Rydz ( mleczaj rydz) to grzyb jadalny, który jest uważany za jeden z najsmaczniejszych, zwłaszcza duszony w maśle. Rydz jest nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni polskiej ze względu na swój wyborny smak i wyjątkowy, niemal owocowy zapach.
Jesienią jadam rydze bardzo często i nigdy nie mam ich dość. Jestem stałą klientką pewnego bazarku i sklepu z warzywami, gdzie co tydzień przybywa świeża dostawa tych rudych pyszności.
dzisiaj przedstawiam moje rude śniadanie, lunch lub mały posiłek w ciągu dnia. Wybierz co ci najbardziej pasuje i delektuj się sezonowymi smakami.
200 g świeżych rydzów
3 łyżki klarowanego masła
1 cebula
1 szczęśliwe jajo
sól i pieprz
listki tymianku
świeży koper
domowy chleb na zakwasie
Rydze przetrzyj papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, lekko posól i chwilę smaż. Teraz połóż rydze kapeluszami o dołu. Duś 4 minuty i odwróć je blaszkami do dna patelni – zostaw tak na kolejne 4 minuty. Zamieszaj i odsuń na bok patelni. Wbij jajo i smaż razem aż się białko zetnie. Posól i posyp pieprzem. Dodaj koper, listki tymianku i podawaj z dobrym chlebem lub grzankami.
Rydz to wyjątkowy grzyb, a twój przepis brzmi apetycznie! To prawdziwa uczta dla miłośników grzybów, szczególnie w okresie jesieni 🙂 a mój mąż jest fanem rydzów 🙂
Aniu, w takim razie rób rydze, póki sezon trwa.
Ty mnie zawsze potrafisz czymś pysznym zainspirować. Nie odmówię sobie przyjemności skorzystania z Twojego przepisu
Olu, zapraszam.
Rydze na szczęście można kupić w galicyjskich sklepach, więc chętnie wypróbuję Twoją inspirację To taka idealna potrawa na jesienne śniadanie, obiad I kolację :-).
Edyta, dokładnie tak. Pyszne o każdej porze dnia.
Bardzo apetycznie to wygląda! Kolejny super przepis od Ciebie
Marina, bardzo mi miło. To jest pyszne.
chociaż uwielbiam grzyby to jednak rydzy jeszcze nie jadłam, musiałabym kupić je ze sprawdzonego źródła
Marysiu, rydze i inne grzyby oczywiście tylko ze sprawdzonego źródła. Polecam bardzo.
Jejku jakież to musi być pyszne, takie śniadanie to świetny początek dnia. Mniam!
czerwonafilizanka, tak, takie śniadanie to świetny początek dnia.
Uwielbiam rydze. Ostatnio mąż mi robiła takie na masełku – poezja!
Wędrowki po kuchni, moje też są na maśle. Najlepsze!
Ale pyszności. rydze trudno u mnie trafić. Myślę, że można zamienić na kurki.
Gosia B, sorry, ale kurki nigdy nie zastąpią rydzów. To nie ten smak.
Wygląda jak śniadanie moich marzeń!
Miye, to cudowna wiadomość.