3 jajkami oraz słodzikiem. Wyjdzie? 🙂
Moniko, nie wiem, czy można… Robiłam ten sernik według przepisu z książki.
I wtedy podaje się oryginalną recepturę. Wymaga tego szacunek dla autora.
Ty możesz robić jak chcesz.
Twaróg ma być w kawałku czy taki sernikowy?
ga5k, na sernik nigdy nie używamy sera w kawałku.
Zrobiłam wczoraj. Sernik jest genialny w smaku i konsystencji. Cudowny po prostu! Pozdrawiam 🙂
Katarzyna, bardzo mi miło.
Pozdrawiam
Czy sernik można upiec w kąpieli wodnej?
pozdrawiam
Marta, pewnie. Każdy można tak upiec.