Proste i pyszne ciasto. Aromatyczne i wilgotne dzięki jabłkom i bananom. Świetny deser na rodzinne spotkanie , pogaduszki z koleżankami czy jako przekąska do zabrania na wynos. Nas całkowicie wciągnęło i nie mogliśmy się powstrzymać…
przepis z bloga Izy mniam-mniam.com.pl z moimi zmianami
1,5 szklanki mąki orkiszowej T550
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka
2 banany
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy przestudzone masło.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Tak samo robimy z bananami.
Do tortownicy (u mnie 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta, układamy owoce, posypujemy rodzynkami. Wylewamy pozostałą część ciasta.
Pieczemy około 40 min w 180 st. C.
Współpraca z Jabłka Grójeckie.
Mam w domu jabłka i banany. Jestem przekonana, że to połączenie będzie genialne.
Pojedztam, zapewniam Cię, że będzie. Smacznego.
Z przyjemnością mogę potwierdzić, że ten wypiek ma naprawdę wspaniały Snake!
Paulina, miło mi. Pozdrawiam.
Dziś mam już dwa ciacha, które wczoraj robiłam – choć robiłam ciacha bez pieczenia. Ale może na przyszły weekend wykorzystam Twój przepis 🙂
Żyć nie …,
to ciasto możesz upiec w każdej chwili, nie wymaga wiele pracy.
Prawdziwa siła tkwi w prostocie – a takie ciasta najbardziej kojarzą mi się że smakami dzieciństwa.
Karolina,
takie ciasta są najchętniej jedzone, bo nie są przekombinowane.
Lubię ciasta i to też bym spróbowała 🙂 ciekawe połączenie, może na weekend je zrobię 🙂
Aniu, w takim razie częstuj się przepisem.