Dynia panoszy się na jesiennych talerzach. Zagląda w każdy zakamarek mojej kuchni. To jej czas.
Właśnie przeczytałam, że najstarsze zachowane pestki dyni, znalezione w Meksyku, pochodzą z okresu od 7000 o 5000 lat p.n.e !
Sałatka, którą przygotowałam, jest wspaniałym kolażem smaków. Łączy ciekawe tekstury pieczonej dyni, świeżego musztardowca i miękkiej słonej fety. Wszystko spaja sos z anchovies, melasy winogronowej i oliwy.
sos
2 filety anchovies
1/2 łyżeczki pieprzu
1 ząbek czosnku
1 łyżka melasy z winogron
100 ml oliwy EV
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
Składniki przełóż do blendera i zmiksuj na emulsję. Odstaw.
sałatka
400 g dyni do pieczenia, pokrojonej w kostkę – hokkaido, piżmowa
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
3 łyżki pestek dyni, uprażonych
50 g fety
100 g musztardowca japońskiego, inaczej mizuny
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż kostki dyni i polej oliwą. Piecz do stanu al dente. Wyjmij blachę i przełóż dynię do naczynia, polej miodem i zostaw aż ostygnie. Na talerzu ułóż liście musztardowca, kostki dyni i polej sosem. Dodaj pestki dyni, fetę i podawaj.
Zobaczmy co z dynią w Konwaliowej kuchni !
Wygląda pysznie! Jutro będzie u mnie. Dziękuję za dyniowe spotkanie.
Magda, miło mi, że będziesz ją jutro jadła. Ja z kolei zrobię w weekend Twoją. Jutro idę do Włocha po burratę.
Wszelkie sałatki kocham całym sercem i zajadam często. Można je komponować sezonowo i pysznie.
Wędrówki po kuchni, to świetnie. Tę bardzo Ci polecam.
Prezentuje się wspaniale, a i składniki są znakomite. Z przyjemnością spróbuję.
Aniu, bardzo polecam. Sezonowo i pysznie.
Aniu, bardzo polecam. Sezonowo i pysznie.
Aniu, bardzo polecam. Sezonowo i pysznie.
To może być moja ulubiona sałatka jesienna. Ciekawe połączenie smaków i kolorów! bo te na talerzu zdecydowanie dodają energii
Marysiu, to wspaniałe jesienne smaki!
to coś nowego dla mnie. Chciałabym spróbować tej sałatki.
Edyta, próbuj więc. To łatwa sałatka do zrobienia.
ale kolorowa. bardzo fajny przepis. a sezon trwa
Edyta, teraz kolory są na wagę złota!