Polędwica wieprzowa faszerowana białą kiełbasą. Obiad na Wielkanoc

Ten przepis idealnie pasuje do wielkanocnego menu. Będzie pysznym daniem głównym podczas świątecznego obiadu i na pewno zachwyci bliskich i gości. Pięknie się prezentuje i jest niebanalną propozycją.

Obiad dla 6 osób
Przepis Dominika Moskalenko, szefa Akademii Qulinarnej Sokołów
2 polędwice wieprzowe
4 małe białe kiełbasy – surowe

2 łyżki mąki
2 jajka
4 łyżki panko
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz

 

Polędwice oczyszczamy z błon i odcinamy brzegi – po 3 cm z każdej strony.
Bardzo ostrym nożem rozcinamy polędwicę – wzdłuż, aby uzyskać prostokątny płat mięsa. Na każdym płacie mięsa układamy po dwie kiełbasy – wzdłuż, posypujemy całość solą i pieprzem. Mięso zwijamy w roladę i wierzch posypujemy solą i pieprzem. Każdą roladę obtaczamy w mące, jajku i panko zmieszanym z parmezanem.
Gotowe polędwice układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 30 minut. Mięso powinno mieć w środku temperaturę 75 st. C.

Polędwice kroimy na porcje i podajemy z młodymi marchewkami i puree z ziemniaków.

 

10 thoughts on “Polędwica wieprzowa faszerowana białą kiełbasą. Obiad na Wielkanoc

  1. Idealna propozycja na podjęcie gości. Pięknie ją pokazałaś, aż chce się zasiąść do stołu!

  2. Ależ to musi smakować wybornie!
    Zapisuję sobie ten przepis i zrobię na poniedziałkowy obiad. Pysznie będzie 🙂

  3. czerwonafilizanka

    przepis ciekawy, polędwiczkę lubię jednak biała kiełbasa na śniadanie,w obiad… sama nie wiem. Zdjęcia ładne miło tu zaglądać
    pozdrawiam

  4. Toksyczna Kosmetyczka

    świetny przepis. Idealny na niedzielny, wystawny obiad dla gości 🙂

  5. Pysznie wygląda, wypróbuję przepis, bo mam białą kiełbasę z domowego wyrobu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *