Pieczone pomidory i cebule nadziewane ryżem i ziołami. Gemista

 

Jeżeli bywa się w Grecji, to doskonale wiadomo, że sposobów na warzywa Grecy mają nieskończoną ilość. Może dlatego, że ich religia zakłada długi post – 180 dni w roku! A każdy Grek i Greczynka to ludzie pobożni, więc w czasie postu mięsa jeść nie wypada. Poza tym jako naród przeżyli burzliwe okresy, kiedy to niedostatek wymuszał jedzenie tanie i takie, które mogli wyhodować na własnych polach. Gemista to znaczy – faszerowane, wypełnione. Najczęściej są to papryka i pomidory, faszerowane ryżem z dodatkiem ziół i zapieczone – nierzadko w sosie pomidorowym. Obok warzyw mogą pojawić się także kawałki pieczonych ziemniaków lub frytki. Ale gemista to także wersja z mielonym mięsem, boczkiem lub serem, albo na słodko z rodzynkami i orzechami.
Dzisiaj upiekłam pomidory i cebule, wypełnione ‘greckim risotto’. To bardzo pyszne danie, które można jeść solo, albo z rybą czy kurczakiem. Możliwości jest wiele i każdy wybór będzie dobry!

 

 

Pieczone pomidory i cebule faszerowane ryżem i ziołami. Gemista

2 żółte cebule
2 pomidory
2 łyżki oliwy
sól morska i pieprz

farsz
2 łyżki oliwy
200 g ryżu
300 ml wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2 łyżki cukru trzcinowego
sól i pieprz
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżka liści mięty

liście mięty do podania

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Cebule obierz i skrój wierzchy. Wyciągnij większość wewnętrznych warstw, pozostawiając 3-4 zewnętrzne warstwy, aby tworzyły solidną foremkę. Drobno posiekaj wszystkie usunięte warstwy cebuli.
Ostrym nożem odetnij dolną stronę pomidorów. Ostrożnie usuń środek, aby nie uszkodzić zewnętrznej warstwy. Wyjęty miąższ posiekaj i odłóż do miski. Umieść wydrążone cebule i pomidory w naczyniu do pieczenia stroną do dołu, układając je ładnie w naczyniu.
Teraz zrób nadzienie. Postaw patelnię na dużym ogniu i dodaj 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż. Cienko pokrój czosnek i dodaj do patelni. Dodaj cukier, mieszaj i smaż, aż cebula i czosnek ładnie się skarmelizują. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
Dodaj ryż i smaż przez 3-4 minuty, aż zmieni kolor na złoty. Dodaj pastę pomidorową i podsmaż. Wlej 200 ml wody i miąższ z pomidorów. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Mieszaj i zestaw z ognia. Drobno posiekaj natkę pietruszki i liście mięty, dodaj do ryżu i wymieszaj, dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem.
Ryżem wypełnij pomidory i cebule do 3/4 wysokości. Przykryj odciętymi wierzchołkami, skrop oliwą i wlej do naczynia resztę wody. Przykryj pokrywą lub papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut. Zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj, polewając sosem z z pieczenia i dodaj kilka liści mięty.

34 thoughts on “Pieczone pomidory i cebule nadziewane ryżem i ziołami. Gemista

  1. Smakowitości, takie dania uwielbiam <3 I nie potrzebuję mięsa, by dobrze zjeść. Chętnie zrobię 😀

  2. Dawno nie zapiekałam pomidorów 😉

  3. Dla mnie bezmięsne są najlepsze. I mam wielką ochotę na tę pieczoną cebulę ☺️

  4. Nigdy nie jadłam zapiekanych pomidorów, a wyglądają tak smacznie 🙂

  5. Prawdziwe pyszności masz talent kulinarny

  6. Jak Ty to robisz, że zawsze trafiasz w moje smaki? :*

  7. Pyszności 🙂 Uwielbiam takie dania 🙂 Propozycja w sam raz dla mnie. Dzięki Aniu, pozdrawiam

  8. Jakie malownicze to danie, kolorowe, apetyczne

  9. Kiedyś wypróbuję, bo dobrze to wygląda 🙂

  10. Takie warzywa uwielbiam serwować na imprezy. Wyglądają obłędnie, smakują wybornie i do tego wszyscy je lubią 🙂 świetny post 🙂

  11. Jakież piękne danie, jakie fotogeniczne 🙂 interesujące, na takie pyszności to nawet ja – wielki mięsożerca chętnie się skuszę 🙂

  12. Pani przepisy są absolutnie niezwykłe. To jest to, czego szukam w “kulinarnym intetnecie” pełnym sztampowych, modnych i przekombinowanych receptur. Pozdrawiam i bardzo dziękuję.

  13. Bardzo lubię faszerowane warzywa. Przepis wypróbuje przy najbliższej okazji.

  14. Uwielbiam faszerowane cebule! U mnie zapiekane głównie w sosie pomidorowym

  15. świetny pomysł!!! takich jeszcze nie jadłam

  16. Przy takich nadziewanych warzywach, to mogę pościć i cały rok!
    Pyszności, samo dobro lata!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *