Przepiórki pieczone faszerowane figami w rumie i karmelizowany pasternak. Odwołuję zimę!

DSC_0778
 

Poranek bez mokrego śniegu i z jaśniejszym niebem!
I znowu ćwierkają za oknem ptaki.
Od razu cieplej na duszy, a i kawa smakuje nadzwyczajnie.
Zresztą postanowiłam zaczynać dzień od filiżanki mleka migdałowego z matchą.
Kawa potem. No nie wiem, jak to się sprawdzi…
Spróbuję i najwyżej zamienię kolejność.
Tymczasem odwołuję zimę!
Do pieca wkładam przepiórki z figami macerowanymi w ciemnym rumie.
J. otwiera już butelkę chianti, niech sobie pooddycha!
Wreszcie wolny dzień, jakby weekendowy, choć to środek tygodnia jeszcze.
Ale weekend można przenieść dowolnie, prawda?
Zwłaszcza, kiedy zima odwołana!

 

DSC_0781-001
 

To wyjątkowe danie podkreśli każdą okazję. Można nim celebrować dzień we dwoje, ale też podać na świąteczny stół.
Zachwyci wszystkich! Inny pomysł na przepiórki znajdziecie tutaj – klik!

Przepiórki pieczone faszerowane figami w rumie, z karmelizowanym pasternakiem

figi w rumie
200 g suszonych fig bez siarki!
250 ml ciemnego rumu Captain Morgan

Figi przekładamy do naczynia, zalewamy rumem, przykrywamy i zostawiamy na noc.

przepiórki 1-2 na osobę
50 g dobrego masła
1 szalotka
sól i pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.Przepiórki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy lekko w środku i na zewnątrz. Figi osączamy na sitku, zostawiając rum. Siekamy je, a kilka zostawiamy w całości.
Szalotkę drobno siekamy i mieszamy z pokrojonymi figami. Napełniamy tym farszem przepiórki. Związujemy ich nóżki sznurkiem, układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy pieprzem, polewamy rumem i kładziemy masło.
Obok układamy całe figi. Pieczemy 10 minut , obniżamy tempertaurę do 160 st. C i przykrywamy. Pieczemy do miękkości ok. 30 – 40 minut.

karmelizowany pasternak
2 średnie korzenie pasternaku
2 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
1 łyżka rumu Captain Morgan
1 łyżeczka igiełek rozmarynu

Psternak obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Na patelnię przekładamy miód, kiedy się rozpuści, dodajemy plastry pasternaku i rozmaryn. Potrząsamy patelnią, aby pokryły się miodem. Podgrzewamy, aż płyn zredukuje się o połowę. Dolewamy rum i chwilę trzymamy na ogniu. Zestawiamy patelnię z płyty.

Upieczone przepiórki podajemy z całymi figami, pasternakiem i kieliszkiem chianti!

35 thoughts on “Przepiórki pieczone faszerowane figami w rumie i karmelizowany pasternak. Odwołuję zimę!

  1. Ciekawa jestem jak smakują przepiórki, u mnie chlapa i na plusie:) Wiosna?

  2. Zachwyciłaś mnie tym daniem.

  3. Już sama nazwa podkręca emocje i uwzniośla :o) Podoba mi się że w taki sposób celebrujesz jaśniejsze miejsca na marcowym niebie. Ala

  4. Wykwintnie i z klasą, rewelacja po prostu! 🙂

  5. Aniu, jak ekskluzywnie! Wspaniałe danie! Cieszy mnie bardzo, że odwołałaś zimę. Odwołaj jeszcze wszystkie wirusy 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu,
      ekskluzywne tak sobie…, ale dziękuję!
      Odwołałam, ale odpukajmy w niemalowane…
      Z wirusami to ciężko będzie, bo nawet latem się zdarzają niestety.

  6. Takie cudo to ja kiedyś muszę wypróbować.

  7. Podpisuję się pod tym odwołaniem zimy i marzę o Twoich pysznych przepiórkach!
    Przyjemności!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      trzymaj kciuki za koniec zimy!
      A przepiórki przygotuję specjalnie dla Ciebie.
      Zapraszam!

  8. Obłędne danie. Bardzo ekskluzywne, wykorzystam podczas świąt – zrobi furorę 🙂

    • Post Author Amber

      Dżemdżus,
      dziękuję. Bardzo lubię wariacje na temat przepiórki.
      Tak, to danie zachwyci każdego.
      Miło mi będzie, jeżeli podasz je w czsaie świąt.

  9. Ale u Ciebie miło, aż bym wpadła na to Chianti 🙂 A na myśl o karmelizowanym pasternaku cieknie mi ślinka 🙂

  10. jak tu u Ciebie Aniu wykwintnie i elegancko! nigdy nie jadłam przepiórek-jak smakują? jak kurczak?

    • Post Author Amber

      Reniu,
      przyznam,że przepiórki jadamy często. Dziekuję, że tak myślisz, choć podałam je całkiem zwyczajnie.
      Przepiórki zaliczane są do dzikieigo ptactwa, mają lekko ciemne mięso, delikatne, bardzo podobne w smaku do drobiu.

  11. Pięknie upieczone ! I jak nie przepadam za drobiem w całosci, to chętnie bym spróbowała 🙂

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      nie wiem, czy widziałaś kiedyś przepiórki? Bo z Twojego komentarza wnioskuję, że nigdy ich nie przyrządzałaś…
      Są to tak małe ptaszki, że nie podaje się ich w kawałkach.
      Tym bardziej nie da się ich w kawałkach upiec. Wyschłyby na wiór.
      Poza tym przepiórki zalicza się do dzikiego ptactwa.
      Pozdrowienia!

  12. Nigdy nie jadłam, ale chyba podam wkrótce 🙂

  13. Aniu te figi w rumie to musi być coś wspaniałego … dla mnie juz one same nie potrzebują zadnych dodatków:) …. a tu jeszcze przepiórka – iście królewski obiad:)

  14. przepiórki kojarzą mi się zawsze z eleganckim stołem, z tradycjami staropolskimi 🙂
    pięknie wyglądają Twoje 🙂

    • Post Author Amber

      Małgorzata,
      dokładnie tak. Dzikie ptactwo to tradycja kuchni staropolskiej.
      Teraz są hodowlane, za to bardziej dostępne.
      Niezwykle delikatne i pyszne.

  15. Aniu-pyszności 🙂 ach szkoda, że tylko na obrazku ;D

  16. U nas w ogóle nie widziałam przepiórek ;-( A przepis wart spróbowania, oj wart:-)
    Dobrze masz z tym przeniesieniem weekendu, niektórzy z niektórymi to mają farta:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      u nas są przepiórki i to w wielu sklepach. Jeden mam po drugiej stronie ulicy.
      Konieczniei spróbuj, jak tylko je dostaniesz. Pyszności!
      A weekend mogę celebrować dowolnie, kiedy chcę.

  17. Mój sposób na przepiórkę z warzywami i w białym winie przepada przy Twoim! Boskie danie! Muszę taką upiec! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *