Pesto z natki pietruszki i krem pieczarkowy. Fragment…

 

(…) W końcu jednak nadchodzi zmiana. Zaczyna się powolny odwrót zimy. Bywa subtelny, zwiastuje go powiew wilgotnego powietrza lub prześwitujące zza chmur niebo. Najpierw czujesz go w sercu – nachodzi cię wrażenie, że zima chyba się kończy. Początkowo nie bardzo w to wierzysz, ale stopniowo nabierasz pewności. Bo słonce świeci już na dobre, na drzewach pojawiają się pierwsze małe pączki, a sąsiedzi zdejmują grube kurtki. Może nawet Twoje myśli owiewa podmuch świeżego wiatru i postanawiasz zdemontować okiennice burzowe, popsikać szyby sprejem do mycia, przetrzeć parapety. I pozwalasz sobie na rozmyślanie o szansach utraconych przez małżeństwo z tym człowiekiem, przez życie w tym domu, z tymi dziećmi.
Może przez cały dzień zastanawiasz się nad nowym życiem, ale w końcu z powrotem montujesz okiennice i wylewasz pachnącą chlorem wodę z wiadra do zlewu. I może teraz powraca pewność, bo znów nadeszła wiosna, a ty podjęłaś decyzję i znów postanowiłaś zostać
.(…)*

 

 

Pesto z natki pietruszki

2 szklanki natki pietruszki (najlepiej wyhodowanej na własnym parapecie)
100 g migdałów bez skórki
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny bio
1 łyżeczka soku z cytryny bio
1 ząbek czosnku bio
1/2  czerwonej chili bez pestek
sól
1 szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia

Wszystkie składniki poza oliwą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do chwili uzyskania grudkowatej pasty – nie miazgi!
Dolewamy oliwę i krótko miksujemy – jeżeli masa jest zbyt sucha, dolewamy więcej oliwy. Pesto przekładamy do czystego słoika i zakręcamy pokrywką. Możemy je przechowywać przez tydzień w lodówce.
Pesto z natki pietruszki możemy dodać do wszystkiego – do zupy, do makaronu, do grzanek,  do sałatek…

Krem pieczarkowy z pesto z natki pietruszki

500 g świeżych, młodych pieczarek
1 biała część pora
1 łyżka klarowanego masła
500 ml domowego bulionu warzywnego ( lub mięsnego)
sól i pieprz

Pieczarki i por czyścimy i kroimy na plasterki. Odkładamy 1 łyżkę plasterków pieczarek do dekoracji zupy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki i rumienimy je. Potem dodajemy plasterki pora i krotko razem smażymy. Wlewamy bulion i gotujemy 10 minut. Przelewamy zupę do kielicha blendera i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odłożone plasterki pieczarek smażymy na ostrym ogniu. Zupę przelewamy do talerzy, dekorujemy plasterkami pieczarek, dodajemy po 1 łyżce pesto z natki pietruszki i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

* wpis powstał w ramach współpracy z Favi.pl

* fragment książki Michelle Obama – Becoming. Moja historia

24 thoughts on “Pesto z natki pietruszki i krem pieczarkowy. Fragment…

  1. Jeszcze nie jadłam pesto :0

  2. pietruszkowe pesto i ta pyszna zupa, pycha 🙂

  3. Taka zupa z takim dodatkiem , to niebo w gębie i jeszcze samo zdrowie

  4. Bardzo lubię pesto z pietruszki, najczęściej podaje w towarzystwie szparagów,
    więc i mnie już się wiosna marzy, oj marzy.
    Krem grzybowy z zielonym dodatkiem musi smakować wybornie! Mniam!

  5. Uwielbiam taka prostotę. Uwielbiam ten lekki powiew wiosny w pietruszkowym pesto. I dawno m nie tu nie było. Cóż za niedopatrzenie,bo tu cuda jak zawsze. Pozdrawiam!

  6. już mówiłam – do tego kluchy i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba 🙂

  7. Może kiedyś się przekonam do zapachu natki i wypróbuję ten przepis. Wygląda super!

  8. Wiola Korzeniowska

    Często robię pesto ale kremu z pieczarek jeszcze nie jadłam piękne zdjęcia!

  9. Ostatnio częściej gotuję niż piekę, więc przepis na krem z pieczarek idzie do zapisania i zarobienia!

  10. Pesto genialne:-) Z zupą musiało smakować wybornie, mniam:-)

  11. Uwielbiam to pesto, czekam aż będę mieć natkę z ogrodu 🙂

  12. Uwielbiam takie pesto, proste ale jakie intenywne w smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *