Majowe rzodkiewkowanie z Konwaliami w kuchni, zbiegło się ze zbiorem pierwszych rzodkiewek u Znajomych. Jeszcze delikatne, kruche i niewielkie czerwone główki pokazały całą swoją urodę i smak. A ich listki stały się przebojem w sałatkach, zupach i jako dodatek do duszonych warzyw.
Tak naprawdę to zajadamy się całą wyrwaną rzodkiewkową roślinką. Polecam, to jest pyszne. No i majowa sałatka z rzodkiewką na stole.
1 pęczek rzodkiewek z uprawy ekologicznej – z liśćmi
1 zielony ogórek z uprawy ekologicznej
2 dojrzałe awokado z uprawy ekologicznej
sok z limonki
sok z cytryny
1 łyżka oleju z awokado
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka syropu klonowego / miodu
1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
W słoiku wymieszaj sok z limonki, cytryny, olej z awokado, oliwę, syrop klonowy, sól i pieprz. Rzodkiewki i ogórek dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym. Oddziel liście i włóż je do miski. Rzodkiewki pokrój na pół i dodaj do liści. Ogórek pokrój na plasterki i dodaj do miski. Z awokado wyjmij pestki, obierz i pokrój na kawałki. Włóż do sałatki. Polej sosem, wymieszaj i od razu podawaj.
Pyszna, chrupiąca sałatka.
Zazdroszczę Znajomym pięknej rzodkiewki, bo moja poszła raczej w liście. 😉
Na szczęście liście też są smaczne.
Dziękuję za rzodkiewkowe spotkanie.
Magda, tą sałatką zajadam się już któryś dzień…
Twoja rzodkiewka na pewno urośnie i wtedy pokaże swoje pyszne główki.
liczę w ten weekend na pierwsze rzodkiewkowe zbiory, dzięki za inspirację
Marysiu, w takim razie zrób tę sałatkę. Jest pyszna!
Prosta i smaczna. Wiosną i latem bardzo lubie robić przeróżne sałatki
Kinga, ta jest bardzo dobra i lekka. Polecam.
Większość składników mam, a pozostałych kilka najwyżej dokupię.
Pojedztam, składniki są bardzo proste i chyba wszędzie dostępne.
Wspaniała sałatka, orzeźwiająca i pełna koloru 🙂
Mniam!
Kamila, dziękuję. Wiosenny festiwal zieloności.
Uwielbiam takie sałatki. Ale pierwszy raz słyszę, że zjadać można też liście od rzodkiewki. Aż spróbuję, jak moja w końcu urośnie, bo jeszcze jest malutka.
Żyć nie umierać, jak spróbujesz to daj znać. Zjadamy je od bardzo dawna. Pyszne źródło zdrowia.
ciekawe jak smakuje rzodkiewka z avocado, ciekawy pomysł, jak dla mnie bez ogórka i mogę zajadać:)
czerwonafilizanka, spróbuj i się przekonasz. Warto.
Takie sałatki lubię najbardziej: świeże, kolorowe, robione z sezonowych warzyw. Mogę je jeść nawet jako danie główne 🙂
Karolina, ja jadam podobnie. I zwykle sezonowo.
Jestem przekonana, że ta propozycja sałatki jest bardzo smaczna.
Paulina, sprawdzona, więc tak jest.