Początek grudnia nastraja mnie świątecznie. Powoli wchodzę w klimat świątecznych przygotowań, planów i zakupów. Spisuję sprawy konieczne, robię listę świątecznego menu. Zaczynam rozglądać się za żywym drzewkiem, a w kuchni kumuluję aromaty świąt. Ulepiłam jabłkowe pierogi i polałam je makowym sosem. Ten delikatny deser można podać na wigilijny lub świąteczny stół. Na pewno ucieszą się z niego dzieci i osoby, które cenią sobie łagodne smaki.
2 łyżki soku z cytryny bio
300 g mąki + do podsypania
1 żółtko
1 łyżka oliwy EV
ok. 180 ml ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki słodkiego mleka skondensowanego
2 łyżki niebieskiego maku
Jabłka obierz, pokrój w kostkę i przełóż do płaskiego garnka z grubym dnem. Skrop sokiem z cytryny i podlej 2 łyżkami wody. Ustaw na małym ogniu i duś 20 minut mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestygnięcia.
Mleko skondensowane wymieszaj z makiem i odstaw.
Mąkę przesiej na blat, zrób w niej wgłębienie, dodaj żółtko, oliwę i szczyptę soli.
Wlewaj ciepłą wodę, zagarniając mąkę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut aby odpoczęło. Przygotuj ścierkę kuchenną i posyp ją mąką.
Podziel ciasto na cztery części. Wałkuj je cienko po kolei, przykrywając pozostałe, aby nie wysychały.
Szklanką wykrawaj koła z ciasta i na każde nakładaj porcję jabłek. Zlepiaj pierogi i układaj na ścierce posypanej mąką. W dużym garnku zagotuj wodę, wkładaj pierogi i gotuj partiami 2- 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Wyjmuj je łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane sosem makowym.
Takich pierogów jeszcze nie robiłam, ale uważam, że to świetne połączenie. Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu 🙂
Olu, to zrób je!
Uważam, że są fantastyczne.
Wspaniały pomysł na pierogi! 🙂
Magdalena,
cieszę się. Są pyszne!
Idealne na ten czas. Mniam:-) Dzięki za inspirację:-)
Marzena, bardzo proszę!
Pozdrowienia.
Brzmi niebanalne!
Patrycja – i jest pysznie!
Te pierogi zapowiadają się pysznie. Na pewno je zrobię, nie przepuszczę takiej okazji na spróbowanie ich 🙂
…no i tak się zaaferowałam przepisem, ze ucięło komentarz 😉
Zrobię je jeszcze w tym tygodniu, koniecznie! Akurat zaplanowałam pierogowanie, wiec okazja idealna!
Małgorzata,
w takim razie pysznego pierogowania!
Małgorzata, to bardzo miął wiadomość!
Na pewno będą Ci smakowały.
Z jabłkami nie jadłam nigdy, ale o tym sosie to nawet nie słyszałam
Basiu, to teraz już wiesz!
Pyszne.
Na to nie wpadłam :* jestem pod wrażeniem! i ten makowy sos, super pycha!!!
Tysiu, miło mi, że tak pozytywnie Cię zaskoczyłam.
Jak najbardziej te pierogi polecam!
uwielbiam pierogi , a te prezentują się rewelacyjnie
Alu,
dziękuję. Są fantastyczne!
cudne! To chyba najbardziej świąteczne pierogi, z jakimi się spotkałam (oprócz tych z kapustą i grzybami) Urocze, jak świąteczny poranek! ♥ sprawdzę je, może wylądują na mojej ulubionej liście z pierogami 🙂
Justyna, są takie niecodziennie pyszne i nietuzinkowe.
Sprawdź!
Nie słyszałam jeszcze o takich, chętnie spróbuję
Saro,
pysznie polecam!
To nie jest deser na grudzień… Tylko na cały rok Moja Droga!!!♥️♥️
Sylwia, to wspaniale, że tak uważasz!
Dziękuję.
pyszności!
Dziękuję Sara.
Bardzo fajny pomysł na pierożki Aniu. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję Marzenko.
To bardzo pyszna pierogowa odmiana.
Królowa pierogowych pomysłów! Mniam!
Kamila, dziękuję!
No nie spodziewałam się…
Prezenty zawsze staram się dobierać do zainteresowań, bądź potrzeb danej osoby.
Pozdrawiam
Joanna, rozumiem, ale co to ma wspólnego z pierogami?