Sernik z owocami lata…
Obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie mojego domu.
Na podwieczorek, do kawy, z kieliszkiem morelowego likieru lub musującego Prosecco.
Nad nami błękitne niebo, pod stopami nagrzane tarasowe deski i letnia sjesta…
Spokojny, leniwy dzień.
Pająk wspinający się po liściach bluszczu, biedronka na mojej stopie, cień brzozy na ścianie.
Kolejna filiżanka mrożonej kawy, kilka stron książki i porcja sernika z owocami.
Leżakowanie z widokiem na drzewa,ze słońcem pod powiekami. Letnie rozmowy o niczym.
Porcja sernika z owocami i kieliszek Prosecco…
Niepotrzebny dzwonek telefonu…, samolot nisko na naszym niebie.
Yorki wylegujące się na poduszkach i koszyk czerwonych pomidorów w kącie tarasu.
Porcja sernika z owocami lata i kieliszek Prosecco…
– Wolę chyba morelowy likier. Dobrze komponuje się z tym sernikiem.
– A ja wolę Prosecco, w tych bąbelkach jest jakaś magia…
Sernik z owocami lata na owsianym spodzie
podłużna forma keksówka wysmarowana masłem
żaroodporne naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika
owsiany spód
200 g szkockich owsianych ciastek bez cukru( mogą być dowolne owsiane)
75 g miękkiego masła
masa serowa
800 g białego ekologicznego twarogu
200 g śmietany kremówki
4 jajka od szczęśliwych kur
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
150 g cukru nierafinowanego bio
1 cukier z prawdziwą wanilią
sok i skórka z 1 cytryny
szczypta soli
owoce do dekoracji
czerwone porzeczki, borówki i jeżyny
Ciastka umieszczamy w malakserze i dodajemy masło. Miksujemy na jednolitą masę, którą wylepiamy dno keksówki i wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą.
Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sól, śmietanę, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i przekładamy do keksówki. Pieczemy aż wierzch sernika się zrumieni, ale środek pozostanie miękki – 70-80 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
A może sernik wiedeński z borówkami i jeżynami? – klik!
Dawno nie widziałam tak pięknego ciasta!
Dziękuję Pati!
cudowny! wprost pożarłam go oczami 🙂
mówię to ja, całkowita nie wielbicielka serników 🙂
miłego dnia!
Wiewióra,
bardzo mi miło, dziękuję!
A ja serniki wprost kocham…
Uwielbiam serniki 🙂 Podkradam do kawki 🙂
Aniu,
to tak, jak ja.
Częstuj się!
Wygląda fantastycznie 🙂
Magda,
i tak smakuje!
Oj sernik, dawno już nie jadałam. Wygląda bajecznie obowiązkowo do herbatki po ciężkiej pracy. Pozdrawiam
mlodakk,
sernik rzecz obowiązkowa!
Częstuj się.
Prosecco i ten sernik z owocami lata to idealne połączenie!
Miłych chwil!
Kamila,
dokładnie tak!
Dziękuję.
Widziałam go już u Ciebie na zdjęciach, ale dzisiaj przysiądę, żeby się nim podelektować:-)
Marzena, zapraszam!
Aniu! Bajeczny, i jak zwykle nie mogę się napatrzeć:)
Anita, bardzo mi miło.
Dziękuję!
wspaniały serniczek 😀
Dziękuję Olu.
przepiękny sernik!!!
Dziękuję Iza