Jedzenie jest dla Żydów sensem życia. W swojej książce Paola Gavin zabiera czytelników na wyprawę do dwudziestu krajów świata, od Polski po Maroko, i opisuje ponad 140 żydowskich dań wegetariańskich. Znajdziemy tu zarówno nowatorskie i proste przepisy, jak i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, w których po mistrzowsku wykorzystane zostały tradycyjne składniki.
* Wydawnictwo Buchmann
Hazana to po hebrajsku – jedzenie które cieszy. I taka jest cała książka. Wypełniona wegetariańskimi przepisami na dania, z których chciałabym przygotować w swojej kuchni każde bez wyjątku!
Na początku książki znajdują się ciekawe rozdziały – Święta i uroczystości żydowskie i Historia i kultura Żydów – z podziałem na poszczególne kraje. To wyjątkowa lektura, dzięki której poznajemy bliżej niezwykły świat Żydów. Poza tym każdy z rozdziałów poprzedzony jest ciekawym żydowskim przysłowiem.
I tak rozdział Przystawki i sałatki, z którego przygotowałam sałatkę z Syrii, opatrzyła Autorka przysłowiem Żydów hiszpańskich – ”Pusty żołądek – serce bez radości“.
Sałatka z buraków z melasą z granatów i ziarnem sezamowym
4 średnie buraki, ok. 675 g
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
garść drobno posiekanej natki
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżeczki melasy z granatów
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki prażonych nasion sezamu
Umyj buraki i odkrój piętkę. Włóż do garnka z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, aż do miękkości. Odlej i odstaw do ostygnięcia. Obierz i pokrój na plasterki. Przełóż do miski. Dodaj cebulę i natkę.
Przygotuj dressing. Połącz w małym słoiku oliwę, sok z cytryny, roztarty czosnek i melasę z granatów. Dopraw sola i pierzem. Mocno potrząśnij. Zalej dressingiem buraki. lekko podrzuć, posyp ziarnem sezamowym i podawaj na zimno.
Sałatka może stać w lodówce do 3 dni.
* Paola Gavin – Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata
Wydawnictwo Buchmann
Mnie ostatnio wszystko z buraków kusi, oj kusi 🙂
Piękna i zdrowa ta sałatka!
Kamila, to polecam. Jest przepyszna!
aaaaaaaaaaaaa jaka sałatka, istnie świąteczna m
a i książka mnie zaciekawiła
Alu,
książka jest pyszna od pierwszej do ostatniej strony!
Sałatka też!
Cudne kolory na talerzu 🙂
Pełnia Smaków,
dziękuję.
jak pięknie wyglądają, muszą też rewelacyjnie smakować
Iza, o tak, to bardzo smaczna sałatka!
Cudowna i oko cieszy:-)
Książka też mnie zaciekawiła:-)
Marzena, sałatka jest świetna!
Książka zresztą też.
Książkę kupiłam siostrze pod choinkę, Od kilku lat jest wegetarianką, więc mam nadzieję, że odnajdzie w niej masę inspiracji,
Karola,
naprawdę to bardzo udany prezent i kopalnia inspiracji!
Wszystko to co lubię. Granat, buraki… pyszota 🙂
Aneta,
to bardzo miła wiadomość!
Dziękuję.
Nie wpadłam na to by połączyć buraka z granatem 🙂 super pomysł
Aga,
ja już wcześniej robiłam podobne sałatki i te smaki idealnie do siebie pasują!
Wygląda bardzo smacznie ! Zapisuję ten przepis 🙂
Paulina, cieszę się!
To bardzo udane połączenie.
Już wstawiłam buraki <3
Anita, wspaniale!
Smacznego.
Burak i granat – super połączenie! A i książka bardzo ciekawa 🙂
Evi,
dokładnie tak. Książkę szczerze polecam!
Sałatka wygląda bardzo apetycznie, zresztą ja lubię buraki, szczególnie zimą, gdy w kuchni brakuje trochę kolorów 🙂 książka bardzo mnie zaciekawiła, zapowiada się interesująco 🙂
Magda, sałatka na pewno będzie Ci smakowała.
Jest idealna nie tylko na zimę.
A książka niezwykle ciekawa!
Wspaniała. Uwielbiam buraka pod każdą postacią. Moja wątroba jest mi za to bardzo wdzięczna. Książka zapowiada się interesująco a przepisy w niej muszą być tak smaczne, jak Twoja propozycja!
Kasiu,
tak, burak to bardzo zdrowe warzywo. A ta sałatka na pewno będzie Ci smakowała.
Książka jest pełna takich pysznych przepisów – polecam!
Sałatka prezentuje się wspaniale! 🙂 zapowiada się bomba smakowa 😀
Justyna, tak, to eksplozja smaków. Pyszna!
Pięknie prezentuje się! Sałatka absolutnie w moim guście, chyba sobie taką zrobię 🙂
Tysiu,
jest boska! Mogłabym ją jeść i jeść…
Sałatka wygląda zjawiskowo! Mam chrapkę na sałatkę i na książkę!!!
Nika, to przepyszna sałatka!
I książka też, każdy przepis jest bardzo smakowity. Polecam!