Kto nie lubi pieczonego, rozkosznie lejącego się sera brie jako przekąski lub przystawki? Albo śniadania we dwoje? Za każdym razem, gdy robię pieczony ser, zawsze wokół niego zbiera się wielu amatorów i zwykle znika w ciągu pięciu minut. Jest po prostu tak dobry i przy wielu różnych wariantach można być pewnym, że znajdzie się bez trudu taki, w którym trzeba się zakochać. To pieczone brie z jabłkami i karmelowym sosem jest zawsze idealną opcją i naprawdę trudno mu się oprzeć.
1 płat francuskiego ciasta – domowego lub sklepowego z masłem
1 krążek sera Brie
1 jajko
2 jabłka Grójeckie
1/3 szklanki nierafinowanego cukru Muscovado lub trzcinowego cukru bio
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych pistacji – opcjonalnie
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Jajko ubij widelcem w miseczce. Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i połóż go na blacie. Ostrożnie odetnij wierzch brie ostrym nożem i umieść go na środku ciasta. Zacznij zakładać ciasto wokół brie, jak na galette, ale nie zakrywaj szczelnie sera. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i włóż całość do formy do pieczenia lub innego okrągłego naczynia nadającego się do pieczenia w piekarniku. Piecz w piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotuj jabłka.
Pokrój je na kawałki. Na dużej patelni połóż masło i brązowy cukier. Na małym ogniu mieszaj, aż masło i cukier się rozpuszczą, dodaj jabłka i gotuj na większym ogniu, aż jabłka oblepią się syropem. Zestaw z ognia.
Gdy upieczony brie będzie gotowy, ciasto się zrumieni, wyjmij go z piekarnika i polej jabłkami z syropem.
Udekoruj świeżym rozmarynem i podawaj od razu.
Ser i owoce, to klasyczne sprawdzone połączenie, bardzo je lubię i chętnie skorzystam z przepisu.
Cztery fajery, bardzo mi miło. To pyszna odmiana od typowych dań.
Bardzo lubię połączenie sera z owocami. Tak zapieczony jest cudny. Ale mi narobiłaś smaku.
Marzena,
karmelizowane jabłka i tymianek robią tu pyszną robotę.
nie wpadłabym na takie podanie sera brie!
Magadlena, spróbuj.
Nigdy jeszcze nie robiłam pieczonego sera, ale bardzo lubię go jeść.
Pojedztam, to może teraz zrobisz?
No, no to dopiero rozkosz dla podniebienia, ciasto francuskie, jabłka i idealny ser.
Mniam!
Kamila, dziękuję. Istotnie to rozkoszna kombinacja smaków.
Chętnie skorzystam z przepisu, dawno nie łączyłam sera z owocami, i jeszcze kołderka z ciasta, piszę się na to. 🙂
Izabela, to połączenie jest pełne aromatów i niespodziewanie pysznych smaków.
W dużym stopniu przekonuje mnie akcent tymianku, zastanawiam się, czy też byłoby dobrym pomysłem zastąpienie go ziołami prowansalskimi. 🙂
Izabela,
ten sposób na zapiekany ser dopuszcza indywidualne wariacje.
Nie przepadam za serem brie, ale Twoja propozycja by mnie skusiła. Wygląda obłędnie 🙂
Wedelka , jest pysznie i na pewno by Ci smakowało.
Nic nie smakuje zawsze tak samo.
Ser i owoce to idealne połączenie, więc ten duet z pewnością świetnie ze sobą współgra. Na dodatek wygląda apetycznie
Wędrówki po kuchni,
tak, to połączenie doskonałe. Polecam.
Chętnie bym spróbowała, wygląda zachęcająco. 🙂 Dla mnie to coś nowego.
Kosmetykiani,
bardzo polecam. Świetne danie.
o wow zaskoczyłaś mnie tym przepisem, efekt musi być mega. Recept zapisuję do wykorzystana koniecznie!
Czerwona filiżanka, miła rzecz takie zaskoczenie, prawda?
Niech Ci smakuje.
Wygląda bardzo apetycznie, a ten ser to uwielbiam 🙂
Agnieszko, w takim razie spróbuj zrobić. Pychota!
Bardzo mi się podoba ten dodatek jabłek 🙂
Patrycja, w takim razie spróbuj to zrobić.
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Muszę zrobić to w najbliższym czasie. Jaki gatunek jabłek będzie najlepszy: lekko kwaśne, winne czy mączne?
Moniko, bardzo się cieszę, że upieczesz ten pyszny ser z jabłkami. Jabłka lekko kwaśne lub słodkie będą super.