
Jest weekend, za oknami zima, więc warto zrobić sobie coś pysznego. U nas domowy dzień pizzy. Ale nie jest to przepis z cyklu- szybkie i proste ciasto na pizzę. Nie robię takich ciast do pizzy. Dlaczego? Bo są mega niezdrowe i nasze jelita cierpią. Często po latach jedzenia takich ‘szybkich i prostych ciast’ mamy nietolerancje pokarmowe i musimy stosować dietę. Lepiej zadbać o jelita zawczasu. Ciasto na pizze powinno być długo fermentowane i garowane – jeżeli używamy drożdży, zakwasu lub lievito madre. Takie ciasta mają sens i smak.
Jeżeli chcecie spróbować wyjątkowego smaku ciasta na lievito madre, tutaj – klik jest przepis jak je zrobić od początku. Jeżeli macie już lievito madre w lodówce, wystarczy dokarmić i działamy!

ciasto
80 g dokarmionego lievito madre
250 g mąki 00 na pizzę
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
160 g letniej wody
moje dodatki- domowy sos pomidorowy, salami, czerwona cebula, pate z trufli, parmezan, mozzarella
Do misy miksera włóż lievito madre, dodaj miód i wlej wodę. Połącz wszystko za pomocą mieszadła na niskich obrotach. Teraz zmień mieszadło na hak do ciasta, dodaj mąkę i miksuj minutę. Dodaj sól, miód i oliwę i miksuj 5 minut. Wyjmij ciasto na blat i uformuj w kulę. Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce – wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st. C.
W tym czasie złóż ciasto 4 razy co godzinę. Ponownie włóż je do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 300 st. C. z blachą lub kamieniem. Deskę oprósz mąką, wyłóż ciasto z miski i zostaw na ok. 15 minut, a następnie uformuj je w dowolny kształt pizzy. Dodaj ulubione dodatki, zmniejsz grzanie do 220 st. C i ułóż gotową pizzę na blasze lub kamieniu. Piecz 10 -15 minut, posyp parmezanem i mozzarellą i piecz aż ser się rozpuści. Od razu podawaj.
* z ciasta można uformować dwie mniejsze pizze
Robiłam i może nie wyszło tak ładne ale było za to pyszne!
Barbara, świetnie. Pozdrawiam.
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie skorzystam z Twojego przepisu
Cztery fajery, bardzo polecam. Ciasto super.
Nigdy nie robiłam pizzy na zakwasie. A ten tutaj jest naprawdę wyjątkowy. I już mam go nastawionego. O pizzy nawet bym nie pomyślała. Muszę koniecznie wypróbować:-)
Marzena, w takim razie koniecznie spróbuj.
To jest pyszna pizza.
ja wczoraj jadłam, ale niestety zamówiona
Lena, jeżeli dobra, to smacznego.
Domowe wypieki są najlepsze! A ciasto musi dojrzeć. Mniam.
Akacja, najlepsze i najpyszniejsze.
Domowa pizza to często świetny pomysł na szaleństwo składników a przez to i smaków, które uzyskamy
Bielecki, tak właśnie jest. Byle nie przesadzić…
Często przygotowujemy pizzę, na cienkim lub grubym spodzie, przy dowolności składników farszu. Często pysznie wychodzi.
Bookendorfina,
pizza to danie, które wielu smakuje. Dla mnie ważne jest ciasto i składniki.
Pyszna domowa pizza jeszcze na lievito madre to prawdziwa delicja
Alu, potwierdzam. Ciasto jest wyjątkowo dobre.
Wygląda apetycznie. Moje dziecko męczy mnie właśnie pizzą, chyba trzeba będzie zrobić
Natalio,
a więc ruszaj do kuchni.
Taki dzień chętnie bym zrobiła. Rodzinka byłaby zadowolona.
Aleksandra, to do dzieła.
Świetny sposób na wykorzystanie tego wspaniałego zakwasu. Na taką pizzę to i ja się bym skusiła
Kamila, bardzo polecam.
Ciasto jest przepyszne, a to w pizzy podstawa.
Jako miłośniczka pizzy chyba muszę wypróbować.
Kasiu, w takim razie koniecznie.
Bardzo ciekawy przepis. Na dobrą pizzę zawsze jest odpowiedni dzień
Iwona, zawsze. A przepis polecam.
Na jaką wilkość pizzy jest ta ilość ciasta
Aniu, już nie pamiętam…ale chyba na średnią będzie ok.