Ta sałatka w stylu śródziemnomorskim jest u nas bardzo lubiana. Sprawdza się jako lunch, dodatek do większego obiadu i do pudełka na wynos. Świetnie komponuje się z rybą, mięsem i solo. Jest dobrym dodatkiem do dań z grilla. Toteż kiedy tylko pojawiają się szparagi i młode ziemniaki, smakosze wypatrują jej na naszym rodzinnym stole.
Polecam!
1 pęczek świeżych szparagów – moje były fioletowe
500 g młodych ziemniaków
1 czerwona cebula
100 g mini pomidorów
150 g mix oliwek
Pecorino Romano
Sól morska i pieprz
sos
100 ml oliwy EV
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Zrób sos. Do słoika wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i energicznie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw.
Ziemniaki delikatnie obierz ze skórki i ugotuj w całości w posolonym wrzątku. Odcedź – nie wylewaj wody! i przestudź.
Odkrój 3 cm z końca szparagów i wyrzuć. Resztę pokrój na pół. Ugotuj al dente w wodzie po ziemniakach. Odcedź i przelej zimną wodą.
Ziemniaki pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dodaj szparagi, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, pomidory mini przekrojone na pół. Posyp sola i pieprzem, delikatnie wymieszaj i polej sosem. Zetrzyj Pecorino Romano tyle ile lubisz, posyp sałatkę i podawaj.
Nie jadłam nigdy. Sałatka wygląda smacznie chętnie bym spróbowała.
Ula, więc ją zrób. Smacznego.
To brzmi przepysznie! Uwielbiam sałatki w stylu śródziemnomorskim, a Twoja propozycja z dodatkiem szparagów i młodych ziemniaków jest idealna na letnie posiłki. Na pewno spróbuję zrobić ją w domu. Dzięki za inspirację
Aniu, bardzo proszę. Proste i pyszne!
Wygląda wyśmienicie! Uwielbiam szparagi, więc na pewno wypróbuję ten przepis.
Miłego weekendu. Magda
Magda, to super smak. Bardzo polecam na obiad, śniadanie lub kolację.
Świetny przepis, szukam czegoś nowego na wynos do pracy, więc ta sałatka na pewno zagości w moim menu. Dziękuję. 🙂
Ewelino, bardzo mnie to cieszy. Smacznego !
Z chęcią spróbuję. Dawno nie jadłam szparagów.
Natalio, warto, bo niedługo koniec szparagowego sezonu.
Idealna propozycja na letnie obiady. Z pewnością wypróbuję z dodatkiem grillowanego kurczaka.
Moniko, będzie to fantastyczne połączenie. Niech Ci smakuje!