Kiedyś już piekłam z tego przepisu bułeczki, więc kiedy pojawiła się znowu propozycja – Gospodarne Szczęście,wiedziałam,że tym razem będą rogaliki. Z nadzieniem czosnkowo-pietruszkowym.
Połączenie czosnku ,pietruszki i masła uważam za bardzo udane. Często robię takie masełko z solą morską do smarowania pieczywa.Jest doskonałe!
Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe
Ciasto:
400g mąki pszennej chlebowej
20g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
260g mleka
30g masła,roztopionego
Nadzienie:
60g miękkiego masła
6-7 ząbków czosnku
2-3 łyżki pesto lub 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione.
Umieścić w misce, przykryć i pozostawić do podwojenia objetości /1,5h lub dłużej/.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 różnych części.Uformować z nich kulki,następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy.Przykryć, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie skłądniki nadzienia rozetrzeć łyżką tak,żeby się połączyły.
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż.W rowek wkładać nazdienie.
Piec w 180 st.C przez 15 minut.Najlepsze na ciepło.
Moje uwagi:
– ciasto wyrabiałam 10 minut
– wyrastało 45 minut na słońcu, potem jeszcze 30minut
– podzieliłam je na dwie części i z każdej uformowałam placek,który podzieliłam na 8 trójkątów
– nadzienie rozsmarowałam na każdym trójkącie i zwijałam je w rogaliki
-piekłam 20 minut w temp. 200 st.C.
Rogaliki są tak pyszne,że znikają natychmiast!
Wspaniale się prezentują, uwielbiam czosnek. Pycha!
to nadzienie musi być wspaniałe
Amber! Cudny pomysł. Ja te bułeczki zwykle robię tradycyjne, ale Twoja wersja z rogalikami jest REWELACYJNA! Ukradnę Ci ją:))
Miłego dnia!
Alivea,nie ukrywam,że rogaliki są pyszne!
Ale widziałam Twój bochen.Pozazdrościć!
Kaś, koniecznie spróbuj!
Anno,możesz śmiało kraść! Rogaliki są takie zgrabniutkie i o wiele apetyczne od bułek…
Pozdrowienia!
Pysznie sie prezentuja te rogaliki. Az chec bierze na pieczenie.
Świetny pomysł! Rogaliki jak malowane 🙂
Anthony,one są bardzo łatwe. Spróbuj!
Mafilka,dziękuję.
Pozdrawiam!
Rogaliki super 🙂
zamiast pietruszki dałam bazylię wprost z ogródka. I chyba dałam za dużo masła do nadzienia. Ale zmniejszę ilość masła i upiekę następna porcję w poniedziałek.
😉
Miła odmiana
Pozdrawiam