Kto kocha krajankę piernikową ręka w górę! Ja kocham ogromnie i mogłabym ją jeść cały rok. Dlatego z wielką lubością piekę duże jej ilości na grudniowe święta, nowy rok i cały zimowy czas. Idealnie smakuje jako deser, małe co nieco do kawy i herbaty. Ale może też być słodkim świątecznym prezentem. Doskonale się przechowuje i warto upiec od razu wielokrotność tej porcji z przepisu.
ciasto
200 g miodu – u mnie rzepakowy
100 g masła
100 g cukru
2 jaja
2 łyżki domowej przyprawy korzennej – przepis!
1 łyżka kakao
380 g mąki orkiszowej ( lub pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier kakaowy
200 g cukru pudru
1 łyżka kakao
5 łyżek gorącej wody
Blachę do pieczenia ( moja 38 x 26 cm) posmaruj masłem i posyp mąką. Piekarnik nastaw na 180 st. C.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj kakao, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Miód, masło oraz cukier włóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu powstania gładkiej masy. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Przelej do misy robota i dodaj jajka. Cały czas miksując, dodawaj porcjami suche składniki. Miksuj do momentu, aż ciasto będzie dobrze wymieszane.
Ciasto wyłóż na blachę i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Wyjmij blachę z piekarnika, zostaw na kratce i po 20 minutach pokrój ciasto na paski, a potem na skos.
Kiedy wystygną, każdy kawałek ciasta posmaruj lukrem.
Jeśli lukier podczas nakładania na krajankę zgęstnieje, podgrzej go na małym ogniu.
lukier
Składniki na lukier umieść w rondelku. Zagotuj na małym ogniu, mieszając.
Gdy składniki utworzą jednolitą masę, zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Krajanki jeszcze nie jadłam, ale ogólnie wszystko co piernikowe uwielbiam!
Poza tym nic aż tak bardzo nie kojarzy mi się ze Świętami 🙂
Miye, tak pierniki to zapach świąt.
Miye, warto ją zrobić i potem już nie ma nic lepszego.
Świetny przepis na święta! Chętnie wykorzystam 🙂
Świetny przepis na święta! Chętnie wykorzystam 🙂
Moniko, bo to jest pyszne!
Świetny przepis na święta! Chętnie wykorzystam 🙂
Moniko, bardzo mi miło. Niech Ci smakuje.
Również jestem bardzo ciekawa jak u mnie wyjdzie 🙂
Miye, na pewno pysznie.
Ta krajanka bardzo smakowałaby mojej mamie. Ona uwielbia takie smaki.
Żyć nie umierać, więc upiecz je dla mamy.
Uwielbiam sięgać po pierniki, są naprawdę świetne.
Pojedztam zwłaszcza domowe pierniki.
Nigdy nie robiłam krajanki, więc czas to zmienić.
Paulina, najwyższy czas.
To musi być pyszne i mam zamiar to zrobić.
Mam tylko jedno pytanie odnośnie kawowego lukru, w którym nie ma kawy? Czy tu jest jakiś błąd w przepisie?
Joanno – lukier jest kAKAOWY !
tAK, teraz już tak i wszystko się zgadza.
Dużo dobra dla Ciebie.
Joana, dziękuję. Pozdrowienia.
Uwielbiam krajankę piernikową. Może wykorzystam Twój przepis.
Akacjo, bardzo proszę. Jest pyszna.
Piernikowe smaki bardzo lubię, więc z pewnością to coś dla mnie!
Wędrowki po kuchni, warto je upiec.
Sama nie robię krajanki ale kupuje w zaprzyjaźnionej cukierni. uwielbiam ten smak.
Marysiu, zachęcam Cię do samodzielnego zrobienia.
Na pewno pyszna ta krajanka, lubię takie pierniczki. Chętnie skorzystałabym z przepisu, dodałabym tam jakiś akcent pomarańczowy;)
czerwonafiliżanka, to są przepyszne pierniki.
Dodaj co chcesz. U mnie klasyka.