Kartki niedbale rozłożone na stole.
Tekst w trakcie korekty rozkładam na czynniki pierwsze.
Dopisuję i skreślam. Uzupełniam i eliminuję.
Nie ma tu miejsca na uporządkowanie.
Kubek z kawą wypełniony do połowy.
Telefon dzwoni niepotrzebnie zabierając mi dobre pomysły.
Może czas na coś kojącego myśli…
Żółta kartka z przetłumaczonym przepisem ułożyła się centralnie.
Zaraz wpiszę go do komputera.
Pyszne kulinarne spotkanie z blogiem Wino i oliwa czyli nasze toskańskie smaki wymaga szczególnej uwagi.
Email od Sylwii czytam łapczywie uzupełniajac moją winną wiedzę.
Realizujemy kolejną odsłonę naszego cyklu Pasta e Vino!
Cappellacci kakaowe z dynią i ricottą
Capellaci al cacao e zucca
przepis z bloga Chez Babs
200g mąki 00
50g semoliny i dodatkowo do posypania blatu
szczypta soli
2 jajka + 1 żółtko
2 czubate łyżki kakao w proszku niesłodzonego ( dałam czekoladę w proszku van Houten)
1 łyżka oliwy z oliwek EV
Wymieszaj mąkę i kakao, dodaj jajka ze szczyptą soli i oliwę.
Zagniataj rozpoczynając od środka i zbieraj całą mąkę
Możesz dodać łyżkę zimnej wody.
Aby makaron był elastyczny, zagniataj ciasto ok. 10 minut.
Gotowe ciasto odstaw na 30 minut.
nadzienie
300 g świeżej dyni bez skóry
250 g sera ricotta odsączonego
garść tartego parmezanu
szczypta soli i pieprzu
szczypta cynamonu
łyżka masła i świeże listki szałwii do polania pierożków
parmezan do posypania
Pokrój dynię w kostkę, wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli i pieprzu i rozłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż będzie miękka.
Tymczasem wymieszaj ricottę ze szczyptą cynamonu. Rozetrzyj dynię widelcem i dodaj do sera.
Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cynamonem do smaku.
Rozwałkuj ciasto na posypanym semoliną blacie na grubość 2 mm i wycinaj z ciasta koła.
Na każdym ułóż łyżeczkę nadzienia.
Składaj ciasto w półksiężyce i zlepiaj brzegi. Składaj każdy zlepiając jego końce.
W garnku doprowadź dużą ilość wody do wrzenia i gotuj pierożki przez kilka minut.
Tymczasem na patelni rozgrzej łyżkę dobrego masła z liśćmi szałwii i polej cappellacci.
Posyp parmezanem.
Wino
Do tych fantastycznych pierożków proponujemy wytrawne wino czerwone, pełne, o fantastycznym
bukiecie, mocnej strukturze i wyczuwalnej beczce, stanowiące idealny kontrapunkt dla kakaowo-czekoladowej nuty naszego dania.
Supertuscan Luia Toscana Rosso IGT – kupaż Merlot, Colorino i Cabernet Sauvignon, który 12-miesięcy dojrzewał w dębowej beczce.
To wino pięknie wydobywa słodkawą, kakaową goryczkę pierożków i cynamonową nutę nadzienia i sprawia, że nasze danie staje się elegancką ucztą!
Pierożki wyglądają fantastycznie! Z takim nadzieniem, aż jestem ciekawa jak to wszystko smakuje. Przepis bardzo ciekawy 🙂
Marcelina, zapewniam, że są wyjątkowe!
Od pierwszej chwili wiedziałam, że to będzie coś spektakularnego.
Pozdrawiam Cię.
Cudowne pierożki, a to kakaowe ciasto wygląda genialnie 🙂
Cieszę się Judik,że przyjmujesz to danie z takim entuzjazmem.
Zsaługuje na to.
Dziękuję.
Niesamowicie zaskakujące połączenie! Bardzo jestem ciekawa ich smaku, którego nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Wiosennie pozdrawiam.:)
Magda,
smak jest ciekawy i wszystko razem pysznie się komponuje.
A połączenie kakao, dyni i sera nie jest wyjątkowe, raczej wyszukane.
Polecam te pierożki, warto!
Pozdrowienia.
Te pierożki wyglądają przepysznie! 🙂
Dziękuję Ewo!
To nie pierożki , to małe cudeńka , śliczne są i farsz bardzo zaskakujący
Margot, dziękuję za miły komentarz.
Farsz jest pyszny!
Wspaniale. Zachwycają
Aniu,
dziękuję.
Polecam spróbować.
Takie pierożki brzmią wspaniale, a pewnie jeszcze lepiej smakują! Dobór wina wspaniały! Pycha!
Kamila,
bardzo dziękuje.
Wino ma znaczenie.
Pozdrowienia!
Jak zawsze ślicznie, jak zawsze pomysłowo i jak zawsze inaczej. Super 🙂
Agnieszko, dziękuję za Twoje uznanie!
Fajne te pierożki, ciekawy farsz 🙂
Magda C.,
dziękuję.
Pozdrawiam Cię.
Wspaniały przepis. Te pierożki z pewnością nie mogą się obejść bez dobrego wina 🙂
Evi,
dziękuję i polecam spróbować.
Bez dobrego wina ani rusz!
Super pomysł 🙂
Kolozje smaków,
dziękuję.
Pozdrowienia!
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Nigdy jeszcze nie widziałam takich pierożków 🙂 Super !
Cookiemonster,
cieszę się, że wydają Ci się ciekawe.
Polecam, są bardzo pyszne.
Pozdrowienia!
Kakaowe pierożki z dynią robi nie od dziś ale nigdy nie zawijałyśmy ich w taki piękny sposób 😀
Angelika i Monika,
dziękuję.
Fajne smaki, wyglądają tak zachęcająco, ze wprosiłabym się Aniu na degustację, pozdrawiam 🙂
Urszula,
zapraszam!
Pozdrowienia.
Urocze maleństwa:)
Anita,
takie lubię najbardziej.
O kurcze ale apetycznie wyglądają! 😀
Olu,
są bardzo smaczne!
oj jakie śliczne te pierożki – aż nie mogę się doczekać jak je zrobię i poznam smak 🙂
Łycha smaków,
zrób koniecznie!
I pochwal się.
Aniu to musiało być niezwykłe doznanie smakowe … kocham zarówno ricottę, jak i dynię i czekoladę …. jejku orgia smaków.
Jolu,
dokładnie tak: orgia smaków, ale jakże dopasowana.
Dziękuję.
ale pomysł! paleta smaków na całego
Kaś,
i wyobraź sobie,że wszystkie doskonale do siebie pasują!
Pierożków na słodko jeszcze nigdy nie jadłam. Myślę, że są pyszne i do tego wyglądają bardzo efektownie 🙂
Zuziu,
te pierożki nie są słodkie. Raczej słodkawe.
Ale są bardzo pyszne!
Apetyczne śliczności 🙂
Dziękuję Tosiu!
Patrząc na zdjęcie byłam przekonana,że te pierożki są na słodko, a tu niespodzianka ! Jakże interesująca. Zabieram ze sobą smaki nadzienia i zapamiętuję na przyszłość.
Bardzo pragnę mieć żółte karteczki w głowie (jakkolwiek by się to kojarzyło), by w razie potrzeby z nich korzystać. 🙂
Bożenko,
te pierożki są lekko słodkie.
Raczej półwytrawne.
Z winem świetne.
ŻÓłte karteczki w głowie u mnie niemożliwe. Za dużo mam takich karteczek…
Pozdrowienia!
Zaskakujące i niesamowite:-) Pierwsze look od razu kojarzy się z deserem, a tu taka miła niespodzianka:-)
Marzena,
dlatego tak bardzo mi się spodobał ten przepis.
Zaskakująco i pysznie!
Pozdrawiam Cię.
Są boskie, idealne ! Moje ukochane nadzienie 🙂 A kolorek zachwyca <3
Moja pasja smaku,
dziękuję!
Cieszę się bardzo,że to Twoje smaki.
Moje też!
Pozdrowienia.
Wow jaki ciekawy przepis! Chętnie bym spróbowała 🙂
Magda C.,
bardzo polecam.
Świetne zestawienie smaków.
Jakie cudne pierożki!! Kakaowe zawsze mnie kusiły, a i nadzienie godne uwagi! 🙂
łucjo,
koniecznie spróbuj!
Są pyszne.
super propozycja
Iza,
dziękuję i polecam.
Kolejne niezwykłe danie. Wykonanie mistrzowskie.
Dziękuję Mątewko!
Jesteś niemożliwa…. takie cudeńka tylko u Ciebie można skosztować 🙂
Dorota,
zapraszam!