(…)Weszła na jego stronę na Facebooku i odkryła, że zmienił zdjęcie profilowe. Dotąd to było zdjęcie sprzed roku, może dwóch, przedstawiające ich troje przed pałacem Drottningholm. Nowe było profesjonalną fotografią ze strony internetowej firmy. Kliknęła na lajki, potem na każdą spośród lajkujących młodych dziewczyn, by obejrzeć ich profil. Wydawały się odlane z jednej formy, wszystkie głodne, żądne i polujące. Szczupłe, o dużych , kosztownie powiększonych wargach i starannie ułożonych długich włosach.
Zmusiła się, żeby schować smartfon do torebki. (…)
* Camilla Lackberg – Złota klatka
Macher Malaikari/ Ryba w mleku kokosowym
Przepis z londyńskiej restauracji Darjeeling Express, której szefuje Asma Khan i zatrudnia w niej same kobiety. Źródło – Wysokie Obcasy 13 kwietnia 2019
dla dwóch osób
4 filety halibuta, flądry lub tilapii – ok. 750 g ( u mnie dorsz skrei)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
2 spore cebule cienko pokrojone w półksiężyce
1 łyżka pasty czosnkowej
1,5 łyżki pasty imbirowej
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka pasty pomidorowej lub pomidorowego puree
400 ml pełnotłustego ‘mleka’ kokosowego ( u mnie bio)
do dekoracji: zielone papryczki chilli pokrojone w plasterki, posiekana kolendra
Surowe filety rybne ułóż na talerzu, natrzyj je połową kurkumy i połową soli. Odstaw na minimum 10 minut, a maksimum na 30 minut. Na patelni z grubym dnem podgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebule i delikatnie podsmaż, mieszając od czasu do czasu do zezłocenia. Używając durszlakowej łyżki, zdejmij z patelni cebulę, zostawiając jak najwięcej oleju. Cebule rozłóż na talerzu, aby nabierała chrupkości podczas studzenia. Jeżeli oleju jest za mało, dodaj jeszcze jedną łyżkę i podsmaż rybę po 20-30 sekund na każdej stronie. Ryba nie może się gotować. Podsmażone filety przełóż na talerz. Trzymając patelnię na średnim ogniu, dodawaj pastę z czosnku i pastę z imbiru i wymieszaj. Gotuj przez minutę. Dodaj pozostałą część kurkumy i proszku chili. Jeżeli pasty przywierają do patelni, dolej odrobinę wody. Następnie dodaj puree z pomidorów, 4 łyżki stołowe ciepłej wody, pozostałą sól i smażoną cebulę. Gotuj całość przez kilka minut, przełóż rybę na patelnię i gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj mleko kokosowe. Zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie przewróć każdy filet. Spróbuj mleko kokosowe i jeśli trzeba, przypraw cukrem lub solą. Przed podaniem posyp kolendrą i zielonym chilli.
nie jadłam jeszcze połączenia ryby i smaku kokosa 🙂
Czekam aż wpadnie mi w ręce nowa książka Camilli 😉
Magdalena,
to naprawdę pyszny smak!
Książkę bardzo polecam.
Jakie apetyczne. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Rita,
koniecznie! Smacznego.
Ciekawe połaczenie produktów i smaków 😉
Ervisha,
indyjska kuchnia należy do bardzo ciekawych.
Łączyłam już rybę z kokosem, ale zapomniałam jakie to wspaniałe połączenie.
Wspaniała, aromatyczna i pysznie wyglądająca rybka!
Mniam!
Tak Kamila,
to bardzo dobre i aromatyczne połączenie z przyprawami i ziołami.
Dziękuję!
Wow, ale połączenie 🙂 Pachnie Indiami 🙂
Pełnia Smaków, dokładnie tak!
Bardzo apetyczne danie. Bardzo lubię dania z hinduskiej kuchni 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
to danie okazało się dla nas rewelacyjne. Dodatek ryżu jaśminowego dodał mu jeszcze smaku.
Dziękuję.
Wygląda obłędnie. Moje smaki 🙂
Ada, bardzo się cieszę!
Pozdrowienia.
O matko, pachnie przez monitor:-) Cudne!
Marzena, to na pewno jedna z bardziej aromatycznych moich potraw.
Dziękuję.