Śniadanie we dwoje. Codzienne, weekendowe lub świąteczne. Jedzone niespiesznie, celebrowane, przygotowane ze szczególną starannością. Ulubione składniki i smaki. Wyraziste i z charakterem. A do tego rozmowy, opowieści, wspomnienia. Bo smaki kojarzą się też z podróżami. Przywozimy je z różnych miejsc – dalekich i bliskich. Miejsce śniadania w zależności od pogody – domowa jadalnia lub taras. Śniadanie dla Niej i dla Niego!
Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki oliwy
1 czerwona papryka
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach + do posypania
1/2 puszki pomidorów pelati
200 g białej fasoli (ugotowanej)
8 przepiórczych jaj
2 łyżki liści kolendry
2 łyżki pokruszonej greckiej fety
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo paprykę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kminu i kolendry i podgrzewamy je mniej więcej 2 minuty. Przekładamy je do moździerza i ucieramy tłuczkiem na proszek. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy paprykę. Kiedy się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż się nieco przyrumienią – 5 minut. Wsypujemy wtedy zmielone w moździerzu przyprawy, papryki i sól – mieszając podsmażamy wszystko razem. Następnie dodajemy pomidory i fasolę – gotujemy wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Teraz ostrożnie wbijamy jajka przepiórcze i przykrywamy patelnię pokrywą. Trzymamy tak 5 minut. Odkrywamy patelnię, posypujemy potrawę pokruszoną fetą, kolendrą i solą morską. Danie podajemy prosto z patelni.
Do wykonania potrawy wykorzystałam trzy przyprawy pochodzące ze sklepu Kuchnie Świata: sól morską w płatkach Maldon, ostrą koreańską paprykę i słodką wędzoną paprykę.
Aniu, jak bosko zaglądać do Ciebie. Zawsze czuję zachwyt prezentowanym daniem 🙂
Anita,
naprawdę rozpieszczasz mnie komplementami…
Bardzo Ci dziękuję!
A ja dzisiaj na śniadanie skromne kanapeczki zjadłam 🙁 A u Aniu, jak zawsze zresztą, takie pyszności! Achhh!
…u Ani…ach ta złośliwa literówka…
Małgosiu,
no jest złośliwa!
Małgorzata, a dlaczego skromne?
Jeżeli już kanapki to muszą być dla mnie dopracowane i bogate.
Dziękuję!
Kiedyś jadłam przepiórcze jajka 😉
Ervisha,
polecam częściej, bo są bardzo zdrowe.
Apetyczne danie , mniam
Dziękuję Alu.
pycha! uwielbiam takie warzywne mieszanki z jajkiem na śniadanie ♥ idealne na niespieszne poranki 🙂
Justyna, dokładnie tak!
To jest danie do delektowania się.
Dziękuję.
Nie jest to skromne śniadanie co nie zmienia faktu, że wygląda obłędnie!
Sylwia,
skromne we dwoje to nie ta bajka! Trzeba się cieszyć i jedzeniem i wspólnym posiłkiem.
Tylko się delektować! Mniam!
Kamila,
i delektowaliśmy się!
Cudne danie! Uwielbiam jaja przepiórcze w takiej wersji jeszcze nie robiłam, zapisuje inspirację, mam akurat wolną sobotę, więc będzie śniadanie w wersji exclusive
Wiola, dziękuję!
To jest właśnie propozycja na wyjątkowy śniadaniowy posiłek.
Świetna propozycja na pożywne śniadanie
Paulina,
tak. Śniadanie nie jedno ma imię!
Smacznie i kolorowo, to lubię. Prezentuje się fanatastycznie. Idealne wiosenne danie.
Paweł,
polecam. Jest dobrym startem na cały dzień!
wspaniałe to śniadanie!
Dziękuję Aga!
Wspaniałe śniadanie Aniu 🙂 Chętnie bym się do Was przysiadła. Wzięłabym ze sobą bułeczki miodowo-maślane ;D Pozdrawiam Cię serdecznie
Małgosiu,
zapraszamy! Po świętach już pewnie na tarasie będziemy śniadać.
Koniecznie weź maślane bułeczki!
Trochę przypomina szakszukę, ale z innowacjami 🙂 Super pomysł z dodatkiem fasoli! 🙂
Pełnia Smaków,
może tak, ale w takim razie wszystkie jajka z warzywami są podobne…
Dodatek fasoli bardzo polecam!
U Ciebie zawsze bardzo smacznie i inspirująco.
Dziękuję Klaudia!
Uwielbiam wędzoną paprykę. Myślę, że jej dodatek robi tu mega robotę!
Kasiu,
każda przyprawa tutaj odgrywa swoją rolę. Dlatego danie jest naprawdę fantastyczne!
Twoja propozycja zapowiada się rewelacyjnie, uwielbiam takie śniadania
Dziękuję. I polecam
Dawno nie miałam jaj przepiórki. Muszę się za nimi rozejrzeć. Danie wygląda obłędnie.
Akacjo, oj to bardzo pyszne i zdrowe jajka. Polecam też danie, jest świetne.