Ostatnio z wielką przyjemnością wypiekam bułki.Może dlatego,że lato takie ładne, a bułki kojarzą mi się z lekkością…Poza tym bułeczki podczas wyrastania i pieczenia przybierają takie ciekawe,często fantazyjne kształty.Właściwie każda bułka jest inna.Ale do rzeczy, bo o pieczywie mogę bez końca…
Weekendowa Piekarnia # 80 zaproponowała scones,więc nie zastanawiałam się bułki czy chleb…
Scones Leparda z cheddarem i siemieniem
Składniki:
200g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku musztardowego*
25g bardzo miękkiego masła
pęczek natki pietruszki
170g sera cheddar drobno pokrojonego*
1 duże jajo
50 ml gęstej śmietany
100ml zimnego mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 st.C.Mąkę z proszkiem i solą przesiać do miski,wetrzeć masło,dodać posiekana natkę i pokrojony ser.
W osobnym naczyniu lekko ubić białko jaja,mleko i śmietanę i wlać do maki.Wszystkie składniki połączyć.
Lekko wyrobić na omączonym blacie.Rozpłaszczyć na grubość 3-4 cm i wyciąć szklanką scones.Żółtko wymieszać z odrobiną wody.Posmarować scones ułożone na blasze z papierem do pieczenia,obsypać nasionami.Piec 15-20 minut na środkowej półce piekarnika.
*proszek musztardowy można zastąpić musztardą francuską i wtedy wymieszać ze śmietaną,białkiem i mlekiem
*może być każdy długo dojrzewający ser
Moje uwagi:
– użyłam polski ser dojrzewający Bursztyn,który starłam na tarce
– dodałam musztardę francuską Kamis
Bułeczki są mięciutkie,puszyste.Bardzo smaczne. Ja zabrałam je w plener i były piknikowym przebojem !
Hmm ładnie wyglądają. Może je wypróbuję, bo niedługo wyjeżdżam i w końcu jakiś prowiant na drogę trzeba mieć… ;>
Amber! Ależ z Ciebie aktywna piekarka! Bułeczki cudowne! Chętnie skorzystam z tego przepisu!
Całusy!
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich scones, po których zostało jedynie wspomnienie…
Anno-Mario, od jakiegoś czasu prawie nie jadam sklepowego pieczywa,dlatego stale wypiekam.
Pozdrowienia!
lubię scones za tą prostotę wykonania
i smak pyszny
Czy miałabyś ochotę, ponownie lub po raz pierwszy, pogospodarzyć WP?
Wystarczy przepis zamieścić u siebie w środę przed pieczeniem. My
zamieszczamy u siebie. Potem My robimy podsumowanie.
Napisz na Gospodarnanarzeczona@gmail.com
Pozdrawiam
Gospodarna