
w grudniowej Piekarni świąteczny chleb ze Szwecji! Propozycja jego upieczenia przyszła od Marcina, który prowadzi ciekawy blog Grahamka, weka i kajzerka…
Marcin napisał do mnie:
Jak święta to święta!
Vörtbröd to świąteczny chleb z mąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami.
W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku, pochodzącego ze Szwecji, serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami różnych potraw na stole. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach.
Kiedy pieczemy?
W weekend 8,9,10 grudnia
Kiedy publikujemy?
w poniedziałek 11 grudnia o 20.00
I niech nam się upiecze!
Vörtbröd – szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie
oryginalny przepis – klik!
Rozczyn
100 g pszennego zakwasu
200 g wody
200 g mąki pszennej chlebowej
Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc.
Ciasto chlebowe (dwa bochenki)
450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g żytniej mąki
100 g rodzynek
Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Ułóż chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
Uwagi:
– zakwas pszenny na bazie zakwasu żytniego przygotujemy 24 godziny wcześniej mieszając 50 g zakwasu żytniego, 100 g mąki pszennej razowej i 100 g wody. Po 24 godzinach będziemy mieli elegancki zakwas pszenny
– cuier muscovado możemy zastapić dowolnym innym cukrem trzcinowym (brązowym, Demerara, …)
– gorzka pomarańcza w proszku – autorka Małgorzata Haggu sugeruje użycie ususzonej i startej skórki pomarańczy
– zamiast melasy można użyć ciemnego miodu
* Autorką zdjęcia jest Małgorzata Haggu – klik!
Takiego jeszcze nie robiłam, ale bardzo mnie zaciekawił, więc zapisze przepis i chętnie za jakiś czas wypróbuję
Aniu,
za jakiś czas? To świąteczny chleb i zapraszamy do pieczenia!
Bardzo ciekawy wypiek! Jak czas pozwoli upiekę!
Nika, koniecznie!
Wspólne pieczenie ma zupełnie inny wymiar.
Już mi pachnie
Świetna propozycja!
Kamila,
na święta chleb musi pachnieć…świętami!
Znowu będzie pysznie
Ewa, tak!
Do upieczenia.
Tym razem chyba podołam z czasem
Fajny chleb, już czuję jego korzenny smak 
Dorota, zapraszamy.
Zaintrygowało mnie to zdjęcie – wygląda jak czekoladowe ciasto! Muszę koniecznie upiec ten chlebek
KuchniaodDwojga,
zapraszamy!
Nie jem już innego chleba niż swój własny – wszystkim polecam, bo nawet po tygodniu własny chleb żytni na zakwasie bije na łeb każdy kupny chleb, No może za wyjątkiem tego częstochowskiego i dlatego na pewno wypróbuję przepis na świąteczny chleb szwedzki, szczególnie , że da się czymś zastąpić cukier muscovado, melasę, no i gorzką pomarańczę w proszku
Magdalenko,
cieszę się, ze upieczesz ten chleb z nami.
Pozdrowienia!
Już upiekłam! Pachnący, przepyszny! Potrzebuje jednak duuużo ciepła do wyrastania lub dodatku droždży:)
Nika, świetnie!
Dziękuję za uwagi, dopiero będę piekła.
Zapowiada się bardzo świątecznie i apetycznie. Upiekę na pewno!
Super Elu!
Chleb upieczony, wyszedł rewelacyjnie, aromat super, zwłaszcza w trakcie pieczenia
jeszcze tylko zrobić wpis n Grahamce, i można podsyłać odnośnik 
Super Marcin.
Mój też upieczony, czeka do jutra!
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2017/12/szwedzki-swiateczny-chleb-korzenny-na.html
Upieczony i już prawie zjedzony.
http://kuchniagucia.blogspot.com/2017/12/vortbrod-szwedzki-swiateczny-chleb.html
Guciu, no inaczej nie można!
Otóż i moje cudo
https://grahamka.blogspot.com/2017/12/vortbrod-szwedzki-chleb-swiateczny.html
Marcin,
cudne!