Samoon, po arabsku صمون, ale także samoon hahadjra (الصمون_الحجري), – dosłownie oznacza ‘samoon z kamienia’. Nazwa jest słowem zapożyczonym z tureckiego somun , które pochodzi od greckiego słowa psomos , słowa ogólnie oznaczającego chleb.
Jest to biały płaski chleb z Iraku, pieczony w piecu ceglanym rozpalanym drewnem. Tradycyjnie kształtem przypomina kajak lub diament. Jest w środku nieco szerszy niż dłoń, z dwoma zaokrąglonymi i zwężającymi się końcami, posypany sezamem. Zazwyczaj podaje się samoon z hummusem, szaszłykami i shawarmą.
Warianty tego chleba istnieją w Syrii i Libanie. Można go również znaleźć w innych krajach Bliskiego Wschodu – w Kuwejcie i Arabii Saudyjskiej.
Według 500 lat Ottoman Cuisine , opublikowanym w 2004 roku w Stambule, samoon pojawił się pod panowaniem Imperium Osmańskiego. Podobna odmiana chleba była znana na długo przed XVIII wiekiem.
Inne źródła podają, że samoon pochodzi z Gruzji. W Gruzji chleb podobny do samoon znany jest jako shotis puri . Do Iraku dotarł wraz z migracją wielu Ormian , którzy również wypiekali ten chleb w Mezopotamii pod koniec lat 40. XX wieku.
Pierwszą osobą, która wypiekała samoon w Iraku, był Ormianin o imieniu Simon z regionu Bab al-Agha. Szymon (Samon po arabsku) nadał swoje imię chlebowi, który natychmiast stał się popularny w całym Iraku.
Przepis na samoon, który upiekłam, pochodzi z książki o irackiej kuchni Delights from the Garden of Eden , której autorką jest badaczka i pisarka kulinarna, znawczyni Bliskiego Wschodu i irackich kultur kulinarnych – Nawal Nasrallah.
Samoon
4 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
1,5 łyżki aktywnych suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłej wody lub więcej (w temperaturze 37˚C)
1 łyżeczka soli
¾ filiżanki maślanki
3 łyżki oliwy
¾ szklanki wrzącej wody
do posmarowania: 1 jajko i 1 łyżka białego octu
do posypania: sezam
W dużej misce wymieszaj drożdże, cukier i 125 ml ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
W misce miksera wymieszaj mąkę i otręby pszenne. Zrób w środku dołek i wlej drożdże, olej i maślankę.
Używając haka do wyrabiania ciasta, ugniataj składniki ze średnią prędkością, stopniowo dodając pozostałą ciepłą wodę.
Dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez 7 minut, aż uzyskasz gładkie i jednorodne ciasto.
Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj trochę ciepłej wody, a jeśli się klei, dodaj trochę mąki. Ciasto musi zejść ze ścianek miski.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu, aż uzyska co najmniej dwukrotną objętość.
Na posypanej mąką powierzchni połóż ciasto i podziel je na 6 równych kawałków. Przykryj je ponownie ściereczką i odstaw na 15 minut.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na duży wałek, a następnie obiema dłońmi zwiń oba brzegi walca, jednocześnie je rozciągając. Krawędzie powinny być cieńsze, zachowując grubość w środku.
Rękami spłaszcz środek, aż uzyskasz kształt kajaka/diament.
Chleby układaj w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj je delikatną ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów.
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C, z kamieniem do pizzy umieszczonym na środkowym poziomie.
W misce ubij razem jajko i ocet. Posmaruj wierzch każdego chleba tą mieszanką i posyp sezamem.
Umieść naczynie z wrzącą wodą na dnie piekarnika. Piecz chleby na kamieniu przez 15-18 minut lub do uzyskania złotego koloru. Studź na kratce.
Bardzo lubię arabskie chleby, ten który proponujesz też z pewnością upiekę.
Cztery fajery,
te chlebki są proste i pasują do wszystkiego. Samoon jest bardzo smaczny.
Wspaniały chleb na światowe święto, dziękuję, że dzielisz się takim światowym wypiekiem. Miłego świętowania!
Kamila, bardzo dziękuję. Dzielmy się chlebem.
Wygląda to przepysznie, pierwszy raz o tym słyszę, na pewno wypróbuję!
Patrycja, warto upiec. Samoon jest łatwy i pyszny.
wyglądają intrygująco, składniki też fajne, nie przesadzone, chętnie bym spróbowała 🙂
KOralina, to tradycyjny wypiek. Składniki jak w oryginale.
Nigdy nie jadłam białego chleba z Iraku. Lubię Twoje niebanalne przepisy.
Pojedztam, to warto spróbować. Jest pyszny.
Wspaniale wyglądają bułeczki. Chętnie kiedyś je upiekę, pozdrawiam serdecznie 🙂
Małgosiu, to tradycyjny iracki chleb. Warto go upiec. Pozdrowienia.
Dziekuje za przepis, wygladaja bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję Anno. I zapraszam do pieczenia.
fajny przepis a chlebek wygląda smakowicie 🙂
Sys, jest bardzo łatwy i bardzo pyszny.
Śliczne!
Bardzo chętnie je upiekę.
Mam nadzieję, że Światowy Dzień Chleba minął Ci smakowicie. 🙂
Magda, dziękuję. Tak, To był pyszny dzień. A upiec samoon warto.
Nie znałem tego chleba. Ma ciekawą historię. Dziękujemy za pieczenie tego chleba na Światowy Dzień Chleba 2021.
Bardzo mi miło. Dziękuję za 16ty rok świętowania.
Samoon wygląda pysznie i na dodatek wydaje się łatwy w przygotowaniu. Na pewno wypróbuję!
Beato, bardzo Ci polecam. W dodatku bardzo przyjemnie się przy nim pracuje.