Pasta Primavera. Wiosenny makaron z zielonymi warzywami w Pasta e Vino!

DSC_0570-001
 

 

Maj dokądś spieszy się, gna, nie mogę go dogonić…
Jeszcze nie nacieszyłam się bzami, nie nawąchałam, a one już przekwitają.
Ostatnie chyba układam w wazonie…
Łapię majowe chwile jak małe klejnoty i układam z nich królewski czas.
Codziennie na straganie pojwia się nowe zielone.
Dzisiaj do wiosennego koszyka dołączył młodziutki groszek.
Urocze kuleczki jak perły wysypywały się ze słodkiej łupiny.
Kilka świeżych składników i cudowny obiad prawie bez gotowania!
I jeszcze białe wino w schłodzonych kieliszkach.
A za oknem pełno słońca!

 

DSC_0572-001
 

Pasta Primavera
przepis z włoskiego magazynu Vegetariana 5/2014

300 g penne rigate z pełnego ziarna
1 pęczek zielonych szparagów
300 g strąków zielonego groszku
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
80 g startego parmezanu
1 łyżka liści mięty
sól i pieprz
2 łyżki oliwy EV

Szparagi odłamujemy w połowie długości. Groszek wyłuskujemy ze strąków. Cukinię płuczemy i strugamy temperówką do warzyw ( lub kroimy w słupki). Czosnek rozgniatamy. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Solimy i wrzucamy penne. Gotujemy na średnim ogniu al dente – ok. 10 -12 minut.
Kiedy makaron się gotuje, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wkładamy czosnek. Podsmażamy, aż czosnek się zrumieni, wyjmujemy go i wyłączamy grzanie. Dodajemy szparagi i groszek. Mieszamy z oliwą i zostawiamy na patelni.
Odcedzamy penne i wykładamy na patelnię. Dodajemy wstążki cukinii i delikatnie mieszamy. Posypujemy liśćmi mięty, polewamy sokiem z cytryny i resztą oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i parmezanem. Od razu podajemy.

 

DSC_0577
 

To było kolejne pyszne spotkanie z Sylwią pod hasłem Pasta e Vino! Jej wiosenny makaron możecie zobaczyć na blogu Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki.
Wino do pasty Primavera wybrał nasz Sommelier. Dziękujemy!
Tym razem proponujemy proste, wiosenne wino, o świeżym, owocowym aromacie, z austriackich winnic LETH – Gruner Veltliner.
Doskonałe do szparagów, sałatek, ryb, serów z pleśnią i pieczonego drobiu.

28 thoughts on “Pasta Primavera. Wiosenny makaron z zielonymi warzywami w Pasta e Vino!

  1. Aniu! Podziwiam z całego serca Twoją artystyczną duszę. Przepiękne zdjęcia i opis – jak zawsze. Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie….

    • Post Author Amber

      Sylwia,
      bardzo dziękuję!
      Posty sercem maluję…
      A wspólne gotowanie na pewno temu sprzyja.
      Do następnego!

  2. To prawda, że za majem nie można zdążyć, bo tak ucieka:-) Zanim się obejrzę to urlop zacznę, bo już mi 3 tygodnie zostało tylko;-) I będę włoskie specjały wciągać w Piemoncie:-) A dzisiaj delektuję się Twoim daniem, bo pięknie się do mnie uśmiecha:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      mi szczególnie szkoda maja…
      Urlop to zwykle wspaniała rzecz, a spędzany w ciekawym miejscu tym bardziej.
      Wiosenna pasta na pewno umili ostatnie majowe dni.

  3. Takie smakowite i takie wiosenne! Pyszne!

  4. Pysznie,tak,jak lubię.

  5. Zaczęłam dziś pisać kolejny post i dopadły mnie takie same refleksje. Maj mija zbyt szybko, bzy przekwitają zbyt wcześnie, a ja jeszcze chciałabym się nimi cieszyć. Taka kolej rzeczy… Cudne zdjęcia i pysznie wiosenny makaron!

  6. Kochana ale pyszności, wszystko co uwielbiam. Z chęcią wpadłabym na taki obiadek 🙂

  7. same pyszności Aniu 🙂

  8. przepyszny lekki i wiosenny

  9. Zjadłabym z przyjemnością! Czas zdecydowanie za szybko ucieka! 🙂

  10. Wspaniały wiosenny makaron!
    Tylko się delektować nim i ostatnimi dniami maja!
    Miłego!

  11. Cudo! Uwielbiam takie sezonowe makarony.

  12. Bardzo nastrojowe danie, az slinka leci od patrzenia.

  13. Bardzo smakowicie! Uwielbiam takie proste i pyszne sposoby na makaron!
    Miłego końca maja 🙂
    Zjadło mój poprzedni komentarz 🙁

    • Post Author Amber

      Kamila,
      prsote i pyszne makarony to domena włoska.
      My często je przeładowujemy składnikami, smakami…
      Miłego weekendu!

  14. Aniu szybkie, pyszne i piękne – takie dania lubię:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *