Październik pięknie zapisuje się pogodowo.
Ciepło jak wiosną,a może nawet cieplej?
Październik biegnie mi parcowicie,bardzo.
Żałuję,że dostatecznie nie mogę cieszyć się słońcem.
Staram się mimo to nie zaniedbywać niczego.
Trudno to potem nadrobić,wyprostować.
W październiku jak zawsze dużo czytam.
Książek przybywa,półki pękają w szwach.
Wybieram najciekawsze lektury,wszystkiego nie przeczytam.
Zostawiam na potem – na wolny weekend, święto,luźne popołudnie.
To co wybrałam, sciśle wiąże się z kuchnią…
Tak mam.
Lubię.
Ale jest jeszcze nieco ,prawdziwej’ literatury.
Dyniowe placuszki z żurawiną
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju rydzowego – produkt unijny z oznaczenien Trzy Znaki Smaku
dwie łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Połączyć puree z dni z jajkiem,olejem i esencją waniliową.
Mąkę wymieszać z cukrem,solą i sodą.
Połączyć składniki ,mokre’ z ,suchymi’ aby powstało jednolite ciasto.
Dodać żurawinę i wymieszać.
Zostawić na 20 minut.
Łyżką do zupy wykładać porcje ciasta na rozgrzany olej,formować placki.
Smażyć na złoto z obu stron.
Układać jeden placek na drugim.
Przed podaniem polać miodem.
U mnie był to miód drahimski wrzosowy.Produkt z oznaczeniem unijnym Trzy Znaki Smaku.
Po raz kolejny połączyłam dynię z żurawiną.
Bardzo polubiłam tę kompozycję składników.
Idealnie się dopełniają.
A Festiwal Dyni wciąż trwa!
wspaniałe placuszki i pyszny stos placuszków! 🙂
Magda,
dziękuję.
Częstuj się!
Dynia z żurawiną, intrygujące, połączenie do wypróbowania.
Aniu,
sprawdzone i pyszne.
Polecam!
Aniu tak, październik w tym roku wyjątkowo piękny jest. Cieszę się jak nigdy że mam okazję pracować na powietrzu, a nie w czterech ścianach. Zdecydowanie cieplej niż wiosną, bałwany lepione w tym roku na Święta Wielkanocne chyba jeszcze długi czas pozostaną w naszej pamięci.
Placuszki bardzo, bardzo apetyczne 🙂
Gosiu,
a dzisiaj u mnie cudowne słońce.
Bałwany wielkanocne a kysz!
Na placuszki zapraszam.
Piękne placuszki. Połączenie dyni i żurawiny też lubię 🙂 Po raz pierwszy czytam o oleju rydzowym :))))))))))))) pozdrawiam serdecznie M.
Dziekuję Małgosiu!
Cieszę się,że lubisz tak samo jak ja dynię z żurawiną.
Olej rydzowy bardzo Ci polecam.
Rodzimy,mało doceniany produkt.
Smakowite placuszki, dodatek żurawiny to wspaniały pomysł. Olej pochodzi w mojego regionu, jesteśmy z niego dumni 🙂 Pozdrawiam
Kmaila,
częstuj się placuszkiem!
Olej rydzowy jest z Twojego regionu?!
To wspaniale,gratuluję.
Zgadzam się połączenie dyni z żurawiną jest pyszne! Chętnie bym ci porwała kilka książek ;D
Olu,
dokładnie tak.
Książki porywać?
Można spróbować…
Piękne placuszki Aniu. Nie dość ,że z dynią to jeszcze z żurawinką, którą wielbię:)
Pozdrawiam ciepło:)
Majanko,
zapraszam na palcuszki!
Pozdrawiam Cię serdecznie.
chcę!
Jula,
to …do dzieła!
No tak, wolne chwile będziesz teraz miała zajęte dzięki książkom. Mam nadzieję, że zostanie jeszcze trochę czasu na gotowanie takich pyszności jak te dyniowe placuszki. Mam na nie wielką ochotę, tym bardziej, że przed Halloween dynie uśmiechają się do mnie z każdego kąta 🙂 Pozdrawiam Cię Amber serdecznie
Joanno,
to książki już przeczytane w październiku.
Teraz listopadowe lektury mają głos.
Placuszki wykonaj,są pyszne.
Niekoniecznie na Halloween,jakoś nie podzielam tej amerykańskiej tradycji…
I nie podoba mi się marnowanie dyni.
piękna sterta książek 🙂 a placuszki ciekawe, nawet bardzo, aż trudno się im oprzeć 😀
Łucjo,
książki to moja wielka namiętność…
Placuszki polecam!
Potwierdzam, że dynia i żurawina wybornie razem smakują 🙂
Beata,
wiele osób okazuje się lubi to połączenie.
Ja czytam zawsze i wszędzie. Jestem chyba lekko uzależniona 🙂 Ale przyznam, że kulinarnych pozycji to ja na swoim koncie mam niewiele- może ze dwie, trzy… A dyniowe placuszki… mmm, do tego czarna kwa i Taniec ze smokami smakuje jeszcze lepiej.
Tofko,
ja też…
A kulinarne książki to taki nałóg mój…
Placuszki dyniowe dobre są do każdej lektury.
swietne te placuszki sa!!
pieklam ciasto dyniowe z zurawina,wiec polaczenie te znam-extra jest…slodka dynia ,kwaskowa zurawina…
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję Gosiu!
Rzeczywiście dynia z żurawiną bardzo się lubią.
Ale zaczarowałaś dyniowo :).
“Drogę do piekła” znam i autorkę bardzo lubię. “Francuskiego szefa kuchni” muszę mieć w domu i się przymierzam :).
Miłego czytania!
Evitaa,
dynia rządzi!
Miłego.
Pyszne placuszki, a lektur zazdroszczę, szczególnie Julia Child mi się marzy. Niestety wyczerpałam na jakiś czas limit na lektury kulinarne 🙂
Ivka,placuszki polecam,zamias wyczerpanego limitu lektur…
Placuszki w super smacznej wersji 🙂
Urszula,dziękuję!
Cudne te placuszki! I koniecznie muszę spróbować połączenia dyniowo- żurawinowego bo zapowiada się pysznie…:)
Dorota,
koniecznie spróbuj!
Pozdrowienia ciepłe.
wyglądają cudownie!!! tak delikatnie i … słodziutko 🙂
Kasiu,
dziękuję.
Zjadłam ten słodki stosik…
What’s up to all, the contents present at this web site are in fact amazing for people experience, well,
keep up the nice work fellows.
Placki z dynia i żurawiną grozi rajem 😀 Pyszne muszą być , oj pyszne
a książki fajne wybrałaś Aniu
Alu,
masz rację,to prawie raj!
Dziękuję.
Pysznie Aniu, a ta góra książek imponująca. Ale co do miodu pytanko, o tej porze roku płynny?
Uściski i zapraszam na nowy adres blogowy
Dziękuję Reniu.
Co do miodu to szybko odpowiadam:zawsze lekko go podgrzewam.
Co co wrzosowego zaś, to jest to miód dopiero co zebrany na wrzosowiskach.Wrzosowy zbiera się dopiero późną jesienią.Nie zdążył jeszcze się skryztalizować.
chętnie bym “pobuszowała” na Twojej półce… zestaw idealny tu widzę 🙂
a na odchodne – podkradam placuszka 🙂
Zapraszam!
Byłoby bardzo miło.
Musiały być pyszne:-) Dodatek żurawiny i ten miód polany po nich pobudził moje zmysły:-) Porywam jednego:-)
Marzena,
istotnie były.
Pobudzanie zmysłów to bardzo sensualny zabieg.
Cieszę się,że był moim udziałem.
Pozdrawiam.
Są idealne <3
Dziękuję Mysiu!
Wspaniała literatura , można sie zaczytać i smacznie spędzić czas:)
Anita,
dziękuję.
Pozdrowienia!
Placki wyglądają obłędnie. Musiały się świetnie komponować z miodem.
Magda,
istotnie miód to pyszny dodatek do tych placków.
mmm co do Ciebie zajrzę to dostaje ślinotoku! ależ bym zjadła takich placuszków na dzisiejszą kolację… i cudny talerz!!!
Wiewiórko,
dziękuję.
Na palcuszki zapraszam.
I used to be suggested this blog via my cousin. I’m not sure whether this post is written by way of
him as no one else recognize such precise approximately my difficulty.
You are incredible! Thanks!
Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest factor to consider of.
I say to you, I certainly get irked whilst other folks think about concerns that they plainly don’t realize about.
You managed to hit the nail upon the highest as smartly as outlined out the entire thing
with no need side-effects , other folks could take a signal.
Will probably be again to get more. Thanks
Hi there, yeah this piece of writing is genuinely pleasant and
I have learned lot of things from it on the topic of blogging.
thanks.
This is the right website for everyone who would like to find out about this topic.
You realize so much its almost hard to argue
with you (not that I really will need to…HaHa).
You certainly put a brand new spin on a topic that has been written
about for ages. Great stuff, just great!
It’s nearly impossible to find well-informed people
about this subject, but you seem like you know what you’re talking about!
Thanks
Hello there, just became alert to your blog through Google, and
found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.
I’ll appreciate if you continue this in future.
Many people will be benefited from your writing.
Cheers!
If you wish for to improve your knowledge simply keep visiting this web site and be updated with the most recent news posted here.
This page really has all the information I wanted concerning this subject
and didn’t know who to ask.
Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog
website? The account helped me a acceptable deal. I had been
a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept
Why viewers still make use of to read news papers when in this technological world everything is accessible on net?
You’re so interesting! I do not suppose I’ve truly read a
single thing like that before. So wonderful to find another person
with some original thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up.
This site is something that’s needed on the web,
someone with some originality!
My brother suggested I would possibly like this blog.
He used to be entirely right. This publish actually made my day.
You cann’t consider just how much time I had spent for this information!
Thanks!
Hi to every , since I am in fact keen of reading
this webpage’s post to be updated regularly. It includes good data.
Pretty nice post. I just stumbled upon your
weblog and wanted to say that I’ve truly loved surfing around your
blog posts. In any case I will be subscribing for your feed and
I hope you write again soon!
Dziękuję Beo za Twój Festiwal!