Jest weekend, za oknami zima, więc warto zrobić sobie coś pysznego. U nas domowy dzień pizzy. Ale nie jest to przepis z cyklu- szybkie i proste ciasto na pizzę. Nie robię takich ciast do pizzy. Dlaczego? Bo są mega niezdrowe i nasze jelita cierpią. Często po latach jedzenia takich ‘szybkich i prostych ciast’ mamy nietolerancje pokarmowe i musimy stosować dietę. Lepiej zadbać o jelita zawczasu. Ciasto na pizze powinno być długo fermentowane i garowane – jeżeli używamy drożdży, zakwasu lub lievito madre. Takie ciasta mają sens i smak.
Jeżeli chcecie spróbować wyjątkowego smaku ciasta na lievito madre, tutaj – klik jest przepis jak je zrobić od początku. Jeżeli macie już lievito madre w lodówce, wystarczy dokarmić i działamy!
ciasto
80 g dokarmionego lievito madre
250 g mąki 00 na pizzę
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
160 g letniej wody
moje dodatki- domowy sos pomidorowy, salami, czerwona cebula, pate z trufli, parmezan, mozzarella
Do misy miksera włóż lievito madre, dodaj miód i wlej wodę. Połącz wszystko za pomocą mieszadła na niskich obrotach. Teraz zmień mieszadło na hak do ciasta, dodaj mąkę i miksuj minutę. Dodaj sól, miód i oliwę i miksuj 5 minut. Wyjmij ciasto na blat i uformuj w kulę. Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce – wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st. C.
W tym czasie złóż ciasto 4 razy co godzinę. Ponownie włóż je do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 300 st. C. z blachą lub kamieniem. Deskę oprósz mąką, wyłóż ciasto z miski i zostaw na ok. 15 minut, a następnie uformuj je w dowolny kształt pizzy. Dodaj ulubione dodatki, zmniejsz grzanie do 220 st. C i ułóż gotową pizzę na blasze lub kamieniu. Piecz 10 -15 minut, posyp parmezanem i mozzarellą i piecz aż ser się rozpuści. Od razu podawaj.
* z ciasta można uformować dwie mniejsze pizze
Robiłam i może nie wyszło tak ładne ale było za to pyszne!
Barbara, świetnie. Pozdrawiam.
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie skorzystam z Twojego przepisu
Cztery fajery, bardzo polecam. Ciasto super.
Nigdy nie robiłam pizzy na zakwasie. A ten tutaj jest naprawdę wyjątkowy. I już mam go nastawionego. O pizzy nawet bym nie pomyślała. Muszę koniecznie wypróbować:-)
Marzena, w takim razie koniecznie spróbuj.
To jest pyszna pizza.
ja wczoraj jadłam, ale niestety zamówiona 🙂
Lena, jeżeli dobra, to smacznego.
Domowe wypieki są najlepsze! A ciasto musi dojrzeć. Mniam.
Akacja, najlepsze i najpyszniejsze.
Domowa pizza to często świetny pomysł na szaleństwo składników a przez to i smaków, które uzyskamy 😉
Bielecki, tak właśnie jest. Byle nie przesadzić…
Często przygotowujemy pizzę, na cienkim lub grubym spodzie, przy dowolności składników farszu. Często pysznie wychodzi. 🙂
Bookendorfina,
pizza to danie, które wielu smakuje. Dla mnie ważne jest ciasto i składniki.
Pyszna domowa pizza jeszcze na lievito madre to prawdziwa delicja
Alu, potwierdzam. Ciasto jest wyjątkowo dobre.
Wygląda apetycznie. Moje dziecko męczy mnie właśnie pizzą, chyba trzeba będzie zrobić 🙂
Natalio,
a więc ruszaj do kuchni.
Taki dzień chętnie bym zrobiła. Rodzinka byłaby zadowolona.
Aleksandra, to do dzieła.
Świetny sposób na wykorzystanie tego wspaniałego zakwasu. Na taką pizzę to i ja się bym skusiła 🙂
Kamila, bardzo polecam.
Ciasto jest przepyszne, a to w pizzy podstawa.
Jako miłośniczka pizzy chyba muszę wypróbować. 🙂
Kasiu, w takim razie koniecznie.
Bardzo ciekawy przepis. Na dobrą pizzę zawsze jest odpowiedni dzień 🙂
Iwona, zawsze. A przepis polecam.
Na jaką wilkość pizzy jest ta ilość ciasta
Aniu, już nie pamiętam…ale chyba na średnią będzie ok.