Pora na pora! To niedocenione warzywo ma teraz swój najlepszy czas. Niedawno wyjęty z ziemi por jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Często zalecany jest w dietach leczniczych i odchudzających. Wspomaga trawienie i zawiera sporo witamin.
Warto więc czasami oddać mu pierwszeństwo na stole i podać jako samodzielne danie. Proszę Państwa, oto por na dwie kuchnie – u mnie i w Konwaliowej kuchni!
2 duże pory bio – tylko białe części
2 łyżki klarowanego masła
sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
½ szklanki domowego bulionu z warzyw
½ szklanki białego wytrawnego wina – u mnie Sauvignon
drobno posiekana natka pietruszki
Pory przekrój wzdłuż na pół. Dokładnie umyj, żeby pozbyć się ziemi.
Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Włóż pory przekrojoną stroną do dołu i smaż je przez 3-4 minuty, aż zmiękną i nabiorą lekko złotego koloru. Obróć pory na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Obróć kolejny raz i usuń grubsze warstwy porów. Wlej bulion, wino i gotuj przez 1 minutę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię papierem do pieczenia. Gotuj przez 15 minut, aż pory będą miękkie.
Zdejmij papier z patelni, zwiększ ogień i smaż przez około 1-2 minuty, aż płyn odparuje. Przed podaniem przypraw je gruboziarnistą solą i posyp pietruszką.
Podawaj z bagietką, rybą, mięsem, kaszą, soczewicą…
Pysznie!
Ja akurat pory uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich tej pory roku. 🙂
Dziękuję za smakowite spotkanie!
Magda, ja też!
I jadam pory pod różną postacią. Chcę oddać im należną uwagę.
Dziękuję.
zdecydowanie czas na pora! Pyszna wersja z białym winem 🙂
Magdalena, tak, tak tak!
Dziękuję.
Bardzo ciekawe wykorzystanie pora 🙂
Iwonko, i bardzo pyszne!
Narobiłaś takiego smaka, że chyba i u nas będzie pora na pora 🙂
Pełnia Smaków, wspaniale!
To jest pyszne.
Zdecydowanie pora na pora. Pysznie zrobiony. Dosiadam się do Was dziewczyny:-)
Marzena, zapraszamy!
W Twoim towarzystwie będzie smakował nam jeszcze lepiej.
Bez pora moja kuchnia nie istnieje, chociaż to faktycznie bardzo niedocenione warzywo. Mniam, pyszna pora na pora!
Kamila, no prawie zawsze go mamy, ale najczęściej jest dodatkiem do zupy…
Niedoceniany, a może byc królem na stole!
Jaka wykwitną wersja pora, mniam
Alu, dziękuję.
To jest naprawdę pyszne!
Świetne wykorzystanie pora! Doskonałe danie solo, jak również może stanowić dodatek do dania, np. pieczonego mięsa, nic, tylko trzeba wypróbować 🙂
Kulinarnagosia, bardzo polecam te pory.