Rydze z patelni z koniakiem, słodką cebulą i pietruszką. Dla Niej i dla Niego

 

 

Ona i On myśleli o wyprawie na rydze cały rok…To ich ulubione grzyby!
Natura okazała się przychylna i rydzami obdarzyła obficie.
Rude kpelusze rosną w beskidzkich borach właściwie co krok i trudno ich nie znaleźć.
Ona i On delektowali się nimi tam codziennie i zabrali ze sobą dwa słuszne kosze.
Rydze w maśle i w gęsim tłuszczu. Rydze w miodzie i winnym occie.
Rydze mrożone, rydze z blachy i patelni. Masło rydzowe i barszcz na rydzach…
Rydzowe szaleństwo w kuchni i na talerzu!
Dla Niej i dla Niego.

 

 

Rydze z patelni z koniakiem, słodką cebulą i pietruszką

500 g świeżych rydzów
100 g klarowanego masła ( najlepiej domowego)
50 ml koniaku Hennessy
1 słodka (biała) cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Rydze czyścimy wilgotną szmatką, korzenie odkrawamy. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy na piórka.
Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy rydze (ogień powinien być spory). Dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy potrząsając patelnią ok. 5 minut. Kiedy rydze się zrumienią, a cebula zmięknie, zmniejszamy nieco grzanie, podlewamy wszystko koniakiem i dodajemy pietruszkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż koniak odparuje. Posypujemy rydze solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy.

20 thoughts on “Rydze z patelni z koniakiem, słodką cebulą i pietruszką. Dla Niej i dla Niego

  1. Aniu, namówiłaś mnie na rydze:)

  2. Rydzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee a Aniu ale u Ciebie grzybowo

  3. Aniu to ja się wpraszam do ciebie na kolację 🙂 buziolki

  4. ale pięknie wyglądają!

  5. woow wspaniała propozycja

  6. Dawno nie jadłam rydzów, choć grzyby uwielbiam!

  7. Rydzy nie jadłam już wieki, ale teraz narobiłaś mi takiej ochoty, że muszę 🙂 Nie ma innej opcji 🙂

  8. Zazdroszczę tego rydzowego urdzaju!
    Pyszne rydze z patelni! Mniam!

  9. Uczta dla zmysłów! 🙂

  10. Pięknie wyglądają, aż się głodna zrobiłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *