Jak pięknie by mogło być
Na ziemi wiecznie zielonej
Wystarczy wiedzieć, gdzie wstaje świt
I pójść, i pójść w tę stronę
Wśród szczęku broni, zgiełku spraw
Krzyczą Kasandry wszystkowiedzące:
Tu mądrość świata na nic się zda
Tu trzeba umieć spojrzeć w słońce
Jak pięknie by mogło być
Ziemia jest wielką jabłonią
Starczy owoców, starczy cienia
Dla tych, co pod nią się schronią
Jak pięknie by mogło być
Przecież tak dobre jest życie
Czy nas słyszycie?
Czy nas słyszycie?
Czy nas słyszycie?
* Jonasz Kofta
Risotto z winem, cukinią i parmezanem
1 szklanka ryżu carnaroli
1 szklanka białego wytrawnego wina (u mnie Sauvignon blanc)
2 łyżki oliwy EV
2 łyżki masła
6 szklanek gorącego bulionu warzywnego
200 g cukinii bio
1 cebula
2/3 szklanki startego parmezanu + do posypania
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
sól morska
świeżo mielony pieprz
Cukinię myjemy i kroimy na kawałki – razem ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy ryż i mieszamy go z tłuszczem. Smażymy ok. 4 minuty, aż się prawie przyrumieni. Wlewamy wino i po 2 minutach dolewamy pierwszą porcję gorącego bulionu – tyle, aby bulion przykrył ryż. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż ‚wypije’ cały bulion, dodajemy kawałki cukinii, cebulę i dolewamy kolejną porcję bulionu, aby pokryła ryż. Mieszamy. Dolewanie bulionu i mieszanie ryżu powtarzamy do momentu wykorzystania całego bulionu.
Ceremonia gotowania trwa ok. 30 minut. Risotto powinno być al dente i mieć konsystencję kremu.
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sól, pieprz, kostki masła i parmezan.
Mieszamy składniki z ryżem, aż risotto będzie lekko płynne i lśniące.
Dzielimy je na porcje, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Jak ja dawno nie robiłam risotto. Świetny pomysł, mniamm.
Gosiu,
obowiązkowo je zrób!
Eleganckie i sycące.
Risotto to pyszne jedzenie, proste tyle ,ze ciut pracochłonne (te mieszanie). Ja uwielbiam .
U ciebie Aniu klasyk nad klasyki i do tego bardzo wykwitnę
Alu,
a ja lubię mieszać te małe perełki i patrzeć, jak powstaje z nich królewskie danie!
Dziękuję!
Na dobre risotto zawsze mam chęć 🙂
Kamila, i słusznie!
Bardzo smacznie:-) Jak dawno nie robiłam risotto…
Marzena,
ja też, dlatego zrobiłam.
To jest obowiązkowe danie !
Cudowne risotto, uwielbiam to danie 🙂 Najbardziej lubię moment dolewania wina i ten zapach unoszący się wtedy z garnka 🙂
Judik,dziękuję.
I ja wielbię ten moment. Nawet uwieczniłam go na Instagramie!
I ten dodatek winka… ale musiało pachnieć i smakować 🙂
Pełnia Smaków – tak. Wino bardzo podnosi smak risotto.