Pieczemy świąteczny chleb. Zaproszenie do grudniowej Piekarni!

Drodzy,
w grudniowej Piekarni świąteczny chleb ze Szwecji! Propozycja jego upieczenia przyszła od Marcina, który prowadzi ciekawy blog Grahamka, weka i kajzerka…
Marcin napisał do mnie:
Jak święta to święta!
Vörtbröd to świąteczny chleb z mąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami.
W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku, pochodzącego ze Szwecji, serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami różnych potraw na stole. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach.

Kiedy pieczemy?
W weekend 8,9,10 grudnia
Kiedy publikujemy?
w poniedziałek 11 grudnia o 20.00

I niech nam się upiecze!

Vörtbröd – szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie
oryginalny przepis – klik!

Rozczyn
100 g pszennego zakwasu
200 g wody
200 g mąki pszennej chlebowej

Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc.

Ciasto chlebowe (dwa bochenki)
450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g żytniej mąki
100 g rodzynek

Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Ułóż chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

Uwagi:
– zakwas pszenny na bazie zakwasu żytniego przygotujemy 24 godziny wcześniej mieszając 50 g zakwasu żytniego, 100 g mąki pszennej razowej i 100 g wody. Po 24 godzinach będziemy mieli elegancki zakwas pszenny
– cuier muscovado możemy zastapić dowolnym innym cukrem trzcinowym (brązowym, Demerara, …)
– gorzka pomarańcza w proszku – autorka Małgorzata Haggu sugeruje użycie ususzonej i startej skórki pomarańczy
– zamiast melasy można użyć ciemnego miodu

* Autorką zdjęcia jest Małgorzata Haggu – klik!

25 thoughts on “Pieczemy świąteczny chleb. Zaproszenie do grudniowej Piekarni!

  1. Takiego jeszcze nie robiłam, ale bardzo mnie zaciekawił, więc zapisze przepis i chętnie za jakiś czas wypróbuję 🙂

  2. Bardzo ciekawy wypiek! Jak czas pozwoli upiekę!

  3. Już mi pachnie 🙂
    Świetna propozycja!

  4. Znowu będzie pysznie 🙂

  5. Tym razem chyba podołam z czasem 🙂 Fajny chleb, już czuję jego korzenny smak 🙂

  6. Zaintrygowało mnie to zdjęcie – wygląda jak czekoladowe ciasto! Muszę koniecznie upiec ten chlebek 🙂

  7. Nie jem już innego chleba niż swój własny – wszystkim polecam, bo nawet po tygodniu własny chleb żytni na zakwasie bije na łeb każdy kupny chleb, No może za wyjątkiem tego częstochowskiego i dlatego na pewno wypróbuję przepis na świąteczny chleb szwedzki, szczególnie , że da się czymś zastąpić cukier muscovado, melasę, no i gorzką pomarańczę w proszku 😉

  8. Już upiekłam! Pachnący, przepyszny! Potrzebuje jednak duuużo ciepła do wyrastania lub dodatku droždży:)

  9. Zapowiada się bardzo świątecznie i apetycznie. Upiekę na pewno!

  10. Chleb upieczony, wyszedł rewelacyjnie, aromat super, zwłaszcza w trakcie pieczenia 🙂 jeszcze tylko zrobić wpis n Grahamce, i można podsyłać odnośnik 🙂

  11. Super Marcin.
    Mój też upieczony, czeka do jutra!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *