Ryba w papilotach z owocową salsą. Narwij słów jak żonkili…

DSC_0074
 

Przyjaźń jest  czymś zwyczajnym.
Nie postrzegam jej w kategorii wyjątkowości.
Zwykłe, codzienne chwile z bliska lub na odległość to gotowość aby być razem.
Być gotowym na rozmowę ,spotkanie, szczerość i wsparcie.
Pomóc przejść przez dobre i złe.
Mieć pewność, że mogę oczekiwać tego samego i nie zostanę sama, bo ktoś nie będzie miał dla mnie czasu…
Wspólne gotowanie i jedzenie przy jednym stole.
Poznawanie siebie wciąż na nowo.
Odkrywanie wspólnych punktów i przypinanie ich do mapy przyjaźni.
Tęskonota za długimi rozmowami i obdarzanie prawdziwym słowem, bez chwytania za szczegóły.
Bez dosłowności i z tajemnicą.
Garście słów i magia bliskości.
Usiądź blisko o dłoń
Narwij słów jak żonkili...

 

DSC_0072
 

Salsa z mango,  granatem i tajską bazylią

dojrzałe duże mango
pestki z dużego granatu
świeży zielony ogórek
szalotka
ząbek czosnku
papryczka chili
świeża bazylia tajska 2 łyżki listków
łyżeczka soku z limonki
sól do smaku
2 łyżki oliwy EV

Z granatu wyjujemy pestki i wkładamy je do miski.Mango obieramy i kroimy w kostkę.
Tak samo szalotkę, ogórek chili i czosnek. Dokładamy do granatowych pestek.
Dodajemy sok z limonki, sól i oliwę. Mieszamy. Dodajemy listki tajskiej bazylii i odstawiamy aby smaki się połączyły.

Okoń morski w papilotach

jeden okoń na osobę
4 łyżki białego wina
2 łyżki masła
sól i pieprz
4 plastry cytryny
2 ząbki czosnku

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Ryby czyścimy i myjemy.
Osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, wkładamy po 2 plastry cytryny i ząbek czosnku.
Każdą rybę układamy na dużym arkuszu papieru do pieczenia i umieszczamy papiloty z rybą na blasze.
Skręcamy końce papieru, aby utworzyła się kieszonka, wlewamy do każdej po 2 łyżki wina i kładziemy po łyżce masła. Zawijamy szczelnie papier i wstawiamy blachę do piekarnika.
Pieczemy 20 -25 minut.
Podajemy od razu z salsą z mango i granatem.

46 thoughts on “Ryba w papilotach z owocową salsą. Narwij słów jak żonkili…

  1. I zdrowo i smacznie i kolorowo 🙂

  2. Rybka i świeża sałatka, moje smaki 🙂

  3. Dziś mam szczęście- otwieram ulubione blogi a tam rybki. Pyszne rybki:)

  4. Rybę w takim towarzystwie bardzo chętnie poprosimy 😀

  5. Pyszna propozycja! zjadłabym taka rybkę z salsą 🙂 miłego dnia!

  6. Udane zestawienie, rybka i orzeźwiająca sałatka! Pycha!

  7. Pieczona rybka z taka salsa? To musi byc pyszne! A przyjazn wiadomo…to najlepsza rzecz na swiecie 🙂

  8. Przemawia do mnie taki zestaw:)

  9. Ty to masz szczęście:-)
    Rybka z salsą niezwykle apetyczna, uwielbiam tak robioną:-)

  10. Bardzo smakowita propozycja, kusi mnie ta ryba, a jeszcze bardziej owocowa salsa 🙂

  11. Ryba w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi:) Buziakow moc Aniu:)

  12. Mniam! Wyglądaj to pięknie!

  13. Przyjaźń bywa krucha, niestety u mnie okazało się tak, gdy byłam w największej potrzebie.

    Ryba i owoce to intrygujące połączenie, jestem ciekawa 🙂

  14. “…Usiądź blisko o dłoń
    Narwij słów jak żonkili…” – bardzo lubię tę piosenkę Perfectu , słowa mądre i ciepłe.
    Ale lubię też dobrze zjeść 🙂 i salsę biorę w ciemno , Aniu. POzdrawiam

  15. Bardzo kusząca ta salsa, nigdy nie próbowałam takiego połączenia.

  16. Świetna potrawa! Nie miałam okazji jeszcze próbować okonia morskiego, choć widuję go w wielu książkach kucharskich. Podoba mi się dodatek salsy – kolorowej i aromatycznej, z pewnością jest to świetny dodatek do ryby.

    • Zuziu,
      ryba jest jedną z moich ulubionych: delikatna i soczysta.
      W połączeniu z tą salsą zamienia się w fantastyczne danie~!
      Pozdrowienia!

  17. Pysznie wygląda. Uwielbiam takie właśnie dania. Do ryby dodaję posiekaną natkę pietruszki. Z salsą musiała być pyszna kombinacja 🙂 pozdrawiam

  18. Takie dania mogłabym jeść codziennie 🙂

  19. Smakowicie wygląda i ma super dodatki 🙂

  20. Piękna i pewnie pyszna. To chyba mój ulubiony sposób na rybę 🙂

  21. Cieszę sie bardzo ,ze w papierze do pieczenia, a nie w aluminium.
    Pyszna rybka z piekarnika. Pozdrawiam Amber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *