Ulubione pierogi naszych dzieci – tych dużych i małych. Niezależnie od pory roku pierogi z jabłkami są the best. Robię je z przyjemnością, bo wiem, że zostaną zjedzone do końca i na małych i dużych buziach pojawią się szczęśliwe uśmiechy. Jabłka w mięciutkim pierogowym cieście ze słodką śmietanką i płatkami migdałów.
duszone jabłka
4 jabłka
1/3 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, wlej wodę i skrop wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wymieszaj i duś jeszcze kolejne 10 – 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
ciasto pierogowe
1 kefir 400 g ( polecam ze Strzałkowa) w temperaturze pokojowej
500 g mąki pszennej
szczypta soli
Na blat przesiej mąkę, dodaj kefir i sól. Wyrób elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od dłoni. Jeśli tak nie jest, dodaj mąki. Następnie rozwałkowuj ciasto i wycinaj okrągłe placki, na które nakładaj wcześniej przygotowane jabłka. Sklejaj brzegi i odkładaj na blat podsypany mąką.
Gotuj we wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię wody. Wybieraj łyżką cedzakową na talerze. Polewaj słodką śmietanką i posyp płatkami migdałów.
Do pierogów wykorzystałam jabłka Odmiany Red Pinova z firmy Jabłka Grójeckie, które maja oznaczenie ChOG.
* Oznaczenia umożliwiają łatwą identyfikację oryginalnych i wartościowych produktów o wysokiej jakości.
* Produkty zarejestrowane jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność podlegają ochronie prawnej na terenie Unii Europejskiej.
* Umieszczenie na produkcie znaku jakości uzasadnia jego wyższą cenę, ale daje też gwarancję kupującemu, że płaci za wysoką jakość.
* Ochrona prawna eliminuje nieuczciwą konkurencję, zabezpiecza przed nieuprawnionym posługiwaniem się nazwą produktu i jego podrabianiem.
Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji
Bardzo lubię zaglądać na Twój blog, o pełno tu fantastycznych przepisów
Dziękuję Aniu. Niezmiennie zapraszam .
Smak dzieciństwa, u mnie też pojawiłby się uśmiech. Mniam!
Kamila, jak miło, że też je lubisz.
Moja córka byłaby zachwycona takim daniem, uwielbia wszystko co z jabłkami.
Miye, zrób zatem te pierogi dla córki.