Ta pyszna sałatka z radicchio to kolorowa kombinacja gorzkich, słodkich i ostrych smaków.
Jest szybka, łatwa i zachwyca równowagą składników i smaków.
Orzeźwiające ogórki i kawałki tuńczyka z oliwy, a także wspaniałe greckie oliwki urozmaicają teksturę dania. Prosty dressing z oliwy , czosnku i miodu, smakowicie łączy wszystko w całość. To wspaniała eksplozja kolorów i smaków.
Radicchio należy do rodziny cykorii i czasami jest nazywane włoską cykorią. Ma piękne czerwono fioletowe liście, białe żyłki i pikantnie gorzki smak.
Radicchio to termin używany do określenia wszystkich rodzajów cykorii, które rosną, tworząc zwartą główkę. Jednak w obrębie rodziny radicchio istnieje sześć różnych odmian, w tym Rosso di Chioggia, która jest najpopularniejszą odmianą i która znajduje się w tej sałatce.
Jeżeli smak radicchio wydaje Ci się za gorzki, możesz namoczyć jej liście w wodzie na około 30 minut. Straci gorzki smak i stanie się delikatniejsza.
Dla mnie część piękna tego warzywa tkwi w jego goryczce, która równoważy ciężkie, intensywne smaki.
1 główka radicchio
2 świeże gruntowe ogórki
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w oliwie
1/2 szklanki greckich oliwek
świeży koper
dressing
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sok z 1/2 cytryny
sól morska i czarny pieprz
2 łyżki miodu
1/4 szklanki oliwy EV
Przygotuj radicchio. Wydrąż rdzeń z sałaty i rozdziel liście. Jeśli chcesz, aby były mniej gorzkie, namocz je w zimnej wodzie na 30 minut, potem osusz na ścierce kuchennej.
Ogórek umyj i pokrój na półplasterki. Ułóż liście radicchio na półmisku, dodaj tuńczyka z puszki, ogórki, pokrojoną w półplasterki cebulę i oliwki. .
Przygotuj dressing. W słoiku umieść czosnek i sok z cytryny. Dodaj sól, czarny pieprz i miód. Zakręć słoik i wymieszaj. Wlej oliwę i dobrze wymieszaj, aż dressing dobrze się połączy.
Polej nim sałatkę, dodaj świeży koper i podawaj.
Wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała.
Basiu, szybko ją przygotujesz. Naprawdę warto.
Nie przepadam za tuńczykiem, mimo wszytko dałabym szansę tej sałatce.
Weroniko, a ja Ci mówie, że w tej wersji byś go bardzo polubiła.
Zastanawiam się czym można by zamienić świeże gruntowe ogórki… może kiszone, albo papryka…
czerwonafilizanka, one są tu nie bez przyczyny. Ale dodawaj co chcesz.
Bardzo lubię takie lekkie sałatki. Pyszna propozycja!
Wędrowki po kuchni, wyborna i prosta. Na letni lunch lub kolację.
Wygląda bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję Twój przepis!
Miye, super plan. To jest pyszne!
To coś nowego dla mnie. Czuję się zainspirowana.
Gosiu, to wspaniale. Smakuj !
Sałatka wygląda tak świeżo i kolorowo! Zdecydowanie muszę spróbować tego przepisu. 🙂 Dziękuję
Paulina, koniecznie spróbuj!
Sałatka wygląda naprawdę smakowicie. Fajne połączenie smaków, które na pewno spróbuję i polubię. 🙂
Magda, to fantastycznie. Sałatkę bardzo ci polecam.