ciasto
300 g mąki pszennej pierogowej
1 żółtko
+/- 125 ml gorącej wody
szczypta soli
50 g miękkiego masła
farsz
500 g ziemniaków po ugotowaniu
270 g miękkiej greckiej fety
sól i pieprz do smaku
3 duże ząbki czosnku
okrasa
4 łyżki masła klarowanego
1 duża cebula
szczypta cukru i soli
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Przeciśnij je przez praskę razem z fetą.
Przez praskę do czosnku przeciśnij ząbki czosnku i dodaj j do masy, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, dodaj sól, masło i żółtko, zagnieć miękkie i elastyczne ciasto – w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody. Zostaw ciasto na blacie i przykryj je miską.
Ciasto podziel na kawałki i wałkuj średniej grubości placki, wycinaj kółka lub inne kształty i cienko wałkuj. Nakładaj farsz i sklejaj ciasto, odkładaj pierogi na wysypany mąką blat, przykrywaj ścierką aby nie wysychały.
W garnku zagotuj osoloną wodę ( możesz wlać łyżkę oleju roślinnego) , do wrzącej wody wkładaj po kilkanaście pierogów i gotuj od tego momentu 4 minuty (nie od wypłynięcia na wierzch, tylko od włożenia). Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą i przekładaj na półmisek.
Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Posyp ją solą i cukrem i duś aż będzie miękka i zmieni kolor. Przełóż do niej pierogi i razem podgrzewaj. Przełóż na talerz i podawaj.
Twoje pierogi z ziemniakami, fetą i cebulową okrasą brzmią obłędnie! Przepis wydaje się idealny na pyszny i sycący obiad.
Miye, są fantastyczne. Bardzo polecam.
Z fetą jeszcze nie robiłam. Zazwyczaj używam koziego sera.
Akacja, spróbuj z fetą. Też może być kozia.
tak zrobię. Feta ma zupełnie inny smak, więc i pierogi będą inne.
Akacjo, zgadza się.
Trochę mi przypominają te co poprawność teraz nakazuje ukraińskimi pierogami nazywać. Na Twoim zdjeciu wyglądają tak apetycznie ze zgłodniałam
czerwonafilizanka, nie, pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej – dawnych terenów polskich i ukraińskich i nie mają nic wspólnego z Rosją.
Moje są zupełnie inne. Przeczytaj przepis.