Sałatka z buraków z granatami i sezamem. HAZANA. Jedzenie które cieszy

 

 

Jedzenie jest dla Żydów sensem życia. W swojej książce Paola Gavin zabiera czytelników na wyprawę do dwudziestu krajów świata, od Polski po Maroko, i opisuje ponad 140 żydowskich dań wegetariańskich. Znajdziemy tu zarówno nowatorskie i proste przepisy, jak i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, w których po mistrzowsku wykorzystane zostały tradycyjne składniki.

*  Wydawnictwo Buchmann

Hazana to po hebrajsku – jedzenie które cieszy. I taka jest cała książka. Wypełniona wegetariańskimi przepisami na dania, z których chciałabym przygotować w swojej kuchni każde bez wyjątku!
Na początku książki znajdują się ciekawe rozdziały – Święta i uroczystości żydowskie i Historia i kultura Żydów – z podziałem na poszczególne kraje. To wyjątkowa lektura, dzięki której poznajemy bliżej niezwykły świat Żydów. Poza tym każdy z rozdziałów poprzedzony jest ciekawym żydowskim przysłowiem.
I tak rozdział Przystawki i sałatki, z którego przygotowałam sałatkę z Syrii, opatrzyła Autorka przysłowiem Żydów hiszpańskich – ”Pusty żołądek – serce bez radości“.

 

 

Sałatka z buraków z melasą z granatów i ziarnem sezamowym

4 średnie buraki, ok. 675 g
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
garść drobno posiekanej natki
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżeczki melasy z granatów
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki prażonych nasion sezamu

Umyj buraki i odkrój piętkę. Włóż do garnka z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, aż do miękkości. Odlej i odstaw do ostygnięcia. Obierz i pokrój na plasterki. Przełóż do miski. Dodaj cebulę i natkę.
Przygotuj dressing. Połącz w małym słoiku oliwę, sok z cytryny, roztarty czosnek i melasę z granatów. Dopraw sola i pierzem. Mocno potrząśnij. Zalej dressingiem buraki. lekko podrzuć, posyp ziarnem sezamowym i podawaj na zimno.
Sałatka może stać w lodówce do 3 dni.

* Paola Gavin – Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata
Wydawnictwo Buchmann

32 thoughts on “Sałatka z buraków z granatami i sezamem. HAZANA. Jedzenie które cieszy

  1. Mnie ostatnio wszystko z buraków kusi, oj kusi 🙂
    Piękna i zdrowa ta sałatka!

  2. aaaaaaaaaaaaa jaka sałatka, istnie świąteczna m
    a i książka mnie zaciekawiła

  3. Cudne kolory na talerzu 🙂

  4. jak pięknie wyglądają, muszą też rewelacyjnie smakować

  5. Cudowna i oko cieszy:-)
    Książka też mnie zaciekawiła:-)

  6. Książkę kupiłam siostrze pod choinkę, Od kilku lat jest wegetarianką, więc mam nadzieję, że odnajdzie w niej masę inspiracji,

  7. Wszystko to co lubię. Granat, buraki… pyszota 🙂

  8. Nie wpadłam na to by połączyć buraka z granatem 🙂 super pomysł

  9. Wygląda bardzo smacznie ! Zapisuję ten przepis 🙂

  10. Burak i granat – super połączenie! A i książka bardzo ciekawa 🙂

  11. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, zresztą ja lubię buraki, szczególnie zimą, gdy w kuchni brakuje trochę kolorów 🙂 książka bardzo mnie zaciekawiła, zapowiada się interesująco 🙂

    • Magda, sałatka na pewno będzie Ci smakowała.
      Jest idealna nie tylko na zimę.
      A książka niezwykle ciekawa!

  12. Wspaniała. Uwielbiam buraka pod każdą postacią. Moja wątroba jest mi za to bardzo wdzięczna. Książka zapowiada się interesująco a przepisy w niej muszą być tak smaczne, jak Twoja propozycja!

    • Kasiu,
      tak, burak to bardzo zdrowe warzywo. A ta sałatka na pewno będzie Ci smakowała.
      Książka jest pełna takich pysznych przepisów – polecam!

  13. Sałatka prezentuje się wspaniale! 🙂 zapowiada się bomba smakowa 😀

  14. Pięknie prezentuje się! Sałatka absolutnie w moim guście, chyba sobie taką zrobię 🙂

  15. Sałatka wygląda zjawiskowo! Mam chrapkę na sałatkę i na książkę!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *