
Późną wiosną, zanim jeszcze pojawią się dobre truskawki, wyrasta z ziemi czerwony rabarbar o kwaśnym i pikantnym smaku. Jest bardzo popularnym dodatkiem do kompotów, lemoniad, ciast, babeczek i właśnie tart.
Warto połączyć go z innym dodatkiem o różowym kolorze i wyjątkowym smaku, aby powstało nam coś absolutnie pysznego. U mnie jest to konfitura z płatków róż.
Jeżeli chodzi o galette, to nazywana jest też we Francji Tarte Rustique, zrobiona jest najczęściej z Pâte Brisée, ciasta, które składa się wyłącznie z mąki, masła i wody – bez cukru i jajek. Można je także użyć do słodkich i pikantnych ciast, tart i tartaletek .

Pâte Brisée
190 g mąki pszennej T550
170 g bardzo zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
1/4 łyżeczki soli
50 – 80 ml lodowatej wody
Nadzienie
350 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
100 g konfitury z płatków róż ( albo marmolady truskawkowej)
15 g skrobi kukurydzianej
60 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki migdałowej
1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
Mąkę, sól i masło wymieszaj palcami lub w robocie kuchennym, aż uzyskasz kruchą konsystencję, a kawałki masła wielkości grochu będą nadal widoczne. Dolej wodę, po jednej łyżce stołowej na raz i mieszaj, aż ciasto zleje się w szorstką kulkę (około 1/4 szklanki wody), nie ugniataj zbyt mocno, bo ciasto będzie twarde. Dodaj jeszcze kilka kropel wody, jeśli uważasz, że ciasto jest zbyt kruche – ale staraj się ograniczyć wodę do minimum. Ciasto zawiń w folię i trzymaj w lodówce przez minimum 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do205ºC z kratką pośrodku. Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki. Przenieś go na lekko posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj w kółko o średnicy ok. 40 cm. Rozłóż ciasto na wałku do ciasta i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Rozłóż zmielone migdały na cieście, pozostawiając 5 cm obwódkę wokół krawędzi. Mąka migdałowa wchłonie sok z owoców podczas pieczenia i zapobiegnie zamoczeniu ciasta.

W misce wymieszaj rabarbar, skrobię kukurydzianą, cukier i ekstrakt waniliowy.
Ułóż nadzienie na wierzch ciasta, dodaj konfiturę różaną, zostawiając 5 cm obwódkę wokół brzegów. Zagnij brzegi ciasta nad owocami. Ubij żółtko i mleko w małej misce i nałóż na obwódkę ciasta .
Piecz przez 35-45 minut, aż brzegi ciasta będą złociste.
Pozostaw galette do ostygnięcia przez 30 minut Lub podawaj jeszcze ciepłą.
A co z rabarbaru w Konwaliowej kuchni?
Uwielbiam rabarbar w deserach. To ciasto kusi niesamowicie:-) I akurat mam nadmiar rabarbaru…Pyszna propozycja:-)
Marzena, bo rabarbar jest bardzo wdzięcznym dodatkiem w deserach.
Piękna!
Ja też miałam w planach galette, ale musiałam te plany zweryfikować ze względu na zaistniałe, niespodziewane okoliczności.
Ale nie ma tego złego…
Teraz będę mogła wypróbować Twój przepis.
Dziękuję za rabarbarowe spotkanie.
Konwalie, będzie mi bardzo miło, jeżeli wypróbujesz ten przepis.
Rewelacyjnie się prezentuje uwielbiam takie ciasta w rustykalnym stylu
Cztery fajery, moim zdaniem ten rustykalny styl to taki umowny jest…
wspaniały placek, chętnie bym zjadła taki Rabarbarowa galette z różaną konfiturą.
Alu, dziękuję i zapraszam. Ty też pieczesz pyszności.
Ojej ale smakowicie wygląda. Uwielbiam rabarbar, więc chętnie zrobię w weekend takie pyszności.
Retromoderna, świetnie. To bardzo prosta i pyszna tarta.
Muszę poprosić mamę o rabarbar i może uda się zrobić.
Pojedztam, na pewno się uda. Do dzieła!
widziałam zdjęcie na facebooku, ale jak teraz patrzę na przepis to jestem totalnie zakochana <3
Koralina, świetnie. Bardzo Ci polecam, to fantastyczny deser.
Idealne połączenie smaków, jeszcze mi tylko lodów brakuje, ale to pewnie już byłaby rozpusta
Pozdrawiam.
Kamila, możesz dodać sobie lody. Możliwości są nieograniczone.
Wygląda bardzo smacznie, na pewno spróbuję.
Bluzki,,,bardzo proszę.