
Wrzesień Kochani!
Dojrzałe lato, koniec wakacji i przed nami jesień.
Czas na zbieranie plonów i przygotowanie się do świata bez barw…
I czas na naszą Piekarnię.
Zapraszam na wyjątkowy chleb, który wybrał dla nas Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia.
Napisał o nim tak: (…) przepis od J.Hamelmana z książki “Chleb” wykorzystujący czerstwe pieczywo.
Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu.
Posypka z czarnuszki obowiązkowa
I niech się nam upiecze!
Kiedy pieczemy?
W weekend 15,16, 17 września.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 18 września o 20.00
Czarny chleb
podaję za Guciem – klik!
Zakwas
318g mąki żytniej chlebowej typ 720 (użyłem sitkowej 1400)
255g wody
17g dojrzały zakwas
Całość wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej (ok 20-21 st.) na 14-16 godzin.
Ja użyłem gotowego zakwasu 3 fazowego.
Namoczony czerstwy chleb
74g czerstwego chleba*
23g czarnej kawy mielonej
23g oleju roślinnego
363g gorącej wody
Mieszamy wszystkie składniki tak aby kawa się zaparzyła i pozostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Po tym czasie całość dobrze wymieszać aby nie było grudek.
*Czerstwy chleb:
Wg J.Hamelmana, jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki
i dopiekanie, na blasze, do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić).
Ja nazbierałem sobie, trochę nieudanych (zakalcowaty), wysuszonych wersji pumpernikla. W ten sposób można każdy nieudany wypiek zamienić w udany
Ciasto
227g mąki żytniej chlebowej typ 720
363g mąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850)
17g soli
5g drożdży instant
573g zakwasu
483g namoczonego chleba
Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące.
Pozostawiamy pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna.
Dzielimy ciasto na bochenki lub przekładamy do keksówek. U mnie wyszły 2 keksówki.
Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce poradzą sobie.
Chlebki smarujemy mokrymi rękoma i posypujemy czarnuszką.
Foremki przykrywamy folią.
Czas wyrastania ok. 60-80 minut.
Pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut a następnie 30-35 minut w temp. 225st.
U mnie wypiekany w piecu chlebowym w temp. 250-230 st.
Smacznie się zapowiada! Piekę
Kamila, super!
Na pewno spróbuję, ale nie wiem czy się uda…
Urszula, na pewno się uda!
Piękny bochenek, smaczna akcja
Ewo, zapraszamy!
Postaram się upiec albo raczej upiekę na pewno!
Elu, upiecz na pewno!
Pyszne domowe pieczywo
Super! Bardzo lubię 
Aniu,
wszyscy lubią…
Postaram się dołączyć jak tylko wszystko ogarnę
Fajny chlebek, pozdrawiam pieczących 
Dorota zapraszamy!
Ciekawa jestem tego chleba, ale do Piekarni dołączę dopiero w październiku, na razie nie wiem w co ręce włożyć
Aniu, szkoda, że nie pieczesz…
W październiku czekamy!
Skusiłem się
Już wyrasta w foremce. Kawę zastąpiłem ciemnym słodem, a czarnuszkę kminkiem, więc będzie taki trochę ala litewski. Ciekawy jestem tego dodatku czerstwego chleba, bo nieraz o tym czytałem, a nie miałem okazji wypróbować. Podobno poza tym, że pozwala to na wykorzystanie starego pieczywa to daje też bogatszy aromat chleba, zobaczymy 
Zrobiłam:-) Zapomniałam tylko o czarnuszce. Poprawię się następnym razem, bo chlebek mi bardzo smakuje i będę do niego wracać:-)
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb.html
Upieczony https://kuchniagucia.blogspot.com/2017/09/we-wrzesniu-piekarnia-amber.html