Perliczka to nadal mało popularny u nas ptak. Nie każdy przyrządzał ją w swojej kuchni . Nie każdy też wie, że perliczka przywędrowała do nas z Afryki i początkowo była hodowana ze względu na wartościowe jajka. Jadacie perlicze jajka? Są dość rzadkie, ale warto znaleźć ich źródło. Są bogate w witaminy i bardzo zdrowe. Mięso natomiast ma trochę ciemniejszy kolor, niż typowy drób i smakiem podobne jest do bażanta. Zawiera bardzo mało tłuszczu i dużo białka. Polecane jest dla cukrzyków i osób będących na dietach.
Dla mnie oprócz jajek, wartościowy jest rosół z perliczki, moim zdaniem najlepszy.
Co do mięsa, to warto je upiec w towarzystwie wina, bulionu, z dodatkiem warzyw lub owoców. Wszystko to nada dość suchemu mięsu wilgotności. Pieczemy perliczkę!
perliczka – waga 2 kg
3 jabłka Grójeckie
200 ml cydru
100 g masła
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
Umytą i oczyszczoną perliczkę nacieramy solą i pieprzem – z zewnątrz i w środku, i zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jabłka myjemy , kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne. Osiem ćwiartek wkładamy do środka ptaka i jedną gałązkę tymianku. Podważamy delikatnie skórę na piersiach perliczki i wkładamy tam kawałek masła. Sznurkiem kuchennym związujemy nogi i skrzydła wokół piersi. Układamy perliczkę w formie do pieczenia, obok układamy pozostałe jabłka i na wszystkim kawałki pozostałego masła i gałązki tymianku. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach wlewamy cydr, przykrywamy pokrywę i zmniejszamy grzanie do 160 st. C. Pieczemy perliczkę 2 godziny od czasu do czasu polewając ją sosem z cydrem. Wyłączamy grzanie i zostawiamy perliczkę w piekarniku jeszcze 20 minut.
Podajemy ją z ryżem, puree i świeżą sałatą.
na elegancki obiad podałabym to cudo!
Magdalena,
tak, to danie na wyborny obiad.
O rany! Gdzie tu kupić perliczkę?
Zrobię sobie na uroczyste zakończenie pandemii !
Albo kwarantanny,albo bez okazji.
Wygląda to super i przepysznie!
Pozdrawiam!
Ireno,
u mnie wszystko można kupić z dowozem do domu. Mam też zaprzyjaźniony sklep, w którym pan Grrześ sprzedaje cuda.
Nie mam żadnego problemu z kupieniem czegokolwiek.
Ta perliczka jest dobra na każdą okazję!
Z jabłkami jak do tej pory jadłam tylko kaczkę, ale smak tych jabłek był boski. Perlicze jajka jadałam czasami, jak moja ciocia miała u siebie perliczki. Jednak mięsa nie jadłam. Może kiedyś, z jakiejś specjalnej okazji przyrządzę, jednak nie czuję się mocna w gotowaniu takich potraw,
Olu, więc perlicze jajka masz opanowane.
To nic trudnego upiec perliczkę. Trzeba tylko trochę chęci.
Pozdrawiam.
Rosół z perliczki jest najlepszy. Tylko te ptaki, które kupuję na rosół są dość małe więc nigdy nie pomyślałam o upieczeniu. Muszę rozejrzeć się za większą perliczką
Krystyno,
ja wybieram lub zamawiam perliczki nie mniejsze niż o wadze 2 kg.
Upiec ją bardzo polecam. To pyszne mięso!
Nie jadłam nigdy perfliczki. Jestem niesamowicie ciekawa jak to może smakować. Przepis tez bardzo ciekawy. Lubię połączenie drobiu z jabłakami
Paulina, w takim razie warto to zmienić. Perliczka to pyszne i zdrowe mięso.