Weekendowy dzień w mieście…
Bo lubimy nasz taras od świtu do późnej nocy.
Poranną kawę z ptasim śpiewem w tle.
Samoloty tuż nad głowami.
Godziny w rytmie slow z książką lub gazetą.
Prosecco prosto z lodówki.
Domowe lody o smaku letnich owoców.
Nasze Yorki kąpiące się w słońcu – nie znam psów bardziej kochających ciepło!
Rozmowy o tym co teraz i później.
Koszyk przesłodkich czereśni.
Cichą muzykę zza okna.
I najlepszą sałatkę na lato!
Tę sałatkę uwielbiam, po prostu! Ma w sobie wszystkie smaki lata i składa się z produktów, które niezaprzeczalnie są jego ideą. A pesto do sałatki zrobiłam z ziela oliwnego – aromatycznej i pachnącej śródziemnomorsko rośliny, którą można hodować w domu w doniczce, na balkonie, lub w ogródku. Letnie aromaty przez cały rok? Jestem na tak!
Ziele oliwne, (łac.) Santolina virdis, jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego. Stosuje się je w ziołolecznictwie w przypadku problemów żołądkowych, pobudza też apetyt oraz ułatwia trawienie. Ma właściwości przeciwzapalne. Działa wykrztuśnie, wspomaga pracę serca.
Jest też aromatyczną przyprawą, wykorzystywaną w kuchni, a swoim zapachem przypomina zapach czarnych oliwek.
Zielem oliwnym przyprawia się dania z ryb, owoców morza, sałatki oraz mięsa. Doskonale komponuje się przede wszystkim z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Robi się z niego aromatyczne pesto. Dodaje się je do sosów i zup. A dodanie kilku gałązek ziela oliwnego do oliwy wzbogaci jej smak i aromat.
Sałatka na lato z mozzarellą, rukwią wodną i pesto z ziela oliwnego
Pesto z ziela oliwnego
1 pęczek ziela oliwnego
100 ml oliwy EV
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
50 g dojrzałego pecorino
Z gałązek ziela oliwnego odrywamy igiełki, przekładamy je do kielicha blendera i dodajemy pozostałe skladniki. Miksujemy na jednolitą pastę. Ewentualnie doprawiamy lub dolewamy oliwę.
Odstawiamy aby smaki się połączyły.
Sałatka
1 kula mozzarella di Bufala w zalewie ( kupuję we włoskich delikatesach taką, która ma ściślejszą otoczkę, a wnętrze bardzo kremowe)
1 garść rukwi wodnej (pisałam o niej tu – klik!)
kilka listków bazylii
pączki i igiełki ziela oliwnego
czerwony pieprz
pesto z ziela oliwnego
Rukiew wodną płuczemy na sicie i odsączamy. Rozkładamy na talerze. Mozzarellę rozrywamy na kilka kawałków i kładziemy na rukwi. Dodajemy liście bazylii, pączki i igiełki ziela oliwnego, polewamy pesto, posypujemy czerwonym pieprzem. Podajemy z kieliszkiem zimnego prosecco!
alez cudowna !
Aniu,
dziękuję.
Smacznego lata!
Najpierw zachwyciłam się zdjęciami,dopiero potem zobaczyłam danie ,wspaniała sałatka.
Laura,
bardzo dziękuję. Miło mi…
Sałatkę polecam na lato!
Zaciekawiłaś mnie tym pesto z nieznanej mi roślinki 🙂
Uwielbiam takie sałatki! Smakowite lato!
Pozdrawiam
Kamila,
to ziele dość popularne, ale chyba póki co dla niektórych…
Spotkałam się z nim w krajach śródziemnomorskich już dużo wcześniej.
Teraz można je mieć u siebie.
Polecam!
Kochana cudowna propozycja, jestem zachwycona 🙂
Marzena,
bardzo się cieszę!
Jest pysznie i letnio.
Pozdrawiam Cię.
Podobnie miałam na tarasie podczas urlopu w Piemoncie:-) Yorków tylko nie było 😉 Sałatka smakowita:-) Muszę zatem ziela oliwnego poszukać:-)
Marzena,
to wspaniale!
Ziele oliwne kupisz na pęczki w W-wie. A u siebie możesz wyhodować na parapecie.
Smacznego!
przepyszna sałatka, uwielbiam takie : )
Dziękuję Moja mała kuchnia!
Pozdrawiam Cię.
Zamieniam Yorki na Kota i czuję się jak w domu! Bardzo jestem ciekaw smaku ziela oliwnego. Jeszcze nigdy nie miałam z nim do czynienia. Muszę rozejrzeć się za nim na jutrzejszych zakupach.
Magda,
zamiast Yorków żaden zwierz nie będzie pasować!
Ziele oliwne smakuje oliwką, śródziemnomorskimi ziołami…
Trzymam kciuki za poszukiwania.
Sałatka wygląda smakowicie. Lubię przyrządzać w mojej kuchni w stylu greckim potrawy z tamtego rejonu, kojarzą mi się ze słonecznymi wakacjami. Bardzo cenię ich dania ze względu na ilość warzyw i owoców, dlatego muszę wypróbować ten przepis 🙂
Zuzanno, koniecznie spróbuj. Ta sałatka smakuje przepysznie.