Pyszne i rozpływające się w ustach pierogi z wyrazistym nadzieniem. Mięciutkie, delikatne ciasto, które otula szpinakowo-twarogowy środek i sprawia, że czujemy tę wyjątkową ucztę wszystkim zmysłami.
Proste i jednocześnie wykwintne jedzenie.
400 g szpinaku (u mnie świeży)
250 g dobrego twarogu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżka klarowanego masła
400 g mąki pszennej
200 – 250 ml gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
do podania: roztopione masło, szczypiorek, pieprz
Mąkę i sól przesiej do miski lub na blat. Wlej połowę wody, dodaj miękkie masło i energicznie zagnieć ciasto. Stopniowo wlewaj pozostałą wodę i jednocześnie zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Dobrze wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Szpinak przebierz, opłucz i pokrój. Cebulę posiekaj na małą kostkę.
Na patelni roztop masło, dodaj cebulę i zeszklij ją na małym ogniu. Dodaj odcedzony szpinak i lekko zblanszuj, dodaj rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i pokruszony ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż na blat i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremek wykrawaj koła. Na każde nakładaj porcję farszu i sklejaj pierogi. Gotuj partiami w osolonym wrzątku ok. 4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek i układaj jedną warstwą.
Podawaj polane masłem, posypane szczypiorkiem i pieprzem.
Przecudnej urody ze wspaniałym wnętrzem!
Jesteś mistrzynią pod każdym względem! Nie przeczą że na pierogi ochotę mam! Mam wszystko, ale szpinak jest mrożony!
Kasiu, bardzo dziękuję za miły komentarz.
Szpinak mrożony musisz bardzo dobrze odcisnąć. I smaczneeego!
Twoje opisanie rozbudziło moją wyobraźnię smaku! Pierogi szpinakowo-twarogowe brzmią nie tylko pysznie, ale także jak prawdziwa uczta dla zmysłów
Aniu, to wspaniale. Chyba w gotowaniu chodzi o to, aby poza jedzeniem budzić zmysły.
No i mamy kolejny, pyszny przepis do wypróbowania Aniu, niezmiernie żałuję, że mamy tak daleko od siebie, bo byłabym częstym gościem
Małgorzata, miło mi to czytać.
Pozdrawiam
Ach, pierogi! Uwielbiam całym sercem! te ze szpinakiem również. Pyszna propozycja
Wędrowki po kuchni, te pierogi są dla każdego. Bardzo je lubimy.