Sernik z kremem pistacjowym na Wielką Noc. Alleluja!

 

Wiosennie, a nawet letnio i świątecznie życzę Wam spokoju, radości i wspólnych chwil przy wspólnym stole i na spacerach. Otwórzmy się na nowe, które przychodzi razem z wielkanocnym czasem.
Alleluja!

 

500 g twarogu ( u mnie ze wsi)
250 g mascarpone
100 g cukru pudru
1łyżka ekstraktu z wanilii
50 g miękkiego masła
5 wiejskich jaj
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego

małe foremki lub tortownica o średnicy 20 cm

Do misy włóż twaróg ( może być też zwykły twaróg tylko dwukrotnie zmielony). Dodaj także miękkie masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Miksuj do połączenia się składników – maksymalnie minutę na średnich obrotach miksera.
Dodawaj po jednym całym jajku miksując przez 5-10 sekund po dodaniu każdego. Teraz dodaj mascarpone i miksuj przez 30 sekund.
Na samym końcu dodaj budyń śmietankowy. Miksuj tylko do momentu powstania jednolitej masy.
Masa serowa ma być gęsta.

Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Formę lub foremki natłuść masłem.
Przełóż masę serową do formy. Naczynie żaroodporne lub większą formę, wypełnij gorącą wodą, woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą sernikową. Wstaw formy do kąpieli wodnej.
Piecz sernik na środkowej półce piekarnika przez 30 minut, a później obniż temperaturę do 150 st. C i i piecz jeszcze przez 45-50 minut. ( uwaga! w małych foremkach piecz sernik o połowę krócej)
Po upieczeniu zostaw sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a potem uchyl drzwiczki i zostaw sernik do ostygnięcia.
Gdy sernik całkowicie wystygnie, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Przed podaniem przygotuj krem pistacjowy.
Zmiksuj 250 g zimnego mascarpone do uzyskania puszystej masy, potem dodaj 200 g pasty pistacjowej i 3 łyżki cukru pudru. Ponownie zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
100 g pistacji pokrusz. Wyjmij sernik z lodówki, wyłóż na wierzch krem i posyp pokruszonymi pistacjami.

2 thoughts on “Sernik z kremem pistacjowym na Wielką Noc. Alleluja!

  1. Sernik na Wielkanoc musi być, bardzo lubię tradycyjny, bez dodatków, niekoniecznie z masą pistacjową.

  2. Prezentuje się wspaniale, mam wrażenie że to dość oryginalny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *