Pierś kurczaka pieczona z jabłkami, cebulą i ziołem

 

Danie, które jest proste a jednocześnie niebanalne. Kurczak to chyba najpopularniejsze mięso, ale uwaga! u mnie zawsze z chowu ekologicznego, bo chcę czuć smak kurczaka i wiedzieć co jem.
Może być obiadem i kolacją. Na małe i duże przyjęcie lub na rodzinne spotkanie. Soczyste mięso i pieczone jabłka z cebulą. Delicje.

 

 

1 pierś wiejskiego kurczaka – moja ważyła 520 g
2 cebule
3 jabłka
1 łyżka klarowanego masła

marynata do mięsa
1 łyżka oliwy EV
3 łyżeczki miodowej musztardy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki chili

zioła do jabłek i cebuli
po 1 łyżeczce oregano, majeranku, tymianku

masło klarowane do wysmarowania formy

Przygotuj marynatę do mięsa –  wymieszaj  musztardę, oliwę i przyprawy. Pierś ułóż w naczyniu i natrzyj marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Cebule obierz i podziel na ósemki. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki , wyjmij gniazda nasienne.  Wymieszaj je w misce z cebulą i ziołami. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż jabłka z cebulą. Nagrzej piekarnik do 180 stopni  góra-dół.

Pierś kurczaka wyjmij z lodówki, zostaw na blacie przez godzinę i obsmaż na klarowanym maśle na złoto. Połóż na cebuli i jabłkach, wlej sos ze smażenia i wstaw do piekarnika.
Piecz przez 40 minut – nakryj pokrywę i zdejmij ją w połowie pieczenia. Sprawdź mięso w środku.
Podawaj z dodatkiem ryżu, makaronu lub świeżego pieczywa.

Jabłka Ligol świetnie nadają się do do pieczenia. Posiadają idealny balans kwaskowatości i słodyczy. Są dość twarde i soczyste, mają delikatnie korzenny aromat.
Można je wykorzystać zarówno do ciast, jak i wytrawnych potraw. Smacznie łączą się z warzywami, ziołami, mięsem czy rybą.

Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *